1
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

İnegöl'de çilek üreticisinin yüzü güldü

İnegöl'de çilek üreticilerinin yüzünü gülüyor. 

Ziraat Odası Başkanı Niyazi Özbil, kırsal kalkınma projesinin çileğe kaydırılmasını istedi. Ali Ayaz ve Kıvanç Ayaz isimli üreticilerin Süpürtü Köyü'nde ektikleri "Camoras" cinsi yazlık çilek tarlasına giderek incelemelerde bulunan Özbil, üreticinin bu ürün sayesinde kar edecek duruma geldiğini belirtti. Özbil, "Biz tarım sigortasında değişiklik yapılarak, kırağının da afet kapsamına alınmasını istedik. Bu ürünü başka bir ile veya ilçeye kaptırmak istemiyoruz. Kırsal kalkınma projesinin bu ürüne kaydırılmasını istiyoruz. Fidan vererek üreticinin 3-4 yıl bekletilmesini istemiyoruz. Patates üreticileri de ancak 8-10 sene sonra para kazanmaya başlayabiliyor. Patates üreticileri de bu yöne çekmek istiyoruz. Kar etme oranı yüksek olan bu çilek cinsinin İnegöl'de daha da yaygınlaşması için çalışmalar yapacağız" diye konuştu.
Ürün hakkında bilgiler veren çiftçi Ali Ayaz, yazlık olarak temmuz ayında Camoras cinsi, kışlık olarak ise aralık ayında Yediveren cinsi çilek ektiklerini kaydetti. Ayaz, "Bu sene kırağıdan dolayı 100 bin YTL'ye yakın zarar ettik. Zor satıyoruz. Talebe cevap veremiyoruz. 
Tarlamızda damlama sulama sistemini kullanıyoruz. Bütün üreticilerimize bu cins çileği ekmelerini tavsiye ediyoruz. Pazarlama alanı çok geniş. Yazlık Cameras cinsinin yanı sıra Yediveren cinsi çilekte ektik. 25 günlük çilekte çiçek var. 30 dönüm ektik ve beklentilerimizin üzerinde gelir bekliyoruz. İşçiliği fazla olduğu için istihdam da yaratan bir üründür" dedi.

.
Yayın Tarihi : 23 Mayıs 2006 Salı 18:11:20
Güncelleme :24 Mayıs 2006 Çarşamba 16:40:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?