1
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Sahipsiz hayvanlar bir yuvaya kavuşacak

Osmangazi Belediyesi tarafından yapımına geçen yıl başlanan Sahipsiz Hayvanlar Doğal Yaşam Merkezi, 1 ay içerisinde kapılarını açıyor. Barınakta 5 bin hayvan doğal ortamlarında yaşama imkanına kavuşacak, ayrıca tatile çıkanların evcil hayvanlarına da hizmet verilecek.

Hamitler Mezarlığı yakınlarındaki 114 dönümlük arazide 2005 yılının başlarında yapımına başlanan, Almanya Hayvanları Koruma Derneği'nin (Pro Animale) de destek verdiği tesisin hizmete girmesinde son aşamaya gelindi. 1 ay sonra yapılacak açılış öncesinde basın mensuplarına yönelik düzenlenen tanıtım gezisine katılan Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, Belediye Veterinerlik Şube Müdürü Tekin Akış ve beraberindeki heyet, gazetecileri hayvan barınağının son şekli ve verilecek hizmetler konusunda bilgilendirdi.

Şu ana kadar 2 milyon YTL harcanan ve 500 bin YTL daha harcama yapılacak tesisin inşaatı yüzde 95 oranında tamamlandı. Şu anda teknik, tıbbi donanımları giderilmeye çalışılan Doğal Yaşam Merkezi'ne bir ay içerisinde hayvan alınmaya başlanacak. Sokak hayvanlarının bakım ve tedavilerinin yanı sıra sahipli hayvanların da misafir edilebileceği tesisler, aynı zamanda hayvan sevgisinin aşılanacağı sosyal tesis olacak. Tesis Osmangazi'nin yanı sıra tüm ilçelere hizmet vererek Bursa'nın sokak hayvanı problemini çözecek.

Barınakta incelemelerde bulunarak bilgi veren Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, "Bizim asıl amacımız sokaklarda itlaf edilen, eziyet edilen, çeşitli sıkıntılara maruz kalan ve çevreye zarar veren sokak hayvanlarının modern bir şekilde idare altına alınarak doğal ortamlarında yaşama imkanlarının sağlanmasıdır. Bu yönde yaptığımız çalışmalar çerçevesinde Doğal Hayvan Barınağımız'da son noktaya geldik. Bu Bursamız'ın sokak hayvanı problemini tamamıyla çözecek. Benzer bir projenin diğer illerde de uygulanması durumunda onarın da aynı problemi ortadan kaldıracağını inanıyoruz ve örnek teşkil edeceğiz bu konuda. Aynı anda 5 bin hayvanın barınabileceği tesiste köpeklerin farklı türleri için barınma imkanı sağlanacak. Hayvan sayısını 2 binde tutarak yönetimi kontrol altında tutmak gibi bir gayemiz var. Tesis içerisinde prefabrik malzemeden idari binalar, hayvan hastaneleri, ameliyathaneler ve yiyecek hazırlamak ve saklamak için depolar mevcut" şeklinde konuştu.

Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi, Veteriner Odası ve Hayvanları Koruma Derneği ile işbirliği içinde işletilecek. Tesise gelen her hayvan öncelikle muayene edilecek. Tedaviye muhtaç olan hastane bakslarına alınıp tedavi edilirken, sağlıklı olanlar da anti paraziter enjeksiyonlara ve başta kuduz olmak üzere çeşitli hastalıklara karşı aşı yapıldıktan sonra barınaktaki doğal mekanlarında barınacak. Ayrıca gelen tüm dişi ve erkek hayvanlar kısırlaştırılacak. Tesisin bir bölümü ise hayvan mezarlığı olacak. Burada tüm hayvanlar sıhhi şartlarda gömülebilecek. İsteyen vatandaşlar hayvanlarının mezarlarını yıllar sonra bile ziyaret edebilecek.

Bu arada orman vasfının da korunacağı alanda, hayvanını çeşitli sebeplerle geçici süre bırakmak isteyenlerin bu talepleri de karşılanacak.

.
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2006 Cuma 09:05:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Sena Sebahat Ataman IP: 85.100.161.xxx Tarih : 23.06.2007 19:47:45
Sizin 21 nisan 2006 Cuma günü yayınladığınız sahipsiz hayvanlar ile ilgi li bir habervar.Bizim bulunduğumuz yerde 1 tane sahipsiz köpek var. Bizde bu köpekler için bir barınak bulmaya karar verdik ve ben 23.06.2007 tarihinde bu köpekler için Bursa'da bulunan bir barınak aramaya başladım.Sizin yayınladığınız bu haberle karşılaştım ve okudum bizde bu hayvan barınağının yerini bilmiyoruz.Düşündük ki madem size ulaşıp buranın yerini öğrenmemiz için bir yol gerek bende yorum yazarsam editörler bunu okurdukların da biliyorsalar bize belki yerlerini söyleyeceklerini yada numaralarını vereceklerini düşündüm.Bu yüzden de size yorum yazmaya karar verdim. Bu arada yayınladığınız haberler çok güzel.Umarım bize yardım edebilirsiniz hem hayvanlar çoğu gün aç yatıyor hemde orada daha iyi bakılırlardiye düşündük.