17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Avrupa´nın Eylem Ruhu Ateşlendi


E Posta: Ozkanyusuf@hotmail.com

Hollanda’da TV’leri arasında ‘zap’ yaparken ne zaman o reklamı görsem mutlaka durup izlerdim. Ünlü bir markanın gözlük reklamı. Reklam filminin kahramanları iki ‘aktivist.’

Sanki ’68 baharında’ bir eylemden fırlayıp gelmişler gibi. Üzerlerinde yeşil parka, altta jean pantolonlar. Çantalarında, yakalarında bir sürü rozet; “Nötron bombasına hayır”, “Yaşasın barış” yazan. Sarışın uzun boylu olanı megafonla konuşmaya başlıyor:

“Als profesionele actievoerder....” (Biz profesyonel aktivist olarak)
Dedikten sonra ünlü markanın gözlük fiyatlarında yaptığı dev indirimden söz ediyor. Film, iki “çiçek çocuk”un, “Armaanii, Armaaniii” sloganlarıyla sona eriyordu.

Sempatik ikilinin oynadığı reklam o kadar beğenilmiş olmalı ki, devamı çekilmiş. İkinci filmde bizim “çiçek çocuklar” sınıf atlamış. Tiril tiril takım elbiseler içinde “yuppi” ye dönüşmüşler.

İlk filmdeki o sempatik doğal halleri yok olup gitmiş bizimkilerin. Daha kasıntı ve yapay bir görünüme bürünmüşler.

Reklam filmi sanki Avrupa solunun yaşadığı sürece nazire yapıyordu. Çoktandır üstlerine “ölü toprağı” serpilen bir çok “Avrupalı 68’li” ile aynı şeyleri hissetmişiz reklam filmini izlerken. Özellikle Avrupa ortak para birimine geçişten sonra ortaya çıkan ve giderek ağırlaşan ekonomik sorunlar karşısında yaşanan sessizlik, Avrupalı “solcu”ların sohbetlerine “Ne oldu Avrupa’daki eylem ruhuna?” sorularıyla yansımaya başlamıştı ki, Almanya’da başlayan “Pazartesi eylemleri” sohbetlerin seyrini ve içeriğini değiştiriverdi.

Avrupa Birliği “normları” gerekçe gösterilerek bir takım sosyal hakların budanmak istenmesine ilk tepki Almanya’dan geldi.

Eylemlerin, Avrupa’nın en “sosyal” ülkesi Hollanda’ya yansıması uzun sürmedi. Ülkenin hükümet merkezi Lahey ve liman kenti Rotterdam’da binlerce insan sokaklara döküldü. Hollanda halkı, emeklilikten çalışma koşullarına kadar bir dizi hakkın budanmasına dönük girişimleri protesto etti.

Geçen Cumartesi günü de Amsterdam’ın ünlü Dam Meydanı’nda 200 binden fazla kişi toplandı. "Hollanda daha iyisini hak ediyor" sloganı ekseninde, Jan Peter Balkenende başkanlığındaki Hıristiyan Demokrat iktidarın uygulamaları protesto edildi. Sivil toplum kuruluşlarınca organize edilen gösteriye Sosyalist Parti de destek verdi.

Sosyalistler, dağıttıkları minyatür bisküvülerle "pastanın paylaşımındaki eşitsizliği" vurguladılar.

“Eylem ruhu” Avrupa’nın ortasında yeniden ateşlendi.

Gözlük reklamındaki “aktivistler” yeşil parkaları “film icabı” terk etseler de, başta Almanya ve Hollanda olmak üzere Avrupa’da “68’in çocukları” yeşil parkalarının tozlarını çoktan almaya başladılar bile.


Yayın Tarihi : 6 Ekim 2004 Çarşamba 10:30:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?