5
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Surlar yeniden inşa edilecek

Bursa'da, 3 bin yıllık tarihi surlarda, çökme tehlikesi bulunan bölgelerdeki tarihi taşlar tek tek numaralandırıldıktan sonra, üzerindeki toprak baskısı kaldırılarak yeniden inşa edilecek.

Osmangazi Belediyesi tarafından, 1855 depreminde çöken Saltanat Kapı'nın orjinaline uygun yeniden inşasından sonra, çevresinde bulunan 3 bin yıllık surlarda meydana gelen eğilmeler de ilginç bir yöntemle ortadan kaldırılacak.

Maltepe Üniversitesi'nin danışmanlığında Anıtlar Kurulu izniyle yürütülen çalışmalarda, Ortapazar Caddesi ve Tophane Caddesi'nin kesiştiği bölgede bulunan orjinal surdaki eğilme taşlar numaralanıp sökülerek ortadan kaldırılacak.

Yaklaşık 100 yıldır her geçen sene artan eğilmenin, yukarıdaki toprak baskısından kaynaklandığını belirten uzmanlar, 10 metreye 8 metre yüksekliğindeki bölümdeki yaklaşık 500 taşın numaralandırıldığını, söküldükten sonra, üzerindeki toprak yükün kaldırılıp arka kısma inşa edilecek beton setten sonra surların yeniden numaralandırıldığı şekliyle inşa edileceğini bildirdi.

Taşların yapılan numaralandırmaya göre dizilmesi planlanırken, asırların verdiği kirlilik de yapılacak temizleme işlemiyle ortadan kaldırılacak. Böylece yeni inşa edilen Saltanat Kapısı ile aynı temizlikte bir sur duvarı da inşa edilmiş olacak.

Belediyenin kendi ekip ve malzemeleriyle yaptığı çalışmanın 150 bin YTL'ye mal olması planlanıyor. Çalışmalar 2 ay içinde tamamlanarak, Hisar Kapı veya Saltanat Kapı olarak bilinen bölge kullanıma açılacak.

.
Yayın Tarihi : 12 Aralık 2005 Pazartesi 12:21:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?