5
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Soğuk havada, sıcak kaplıca

Bursa'da asırlardır hizmet veren tarihi kaplıcalar, havaların soğumasıyla daha çok ilgi görüyor.

Kükürtlü semtinde Kanuni Sultan Süleyman Han'ın nikris hastalığına şifa bulduğu Yeni Kaplıca Hamamı, tam 5 asırdır havuzu ve aslan ağzı ile Bursalılar'a hizmet veriyor. İçerisindeki tarihi İznik çinileri, asırlara ve kaplıca buharına rağmen 500 yıldır hiç bozulmadan durarak, görenleri hayrete düşürüyor.

Sabah saat 06.00'da açılan Yeni Kaplıca'nın ilk 2 saatlik seansı büyük rağbet görüyor. Sabah erkenden yürüyerek kaplıcaya gelenler, soğuk havada sıcak bir mekanda 2 saatte vücutlarını gevşetiyor. 2 saatlik seanslarda, havlu ve peştemal servisinin yanı sıra soğukluktaki yatakta istirahat etmek de dahil, 7 milyon lira ücret ödeniyor. Çay veya ayran ile simidini yiyenler, sabah işine dinç bir şekilde başlıyor.

Yeni Kaplıca'nın eski kargaşa ve kalabalıktan uzak, temiz, nezih ve yeni işletmesi takdir topluyor. Kaynarca Hamamı'nda ise kadınlara 2 saatlik hizmet 5 YTL'den veriliyor. Aynı komplekste yer alan Kara Mustafa'daki hususi kabinler ise saatlik olarak ailelere veya kişilere 14 YTL'ye kiralanıyor. Kükürtlü bölgesinin suyu farklı kaynaktan geldiği için biraz daha sıcak çıkıyor.

Çekirge'de ise, yine yüksek sıcaklıktaki kaplıca suyu oteller tarafından müşterilerine kullandırılıyor. Ancak Hüsnü Güzel ve Küçük Çekirge hamamlarında umumi kullanım yapılıyor. Çekirge'deki Askeri Hastane yanında kadınlara tahsis edilen Küçük Çekirge Hamamı şu an bakımda. İşletmesi Hüsnü Güzel'e ait hamam açılana kadar Hüsnü Güzel'de erkekler ve kadınlar umumi kısmı, erkekler ve bayanlar dönüşümlü olarak kullanıyor.

Umumi kısım, pazartesi erkeklere, salı bayanlara, çarşamba erkeklere tahsis ediliyor. Hüsnü Güzel'e büyükler 5 YTL'ye girerken, küçük çocuklar 2.5 YTL ödüyor. Hüsnü Güzel'in özel kabinleri ise aileye saati 14 YTL'den veriliyor. Oteller de, alt kısımlarındaki hamam kabinlerini dışarıdan gelen müşterilerine tahsis ediyor. Hüsnü Güzel'in otel olması için proje çalışmaları tamamlanırken, karşısındaki hamamın yine Bursalılar'a hizmet vermeye devam edeceği öğrenildi.

Çekirge'de Huzur Otel, 2 kişilik aileye saati 15 milyon, Yeşilyayla Oteli tek kişiye 9, iki kişiye 16 milyon, Boyugüzel tek kişiye 15, iki kişiye 20 milyon liraya kaplıca sulu, tek kişilik havuzlu kabinlerini tahsis ediyor. Çekirge'de Atlas, Adapalas, Gönlüferah, Yat, Küçük Yıldız otelleri de dışarıdan Bursalılar'a kabinlerini kiraya veriyor. Oteller, kabinlerine aileleri alırken, evlilik cüzdanının ibraz edilmesini istiyor.

Romatizma, eklem ağrısı ve kaslardaki soğuğa bağlı tutulmaların tedavisi için tercih edilen Bursa kaplıcaları, kür halinde devam edilmesi halinde kadın hastalıklarına da iyi geliyor. Ancak kaplıcada dikkat edilmesi önemli hususlar da bulunuyor. Tok karnına kaplıcaya girilmesi tavsiye edilmiyor. Kaplıcadan çıktıktan sonra da yarım saat uzanıp dinlenerek kan deveranının normale girmesi ve terin kuruduktan sonra dışarıyı çıkılması gerekiyor.

Bursa'daki tarihi kaplıcalardan iyice keyif almak isterseniz, oradaki plastik tasların yerine, eskiden kalma bakır ve pirinç tasları da yanınızda götürüp, onlarla kendi kudretinden kaynak çıkan şifalı suları dökünüp nostalji yapabilirsiniz.

.
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2005 Salı 14:11:14
Güncelleme :23 Kasım 2005 Çarşamba 12:50:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?