1
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Teleferik, modernleşirken eğlendirecek

Bursa'nın sembolü olan 45 yıllık teleferik, yap-işlet-devret formülüyle 90 milyon Euro'ya 30 yıl işletme hakkı karşılığında Doppelmayr firması tarafından yeniden inşa edilecek. Dünyada 8.5 kilometre uzunluğundaki en uzun teleferik hattı olacak yeni tesisler, Bursa'dan aldığı yolcuları Uludağ Oteller Bölgesi'ne 22 dakikada ulaştıracak.

Doppelmayr Türkiye Temsilcisi NSM Mühendislik Başkanı Melih Demirciler, önümüzdeki günlerde Büyükşehir Belediyesi ile sözleşme imzaladıktan sonra Mart ayında inşaat çalışmalarına başlayacaklarını ve 20 ayda bütün istasyonları, direkleri, hatları ve kabinleri yenileyip sistemin modern bir şekilde sıfırdan devreye alınacağını bildirdi.

Melih Demirciler, Teferrüç, Kadıyayla, Sarıalan ve Oteller istasyonlarından oluşacak yeni teleferikte bütün istasyonların modern mimariyle yeniden yapılacağını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Yolcular, oturarak seyahat edecek. Manzarayı rahat gören 8 kişilik ve 4 kişilik VIP kabinlerinden 175 tanesi sürekli ring yapacak. Şu anda yeni teleferiğin detay projeleri hazırlanıyor. Teferrüç istasyonunda bin araçlık bir kapalı otopark, market alanı, yiyecek üniteleri ve hediyelik eşya satış mağazaları bulunacak.

Yeni Teleferik Uludağ'ın trafik sıkıntısına da çare olacak. Tatilcilerin yol çilesi de bitecek. Teferrüç istasyonunda 6-9 bin metrekarelik bir inşaat planlanıyor. Kadıyayla istasyonunda ise Bursa'nın seyredilebileceği, imkan olursa döner tarzda büyük bir restoran bulunacak. Kadıyayla'daki oteli de yenileyip işletmeye alacağız.

İstasyondan otele bir tünel geçiş olacak. Kadıyayla'da bir de kule tarzı eğlence mekaniği kurulacak. Burada özel koltukta oturan kişiler, mekanizmaya bağlı olarak ani bir şekilde Bursa'nın üzerine uçuyor gibi aşağıya inecek. Sarıalandaki istasyonda ise hediyelik eşya üniteleri ve dağ manzaralı bir restoran yer alacak.

Ayrıca Çobankaya'ya giden telesiyej için ise insanların asılı olarak tel üzerinde gidecekleri, yamaç paraşütü tarzı bir sistemle ormanı seyrederek gittikleri Avrupa'da uygulanan bir sistemi düşünüyoruz. Müşteriler bütün istasyonlarda inip eğlendikten sonra yollarına devam edebilecek. Modern yeni teleferik Bursa'nın yeni eğlence mekanı olacak. Yeni tesislerde insanların eğlencesi için bütün detayları planlıyoruz. İstasyonlarda alışverişten çok eğlence ve yemek öncelikli olacak."

Sarıalan Oteller arasında ağaç kesimini önlemek için direklerin yüksekliklerini arttıracaklarını anlatan Demirciler, "Avusturyalı firmanın uzmanları çevreci bir yaklaşım getirdi. 700 bin ila 1 milyon Euro arasında fazla masraf ederek hattı yükseltiyoruz. Kesilecek ağaç sayısını 40'a indireceğiz. Bu da 13 direğin konulacağı alandaki 1 ila 3 ağacın kesilmesiyle meydana gelecek kayıp olacak. Bunun karşılığında Uludağ'a 4 bin ağaç fidanı dikeceğiz.

Oteller Bölgesi'ndeki istasyon yanında ise, Alpin Koster ismi verilen ray üzerinde tek kişilik kabinlerin hız yaptığı, çocukların bile fren sistemiyle hızı ayarlayabildikleri bir kaydırak tesis edilecek. Avrupa'da örnekleri bulunan 900 metre uzunluğundaki bu ray sistemi de ilginç bir keyif olacak. Eski teleferik kabinleri ve mekanizmaları ise Teferrüç istasyonunda oluşturulacak bir müzeyle nostalji olarak ziyaret edilecek.

Sistemin inşaatı Mart ayında başlayacak. Bir taraftan yeni yerlerinde yeni istasyon binaları yapılırken diğer taraftan yeni direkler eski hat kullanılarak taşınıp, tesis edilecek. İnşat süresince eski teleferik yolcu taşımayacak. Şantiye sahasına yolcuların girmesi tehlikeli olabilir diye bu kararı verdik.

Ancak 20 ay gibi bir sürede tesisi bitirerek işletmeye almayı hedefliyoruz. Avusturya'daki bankadan alınacak krediyle yapılacak tesisler, verimli bir şekilde işletilerek Bursa modern bir ulaşım sistemine kavuşacak" şeklinde konuştu. Yeni teleferik sistemiyle modern kabinlerde oturarak, saatte yaklaşık 500 kişi taşınabilecek.

.
Yayın Tarihi : 16 Ocak 2006 Pazartesi 14:06:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?