5
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Külliyede restorasyon

Bursa'da Muradiye Külliyesi'nde bulunan şehzade ve sultan yakınlarının türbelerinin restorasyonu başladı. Kültür Bakanlığı tarafından 1.2 trilyon lira ödenek ayrılan çalışmalarda ilk etapta içinde nadide İznik çinilerinin bulunduğu türbelere giren suyun önlenmesi için kurşun yenileme işlemi gerçekleştirildi.

Kültür Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, kurşun aktarma işlerinin yoğun yağışlar öncesinde gerçekleştirildiği, bu seneki yağışlardan binaların etkilenmediği belirtildi. Türbelerin bina restorasyonu ile alakalı proje çalışmalarında son safhaya gelindiğini belirten Kültür Müdürlüğü yetkilileri, bahar aylarından itibaren türbelerin dış restorasyonunun başlayacağını kaydetti.

Şu anda türbe içerisindeki tezyinatlarla alakalı tespit çalışması yapan ekipler, bazı türbelerdeki kalem işleri ve çinilerin de elden geçirilerek, bütün türbelerin yaz aylarında turistlerin ziyaretine açılacağını bildirdi. İlk etapta 200 milyar liralık kurşun aktarmalar bitirilirken, küfeki taşından yapılmış türbelerin restorasyonlarına da 600 ila 700 milyar lira arasında bir harcama yapılması bekleniyor.

Kanuni Sultan Süleyman'ın oğlu olan Şehzade Mustafa'nın türbesindeki çok kıymetli çiniler de restorasyon sonrasında ziyaretçilerin izlenimine açılacak.

Bu arada, kış ayları olmasına rağmen, Muradiye Külliyesi'ndeki Fatih Sultan Mehmet Han'ın babası 1. Murad Han'ın mütevazı türbesine yabancı ziyaretçiler gelmeye devam ediyor.

Vasiyeti üzerine, rahmetin ifadesi olan yağmurun kabrinin üzerine düşmesi için kubbesi açık ve üzeri toprak olarak yapılan kabre, Amerika'dan İngiltere'ye kadar değişik ülkelerden her gün 50 civarında yabancı ziyaretçi geliyor. Bu sayının yaz aylarında bini geçtiği ifade ediliyor. Çevreye saygının ifadesi olarak 6 asırlık bir çınar, devrilmesine rağmen 1. Murad Türbesi'nin bahçesinde muhafaza ediliyor. Gövdesi ilaçlanarak sağlam tutulan 6 asırlık ağaç, ziyaretçilerin de dikkatini çekiyor.

.
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2005 Pazar 15:26:16
Güncelleme :20 Kasım 2005 Pazar 15:52:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?