1
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

'Uyuşturucu ve Madde Bağımlılığı’ semineri

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Şehir Kütüphanesi’nde düzenlediği ‘Uyuşturucu ve Madde Bağımlılığı’ konulu konferansta uzmanlar, sevgisiz büyüyen çocuğun uyuşturucu batağına daha çabuk düştüğüne dikkat çekerek, ebeveynleri uyardı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, sosyal belediyecilikte gerçekleştirdiği ilklerle örnek olmaya devam ederken, Şehir Kütüphanesi’nde düzenlediği konferanslarla da toplumun bilgi ihtiyacını karşılıyor. Şehir Kütüphanesi’nde düzenlenen ‘Uyuşturucu ve Madde Bağımlılığı’ konulu söyleşi de, uzmanlar gençlerin kötü alışkanlıklara nasıl düştüğünü ve nasıl kurtulabileceklerini anlattı.

“Arkadaş seçerken dikkat edin”

Bursa Emniyet Müdürlüğü Narkotik Bölümü Komiser Yardımcısı Yasin Öztürk, gençler arasında uyuşturucuya başlamada en büyük etkenin yüzde 70’le merak olduğunu, bunu yüzde 20 ile arkadaş ortamının izlediğini bildirdi.

Türkiye’de uyuşturucuya başlama yaşının 15’e indiğine dikkat çeken Öztürk, konferansta Bursa Emniyet Müdürlüğü’nün yaptığı araştırmanın detayları hakkında da bilgi verdi. Uyuşturucuya başlayanların yüzde 45’inin ilkokul mezunu olduğunu anlatan Öztürk, “Uyuşturucu eğitimli veya cahil dinlemiyor.

Uyuşturucu kullananların yüzde 45’i ilkokul mezunu, geri kalan bölümünü ise lise ve üniversite mezunları oluşturuyor. Başlayanların ise yüzde 90’ı bırakma eğiliminde. Bu bakımdan uyuşturucu ile mücadelede eğitimin büyük önemi var. Biz bu bakımdan 2005 yılı içinde 6410 öğrenci, 165 öğretmen, 340 veli ve 52 sivil toplum kuruluşuna eğitim verdik. 2006 yılında da eğitimlerimiz devam edecek. Eğitim verirken, yaptığımız araştırmalarla da uyuşturucu ve madde bağımlılığını sürekli takip ediyoruz” dedi.

Ebeveynlere tavsiyeler

Çocukların anne ve babalarını örnek aldıklarının altını çizen Öztürk, “Çocuklarımız bizim davranışlarımızı izler ve onlarda sorunlarının çözümünde bizim davranışlarımızı örnek alırlar. Bu bakımdan çocuklarınızın yanında sigara ve alkol içmeyin. Sorunlar yokmuş gibi davranıp, uyum içinde yaşadığınızı göstermeye çalışmayın. Çocuklarımızın problemlerini karşılıklı oturup, konuşarak çözün.

Çocuklarınıza sorumluluk, bağımsızlık, özgüven duygusu verebilmek onları uyuşturucu alışkanlığından uzak tutabileceğiniz en önemli unsurdur. Bütün bunlarda sevgi ile başlar. Bu bakımdan ailelere çocuklarını sevmelerini, sevgilerini belli etmelerini öneriyoruz” dedi.

“Uyuşturucu kullananın vücudu genç yaşta iflas ediyor”

Çocuk Gelişimi ve Eğitim Uzmanı Emel Baygöl ise, söyleşi de meslek hayatı boyunca karşılaştığı ilginç olayları anlattı. Arkadaş ortamı ve sorunlarından kurtulmak için uyuşturucuya başlayan insanların madde bağımlılığından daha zor kurtulduğunu ifade eden Baygöl, bundan dolayı ebeveynlerin çocukları ile ilgilenmelerinin ne kadar önemli olduğuna dikkat çekti.

Uyuşturucu madde kullanan insanların vücutlarının da kısa sürede iflas ettiğini vurgulayan Baygöl, “Bir insan birkaç dakika ya da birkaç saatte uyuşturucuya başlıyor ama bırakması yıllar alıyor. Eğer bir kişi uyuşturucu ve madde bağımlılığını bırakmaya kararlı ise bu kötü alışkanlıklardan kurtulmak için en büyük adım. Çünkü tedavi sürecinde insanın iradesi çok önemli. Bu bakımdan uyuşturucuyu bırakmak isteyen bir kişi asla karamsarlığa kapılmamalı.” diye konuştu.

Baygöl: Anne ve babalar, çocuklarını yeterince sevmekten çekinmemeli

Anne ve babalara, çocuklarını yeterince sevmekten çekinmemelerini tavsiye eden Çocuk Gelişim Uzmanı Emel Baygöl, “3 aylık bir bebek, kendisini doyuranın kim olduğunu bilmese de sevildiğini anlıyor. Onlara duygunuzu hissettirin. Çocuğunuza sahip çıkın ve sevginizi belli edin.

Yaptığımız araştırmalarda uyuşturucu ve madde bağımlılığı gibi kötü alışkanlıklara yakalanan çocukların yüzde 90’ı anne ve baba sevgisinden mahrum olduklarını görüyoruz. Çocuk, ailesine ait olduğunu hissetmeli. Hataları ile beraber sevildiğini anlamalı. Ailelerin aşırı korumacı tutumları yüzünden çocuklar kendi kendilerine yemek yiyemezler, çoraplarını dahi kendileri giyemezler. Kaşık tutamayan çocukların büyüyünce kalem de tutamayacaklarını unutmamalıyız” şeklinde konuştu.

Seminer sonunda Bursa Büyükşehir Belediyesi Şehir Kütüphanesi Müdür Vekili Arzu Kuzgun, Çocuk Gelişim Uzmanı Emel Baygöl ve Emniyet Müdürlüğü Narkotik Bölümü Komiser Yardımcısı Yasin Öztürk’e birer plaket verdi.

.
Yayın Tarihi : 20 Şubat 2006 Pazartesi 21:43:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?