5
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Hayvanat Bahçesi'ne rekor ziyaret

Bursa Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi'ni (Bursa Zoo Park) kurulduğu günden bu yana 7 yılda 2 milyon 800 bin kişi ziyaret etti. Bünyesinde 67 türden toplam 471 hayvanın bulunduğu hayvanat bahçesi, büyükleri şehir hayatının karmaşasından uzaklaştırırken, küçükleri ise eğlendiren bir merkez haline geldi.

Güney Afrika'dan Çin'e, Avustralya'dan Kuzey Kutbu'na kadar dünyanın dört bir köşesinden gelen hayvanlara ev sahipliği yapan Bursa Zoo Park, nesilleri tükenmek üzere olan türleri de bünyesinde bulunduruyor.

206 bin 600 metrekarelik alanıyla Türkiye'nin en büyük ikinci hayvanat bahçesi olan Bursa Zoo Park, soyu tükenmekte olan hayvanların üremesini sağlayarak, tekrar tabiata salınmalarıyla ekolojik dengenin korunmasına katkıda bulunuyor.

Kurulduğu günden bu yana gördüğü ilgiyle Bursa'nın simgesi haline gelen hayvanat bahçesini 7 yılda 2 milyon 800 bin kişi ziyaret etti. Yetkililer, Bursa Hayvanat Bahçesi'nin Türkiye'nin yanı sıra Avrupa'ya da örnek teşkil ettiğini bildirdi.

11 adet gölet, 500 adet farklı türde ağaç, 3 bin 500 çalı, 50 bin yer örtücü bitkisi ve yeşil alanlarıyla, su kuşlarını barındıran özel uzay çatısıyla göz kamaştıran tesislerde hayvanlar özel programla besleniyor.

Avrupa'nın en iyi savanasına sahip hayvanat bahçesi, sahip olduğu özelliklerin yanı sıra Türk mimarisini yansıtan Cumalıkızık evlerinin bire bir kopyası olan Türk köyü ile de insanlara yoğun iş stresi ve kent gürültüsünden uzak bambaşka bir atmosfer sunuyor.

Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryum Birliği'ne (EAZA) üye olan Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi, aynı zamanda yurtiçi ve yurtdışındaki hayvanat bahçeleri ve üniversitelerle işbirliği içerisinde önemli görevler üstleniyor.

67 türden yaklaşık 471 hayvanın barındığı hayvanat bahçesi, EAZA üyesi hayvanat bahçelerinin eksikliğini giderirken, kendi ihtiyaçlarını da bu doğrultuda karşılıyor.

Çocukların bire bir eğitim aldıkları gösteri salonlarının (film, slayt, video) yanı sıra Kuş Gözlem Evi Eğitim Merkezi, ziyaretçilerine kuş gözlemciliğini öğretiyor. Doğal Hayatı Koruma Derneği'nin katkılarıyla elde edilen Türkiye'nin kuşları, kuş göç haritaları, sulak alanları, İngiltere Bird Life'dan temin edilen tüm kuş türlerini tanıtan posterlerin yanı sıra kuş yumurta ve tüylerinden oluşan koleksiyonların yer aldığı gözlem evi, özellikle ilköğretim öğrencilerine tabiat sevgisi aşılıyor.

Hayvanların tanıtıldığı, çeşitli eğitim materyalleri (boynuz, post, iskelet, v.s.) kullanılarak yapılan eğitimler ise çocuklara yaşayarak öğrenmelerini sağlıyor.

.
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2005 Perşembe 09:55:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?