1
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Bursalı işadamlarından marka toplantısı

Uluslararası Patent Birliği Başkanı Kemal Yamankaradeniz, son yıllarda ucuz maliyetli üretim yapan ülkeler olduğunu belirterek, farklılık ortaya çıkararak değer üretilmesi gerektiğini, aksi halde aynı kulvarda rekabet edilemeyeceğini söyledi.

Uludağ Üniversitesi Endüstri Topluluğu ve Bursa Sanayici İşadamları Derneği'nin (BUSİAD) ortaklaşa düzenlediği 'Üniversite-Sanayici Buluşmaları'nın ilk toplantısı, BUSİAD'da yapıldı. Toplantıda Uluslararası Patent Birliği Başkanı Kemal Yamankaradeniz, marka tanımı ve özellikleri hakkında katılanlara bilgi verdi. Son yıllarda Türkiye'de en çok Çin ve ucuz maliyetle üretim yapan ülkelerin ürünlerinin söz konusu olduğunu belirterek, "Ağlamakla bir yere varılmaz. Çalışarak farklı bir şeyler ortaya koymak gerekir. Aynı kulvarda yürüyerek rekabet edilemez. Ürettiğiniz ürünü iyi bir markayla pazarlamanız gerekir. Bunun içinde marka oluştururken çok dikkat etmeli ve iyi araştırma yapılmalıdır" dedi.

Marka oluşturulurken her ayrıntının göz önünde bulundurulması gerektiğini kaydeden Yamankaradeniz, "Marka akılda kalıcı, çekiciliği olan, olumlu mesaj veren, telaffuzu kolay, yönlendirici ve fikir verici olmalıdır. Yalnız Türkiye'de değil, dünyada etki oluşturacak bir isim olmalıdır. Uzmanlara göre anlamsız isimler her zaman insanlar üzerinde daha etkili olmuştur. Ama her zaman marka yönlendirici olmalıdır. Markaların geçmişini anlatan bir hikayesi olmalıdır. Eğer bu olmazsa marka global bir marka olmaz. Marka oluşturmak uzmanlık isteyen bir konudur. Türkiye'de maalesef daha birinci marka oturtulmadan, alt markalar ortaya çıkıyor. Marka oluşturmanın en sihirli yanlarından birisi sabırdır. Markalaşmada hedef aracılar değil, tüketiciler olmalı. Tüketicinin iyi tanınması gerekir. Marka geleceğe yatırımdır" diye konuştu.

Yamankaradeniz, markanın tescil ettirilerek yıllar boyu kullanılmasını tavsiye etti.
BUSİAD Başkan Vekili Arif Özer ise, yıllardır Türkiye'de üniversiteler ile sanayicilerin bir araya gelemediğini, BUSİAD'ın bu altı adımlık projeyle bunu başarmak istediğini ifade etti.

.
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2006 Perşembe 13:04:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?