1
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Her gün 11 çift boşanıyor

Her gün ortama 11 çiftin yollarını ayırdığı Bursa'da, 2005 yılı içinde toplam 4 bin 89 kişi boşandı.

Türk aile yapısının çökme noktasına geldiğini ve acilen tedbir alınması gerektiğini belirten uzmanlar, eşlerin birbirine saygı göstermesini, manevi değerlerin güçlendirilmesini istedi. Şehirde faaliyet gösteren 4 ayrı aile mahkemesindeki davaların yüzde 80'ini eşinden ayrılmak isteyen çiftlerin davaları oluşturdu.

Her yıl olduğu gibi 2005 yılında da boşanma sebeplerinin başında şiddetli geçimsizlik gelirken, şehirdeki 3 bin 859 çift, yollarını ayırmak için dava açtı. Geçen yıldan devreden dosyalarla birlikte 4 bin 89 çift yollarını ayırdı. Ayrıca sırasıyla nafaka, vasi tayini, evlat edinme davalarının izlediği aile mahkemelerinde yılda toplam 4 bin 824 dava açıldı.

5 bin 112 dosya karara çıkarken, bin 945 dosya da yeni yıla devretti. 2004 yılında 2003 yılına oranla boşanmaların yüzde 39 azaldığı kentte, 3 bin 286 çift boşanmak için müracaatta bulunmuş, 3 bin 10 kişi mahkeme kararıyla yollarını ayırmıştı.

MANEVİ DEĞERLER ZAYIFLADI

Aile mahkemelerinde bilirkişilik yapan Sosyal Hizmet Uzmanı ve Avukat Ahmet Köse, bir zamanlar dünyaya örnek gösterilen Türk aile yapısının çökme noktasına geldiğini ve acilen tedbir alınması gerektiğini belirterek, "Manevi değerleri zayıflamış bir aile haline geliyoruz. Artık dini bayramlarımız olan kurban ve ramazan bayramlarında akraba ziyareti yerine tatile gidiliyor. Artık bayramlar bile, ailelerin birbirini gördükleri yapı olmaktan çıktı.

'HADİ EVLENELİM' EVLİLİKLER

Herkes kendi başına tatile çıkıyor. Yaklaşın Kurban Bayramı öncesi 7 bin ailenin yurt dışı, 5 bin ailenin de yurt içindeki tatil belgelerinde rezervasyon yaptığı belirtildi. Her şeyden önce toplumun temeli ailedir. Bir an önce batıklığın kurutulması gerekir. Durum çok vahim" dedi.
Kafelerde, barda oturan gençlerin, "Hadi evlenelim" diyerek böyle ciddi bir kurumun temelini attıklarını ifade eden Köse, şunları kaydetti:

"Toplumsal anlayışın değiştirilmesi gerekiyor. Televizyonlardaki kimin elinin kimin belinde olduğu diziler, toplumsal değerleri olumsuz yönde etkiliyor. Maneviyatın güçlendirilmesi gerekiyor. Bugün Türkiye'de boşanan kadınların çoğu, evli olan başka erkeklerle ilişkiye girerek, onların da yuvasının yıkılmasına zemin hazırlıyor. Zihniyetin değiştirilmesi yönünde toplumsal mücadeleye gidilmesi gerekir.

EĞLENCE MERKEZLERİ BOŞANMIŞLARIN UĞRAK YERİ

Gece yarısı eğlence merkezlerine bakın, oradakilerin çoğu boşanmış erkekler, boşanmış kadınlar. Olan da tabiki çocuklara oluyor. Çocukların geleceği çok perişan. Anne free, baba free, böyle bir evliliğin evladı olan çocukta sorunlu evliliklerle toplumun kanayan yarasına yara ekliyor."

Türk aile yapısının güçlenmesindeki en önemli faktörlerden biri olan maneviyatın göçme noktasına geldiğini belirten Köse, "Artık kadınlarımız ne bizim tanıdığımız annelerimiz gibi ne de kızlarımız anneleri gibi olacaktır. Hiç birbirine uygun olmayan aileler ortaya çıkıyor. Anne hacca gitmiş, kızı ise boynuna haç takıyor. Türkiye maneviyat olarak çöküşe sürükleniyor. Acilen bunun önüne geçilmesi gerekir. Türk aile yapısı paramparça bir sürece giriyor. Toplum dinamitleniyor" şeklinde konuştu.

BOŞANMA NEDENİ, BİRBİRİNİ TANIMAMAK

Boşanma sebeplerinin başında, şiddetli geçimsizlik olarak belirtilen aile birliğinin temelden sarsılmasının geldiğini kaydeden Köse, "Boşanma davası açan çiftler, 'Anlaşamıyoruz, geçinemiyoruz' diyerek eşlerinden ayrılıyor. Bunun en temel sebebi tarafların birbirlerini tanımamalarından kaynaklanıyor. Erkek yada kadın olmanın doğuştan getirdiği farklılıklar var. Fakat cicim aylarının ardından bazı kabullenmemeler, baş kaldırmalar oluyor. Aile kurumuna inanç sarsılıyor, bu da karşılıklı didişmeye, darpa yada aldatmaya kadar varıyor" dedi.

EVLİLİK MEVSİMLER GİBİDİR

Eşlerin farklılıklarını kabullenmediklerini dile getiren Köse, "Başlangıçta evlilikteki tecrübesizlikleri onları boşanmaya sürüklüyor. Halbuki evlilik mevsimler gibi düşünülmelidir. Bunun ilk baharı, yazının yanında kışının da olduğu unutulmamalıdır. Tahammül gücünün artması, yani çiftlerin birbirlerine görüşlerine davranışlarına saygı göstermeleri gerekiyor. Kadının çalışıyor olması eşine, evliliğine saygı duymama, tahammül edememe, çekememe durumuna getiriyor.

Ayrıca tarafların hayat beklentileri abartılıysa, yaşantısıyla beklentiler arasında büyük bir uçurum varsa ciddi ekonomik sıkıntıları getiriyor. Kredi kartları da boşanmalarda büyük rol oynuyor" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 5 Ocak 2006 Perşembe 15:45:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?