2
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Pakistan Valisi'nden Türkiye'ye çağrı

Pakistan'ın Pencap Eyalet Valisi Halid Makbul, Türkiye'nin deprem felaketi yaşayan Pakistan'a ilk yardım eden ülke olduğunu söyleyerek, Pakistan'ın yeniden inşa edilmesi için Türkiye'ye çağrıda bulundu.

Beraberindeki heyetle birlikte Bursa Valisi Nihat Canpolat'ı ziyaret eden Pakistan Pencap Eyalet Valisi Halid Makbul, yaptığı konuşmada, BUGİAD'ın davetlisi olarak Bursa'ya geldiklerini belirtti. Bursa'yı gezerken şehrin her köşesinde Osmanlı'nın izlerine rastladığını belirten Makbul, Türkiye ile Pakistan arasında tarihe dayanan ilişkiler bulunduğunu, Pakistan'daki her çocuğun iki ülkenin kardeş olduğunu bildiğini belirtti.

Makbul, iki ülke arasında politika, ekonomi ve askeri alanda güzel ilişkilerin olduğunu ifade ederek, ''Türkiye depremde bize ilk yardım eden ülke oldu. Yöneticiler, halk ve sivil toplum örgütleri bize çok yardımcı oldu. Bursa Genç İşadamları Derneği ve Pakistan'daki Türk eğitim kurumları bize birçok konuda yardımda bulundu. Normal zamanda da zaten bize yardımcı oluyorlar. Depremin yaşandığı bölgede 10 tane okul depremden sonra inşa edildi. Türkiye ilk günden itibaren destekte bulundu. Deprem bölgelerinin yeniden inşasına başlandı. Pakistan'ın yeniden inşasında Türkiye'nin önemli rolü olabilir. Ülkemizi uluslararası standartlarda inşa etmeyi düşünüyoruz. İnanıyorum ki Türk inşaat sektörü bu anlamda bize yardımcı olabilir" dedi.

Bursa'da tekstil ve makine endüstrisinin çok geliştiğini, bundan yararlanarak Pakistan'a yatırım yapılabileceğini kaydeden Makbul, ''Türk işadamları yemek, inşaat ve tekstil sektörlerinde de yatırım yapabilir. Ziyaretimizin asıl sebebi ekonomik ve eğitimsel alanda gerekli bağlantıları kurabilmek. Bu alanlardaki ilişkilerimizi geliştirmeliyiz. İslam dünyasında Türkiye'nin çok önemli bir rolü var, diğer İslam ülkeleriyle birlikte İslam dünyasının imajını düzeltebiliriz'' diye konuştu.

Bursa Valisi Canpolat da, Vali Makbul'ün ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirirken, yaşanan deprem felaketinin ardından Türkiye'nin ve Türk işadamlarının Pakistan'a ellerinden gelen yardımı yapmaya çalıştığını belirtti. Dost ülke Pakistan'ın yaralarının sarılmasında katkıda bulunabilmiş olmanın kendilerini sevindirdiğini anlatan Canpolat, BUGİAD ile Pakistan arasında sıkı ilişkilerin kurulmasının, iki ülke arasındaki ilişkileri de olumlu anlamda etkileyeceğini dile getirdi. Canpolat, Pencap'ın Pakistan'ın 4. büyük eyaleti olduğuna dikkati çekerek, ''Bursa, Türkiye'nin dördüncü büyük kenti. Köklü bir geçmişi olan, Osmanlının ilk başkentliğini yapan bir şehiriz. Dolayısıyla hemen her köşede tarihten sayfalar görmek mümkün. İki ülke arasında daha güzel şeyler yapabiliriz diye düşünüyorum. İnşallah bu ziyarette bunun bir adımı olur'' diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 27 Nisan 2006 Perşembe 18:35:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?