5
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Uzun Çarşı modernize edilecek

Bursa'da alışverişin en hareketli olduğu Uzun Çarşı, Tuzpazarı ve Okçular'da çarşının üzeri, camlı profil ile kapatılarak, vatandaşların plazalarda olduğu gibi rahat ortamlarda alışveriş yapmaları sağlanacak.

Bursa Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, 'Uzun Çarşı Üst Örtü Projesi' ile kentin, geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan çarşısında çağdaş anlamda değişim rüzgarları estireceklerini söyledi. Tarihi ticaret bölgelerindeki mevcut dokunun, günümüz alışveriş mantığı ile bağdaştırılması ile yaşamasının mümkün olduğunu anlatan Başkan Altepe, "Bursa'nın en önemli tarihi ticaret alanlarından biri olan Uzun Çarşı, zamana ve plazalara karşı ayakta durmaya çabalıyor. Osmangazi Belediyesi ise bu tarihi çarşıyı modernize ederek kente ve kent insanına geri kazandırıyor. Ticari boyutuyla kent kültürünün en önemli noktalarından biri olan Uzun Çarşı'nın üst örtü projesi, Osmangazi Belediyesi'nin bölgede yürüttüğü en önemli projelerdendir. Kapalı Çarşı restitüsyon, restorasyon ve üst örtü projesi, Ulucami batısı zemin kaplama projesi, Tuz Pazarı sağlıklaştırma projesinin yanısıra, Çarşı bölgesi üst örtüsünün disipline edilmesi ve tabela kirliliğinin giderilmesi için yürütülen çalışmalarla bölgede ciddi bir kentsel dönüşüm sağlayacak. Kış aylarında kar ve yağmurun yaz aylarında da güneşin olumsuz etkilerinden koruyacak Uzun Çarşı üst örtüsü, bu kentte yaşayan her kesimin ortak talebi olarak karşımıza çıktı. Esnafın ve vatandaşların bu konudaki hassasiyetini göz önünde bulundurarak özgün bir proje hazırladık. Tarihi ve kültürel mirasımıza sahip çıkmak için büyük çaba harcıyoruz. Yürüttüğümüz çalışmalar geçmişten geleceğe köprü kuruyor. Restore ettirdiğimiz tarihi yapılar, yaşattığımız geleneksel etkinlikler gelecekte tarihimize ve kültürümüze ışık tutacak" dedi.

Bölgenin tarihi yapısı göz önünde bulundurulduğundan birçok proje üzerinde çalışıldığı, Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun hassasiyetleri doğrultusunda üst örtünün kar, yağmur ve güneşten korurken uzun bir tünel etkisi oluşturmaması ve ışığı engellememesi için özen gösterildiği bildirildi. Sokakta alışveriş mantığını yaşatacak bir şeffaf örtü için çalışma yürüten Osmangazi Belediyesi bugüne kadar cam, polikarbonat ve mebran gibi malzemeler üzerinde çalıştı. Cam kullanılarak hazırlanan üst örtü projesinin örnek modül uygulaması yerinde gerçekleştirilecek ve proje, Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na sunulacak.

Kurulun Ağustos ayı toplantısına girmesi hedeflenen projenin onaylanmasının ardından 3 ay gibi kısa bir sürede hayata geçirilmesi hedefleniyor.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Ağustos 2005 Pazartesi 15:54:12
Güncelleme :15 Ağustos 2005 Pazartesi 15:56:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?