5
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Kurtuluş yıldönümü coşkuyla kutlandı

Bursa'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 83. yıldönümü coşkuyla kutlandı.

Türkiye Muharip Gaziler Derneği üyelerinin dün akşam temsili olarak Bursa'yı kurtarmalarıyla başlayan kurtuluş kutlamaları bugünkü törenlerle devam etti.

Dün gece Orhan Camii Parkı'nda düzenlenen törenlerde gaziler Bursa'nın kurtuluşunu tekrar canlandırarak Türk bayrağını tarihi belediye binasına çekti. Bu arada alkolü fazla kaçıran ihtiyar bir vatandaş Mehter takımının çaldığı marşlarla coşarak harmandalı oynadı.

Bursa Valisi Nihat Canpolat, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Tünay Bilgen ve Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin ilk olarak Atatürk Anıtı'na çelenk koyarak, Tarihi Valilik Binası'nda halkın tebriklerini kabul etti.

3. Kolordu'ya bağlı Yüzbaşı Rüştü Bey (Dinçer) komutasındaki 48. Süvari Alayı ve milisleri temsil eden bir grup Mehmetçik, 'Allah, Allah' nidalarıyla vilayet binasına gelerek, Bursa'yı sembolize eden hürriyet kızını kurtardı.

Muharip gazilerle kucaklaşan askerler, daha sonra İstiklal Marşı eşliğinde Türk bayrağını göndere çekti. Hürriyeti sembolize eden gelinlikli kız, Türk bayrağını Vali Canpolat'a hediye etti. Bayrağı öpen Canpolat, asker, gazi ve hürriyeti temsil eden kıza bir buket çiçek verdi.

Törenler, Vali Canpolat, Garzinon Komutanı Bilgen ve Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin'in tören arabasıyla halkın bayramını kutlamasıyla devam etti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin törende yaptığı konuşmada, tarihini ve geçmişini bilmeyen milletlerin geleceğine yön veremeyeceğini belirterek, 83. yıl önceki coşkuyu Bursa halkının hala yüreğinde hissettiğini söyledi.

1. Dünya Savaşı'nın kaybedilmesinden sonra Bursa'nın 8 Temmuz 1920'de fethedilişinin 637. yılında düşman işgaline uğradığını anlatan Şahin, "Bu işgal o güne kadar düşmana boyun eğmeyen Türk insanına büyük acı yaşattı.

Türk insanı bu duruma katlanamazdı. Genç Türkiye Cumhuriyeti'ni kuranlar insanlık tarihinin en görkemli kurtuluş savaşını kazanması beklenen zaferin habercisi oldu. Kahraman ecdadımız ölüm kalım mücadelesi vererek topraklarımızı düşmanlardan temizledi.

Şehit olanlar ölümsüzleşti, gaziler ise tarihimizde hak ettiği yeri aldı. Onurlu kurtuluş mücadelesinin Bursa'da zafere ulaştığı gün olan 11 Eylül, bu mücadeleye inanan herkesin mutluluğu ve şerefidir. İşte bugün 83 yıl geçmesine rağmen o günlerin heyecanlarını yüreklerimizde hissediyor ve sizlerle paylaşmanın coşkusunu yaşıyoruz" dedi.

Şahin'in konuşmasından sonra resmi geçit töreni yapılırken, Bursa Kılıç Kalkan ekibinin gösterisi vatandaşlardan büyük alkış aldı. Geçit töreninde motorlarıyla geçen bir grup Harley-Davidson'cu gösterilere renk kattı.

Protokolün Tophane Şehitliği'ne çelenk koymasının ardından Bursa'yı kurtaran Süvari Müfrezesi Komutanı Yüzbaşı Rüştü Bey'in Doburca'daki mezarı ziyaret edildi.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Eylül 2005 Pazar 15:52:52
Güncelleme :11 Eylül 2005 Pazar 17:28:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?