1
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Gergedanları koruma seferberliği

Avrupa Hayvanat Bahçeleri Birliği tarafından, dünyada nesli tükenme noktasında gelen gergedanların korunması için kampanya başlatıldı. Afrika ve Asya'da bulunan gergedanların korunması için 350 bin Euro'luk bir meblağın toplanması hedeflenen kampanyadan elde edilen gelir, gergedanlar için kullanılacak. 

Avrupa Hayvanat Bahçeleri Birliği (EAZA) üyeleri tüm hayvanat bahçelerinde stant açarken, kampanyaya Bursa Zoo Park da katıldı. Zoo Park girişinde bulunan kulübede soyu tükenmekte olan gergedanlar için kurulan stantta, Ziraat Yüksek Mühendisi Aysın Destici tarafından ziyaretçilere bilgi verilmeye başlandı. 19. yüzyılda 2 milyon olan gergedan sayısının 2006'da 18 binlere düştüğünü belirten Destici, dünyada bulunan 5 gergedan türünden dördünün soyunun tükenme noktasına geldiğini bildirdi. 

İnsan derisi ve tırnağının ana maddesi olan "keratin"in bulunduğu gergedan boynuzunun Uzakdoğu'da ateş düşürmede kullanılan bir ilaç ile Yemen'de süslü kamalar ve hançerlere sap yapmak için kullanıldığına dikkat çeken Destici, bu katliama dur denilmesini istedi. 

100 yıl önce dünyada sadece 200 tane kalan beyaz gergedanın koruma altına alınarak yok olmaktan kurtarıldığına dikkat çeken EAZA yetkilileri, şu anda beyaz gergedan sayısının 11 bin 100 olduğunu belirtti. Dünyada halen 60 adet Java cinsi, 300 adet Sumatra cinsi, 2 bin 400 adet büyük tek boynuzlu ve 3 bin 100 adet siyah gergedanının bulunduğu öğrenildi.
.
Yayın Tarihi : 27 Nisan 2006 Perşembe 20:38:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?