1
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Havayı değil, evinizi ısıtın!

Uzmanlar, alınacak bir takım tedbirlerle, kış mevsiminde evin ısıtılmasında enerji sağlamanın mümkün olduğunu belirterek, "Pencerelerin çift cam olmasıyla, camlardan kaçan ısının yüzde 40-50'si tasarruf ediliyor. Ayrıca, pencere ve kapı aralıklarının süngerle izole edilmesi halinde, yüzde 5'e varan ısı tasarrufu yapılabiliyor" diyor.

Uzmanlar, kışın çok kuru olan havanın soğukluk hissi uyandırdığını vurgulayarak, kuru havanın hem sağlık hem de mobilyalar için zararlı olduğuna dikkati çekiyor. Kış için bir hava nemlendiricisi alınması gerektiğini belirten uzmanlar, nemlendirici sayesinde, daha düşük sıcaklıklarda rahatlık hissedileceğini bildiriyor.

Uzmanlar, geceleri oda sıcaklıklarının düşürülmesi, ancak tamamen soğutulmaması gerektiğini de ifade ederek, "Isıtıcıların etrafı boş olsun ki ısıtıcılar verimli çalışsın. Aksi takdirde ısı odayı değil, dışarısını ısıtır. Pencere ve kapılar, örneğin süngerle izole edilmeli. Bu şekilde yüzde 5'e varan ısı enerji tasarrufu yapılabilir. Pencereyi kapatan perdeler soğuğu ve rüzgarı engelleyerek enerji tasarrufu sağlar" diyor.

Uzmanlar, mekanın doğru havalandırılmasıyla ilgili olarak da, "Pencereler kısa süreli ama sonuna kadar açılmalı. Uzun süreli ve az açık pencerelerde dışarı çok ısı gider, ancak içeri çok az temiz hava gelir" uyarısında bulunuyor.

4 saatten fazla dışarı çıkılıyorsa, evdeki ısının düşürülmesi gerektiğini belirten uzmanlar, duvarda, pencerede ve zemindeki çatlakların tamir edilmesi ve çatının izole edilmesi gerektiğini de bildiriyor.

.
Yayın Tarihi : 24 Ocak 2006 Salı 13:09:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?