5
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Kaldırımlarda 'manyetik alan' tehlikesi

Bursa'da, elektrik hatlarının yer altına alınmasıyla birlikte, kaldırımlarda yürümek daha da zorlaşmaya başladı. Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş., son 3 yılda 25 trilyon lirayı aşan yatırım ile ana güzergahlardaki havai hatları yer altına aldı.

Bütün Avrupa'daki modern şehirlerdeki gibi direklerden aktarılan hatlar ortadan kalkarken, şehir temiz bir görüntüye kavuştu. Ancak geniş yaya kaldırımlarının bulunduğu bu ana güzergahlarda eskiden huzur turu atanlar, şimdi çok daha fazla yoruluyor.

Uzmanlar, yer altından giden yüksek voltaj bulunan hatların meydana getirdiği elektro manyetik etkinin, insanın ayak ve iskeletlerindeki kendi hücre haberleşmesi için kullandığı akımı nötr hale getirdiğini ve yorgunluğa yol açtığını ifade etti.

Bütün Avrupa şehirlerinde benzer sıkıntının olduğuna dikkat çeken Doktor Ersel Olcay, "Bu durumda vücudunda biriken statik elektriği atmak için yaz aylarında kösele ayakkabı giyenler, kaldırımlarda yürürken yer altından gelen manyetik alandan daha fazla ters enerji alıyorlar. Onun için artık elektrik şebekesinin yer altında olduğu kesimlerde, yazın dahi yalıtkan özelliğe sahip ince kauçuk ayakkabı ile dolaşmak, yorgunluğun daha geç gelmesini sağlar. Vatandaşların çabuk yorulmalarına ilişkin şikayetler doğrudur. Bunun için, yürüyüş yapmak isteyenlerin, elektrik şebekesi henüz yeraltına alınmayan ara sokakları tercih etmeleri gerekir. Altında elektrik şebekesi bulunan kaldırımlarda yapılan yürüyüşlerden sonra evde çıplak ayak ile seramik veya toprağa temas etmek, vücudun iskelet sistemine sıçrayan ekstra enerjiyi boşaltmak için faydalı olur" diye konuştu.

Bu arada, uzun yıllardır Setbaşı ile Çakırhamam arasında huzur turu atanlar, akşamları yürüyüşe çıkanlar, artık yürüyüş mesafelerini azalttı. Ayaklarına kara sular indiğini ifade eden eski Bursalılar, belediyenin yeni ışıklandırması ve düzenlemesi ile yürüyüş yapmanın keyifli olduğu Atatürk Caddesi'nde eskisi kadar fazla yürüyememekten şikayet etti.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Eylül 2005 Pazartesi 13:49:03
Güncelleme :12 Eylül 2005 Pazartesi 13:51:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?