30
Mayıs
2024
Perşembe
SPOR

Beşiktaş Lider; Fenerbahçe Sırat Köprüsünden Geçti!..


Turkcell Süper Liginin 7. haftasını içeren yorumumdan önce Dünya Kupası elemelerinde grubun en zayıf takımı Estonya karşısında yitirdiğimiz iki puandan kısaca söz etmek isterim.

Türkiye nedense çantada keklik, üç puan cepte denilen maçlarda hep puan yitiriyor. Daha önce gördüğümüz örneklerin bir benzerini hafta içerisinde yaşadık. Büyük olasılıkla Dünya Kupasına katılma hakkımızı golsüz berabere kaldığımız bu maçta kaybettik. İspanya’nın grup liderliği artık tartışmasız...Bakmayın siz, Fatih Terim’in İspanya’yı yeneriz gibisinden gaza getiren sözlerine... Terim,Türkiye standartlarının çok üzerinde olan fiyatını arttırmaya çalışıyor. Bazıları da mal görmüş mağribi gibi O’na sarılmış, önümüzdeki yıl yapacağımız maçlara umutla bakıyor (!).

Türkiye’nin de içerisinde bulunduğu grupta bizim yapacağımız tek şey artık ikinciliği yakalamaktır. Ne var ki, bu ikincilik de aslanın ağzında... Kendi sahamızda iki puan verdiğimiz Belçika’yı aşmak öyle kolay değil... Kaldı ki, Bosna Hersek’de ikincilikte iddialıdır. Bunun dışında hayal görmekten vazgeçelim. İnşallah yanılırım ama bizim bu Dünya Kupasına katılmamız alınan ve alınacak sonuçlara göre çok zor... Her zaman maçın son saniyelerinde topu elinden kaçıran kaleciyi bulamazsınız En iyi ikincilik derken, bakıyorsunuz, diğer gruplar arasında bile en kötü ikinci durumundayız...

Çeşitli kaprislerin rol oynadığı, tam bir takım kurumamış,sürekli oyuncu değiştiren, sistem oturtamamış bir milli takımdan bir şeyler bekleyenler varsa onlara söyleyecek tek bir sözüm var; hayal etmekle, umutla bazı şeyler olmuyor...

Dünya futbolu içerisinde Türk Milli Takımı sisteminden söz ediliyor mu?

Dünya Kupası elemelerindeki hayal kırıklığını bir kenara bırakıp kendi futbolumuza döndüğümüzde; Turkcell Süper Liginin 7. haftasında yine ilginç maçlar oynandı. Bunların başında da Fenerbahçe-Kocaelispor maçı geliyordu.

Fenerbahçe şimdiye kadar görülmemiş şekilde ilk altı hafta içerisinde puan kaybetmiş, iki galibiyet ve dört mağlubiyet almıştı. Buna karşılık ligin yeni takımı Kocaelispor da iyi vetoplama futbolcularına rağmen henüz galibiyet alamamış, bir beraberlik ve beş mağlubiyeti bulunuyordu. Bu bakımdan bu maç her iki takım için de çok önemliydi.

Fenerbahçe bu maçta da taraftarlarına şok üzerine şok yaşattı. Bununla beraber her iki takımda oyuna oldukça temkinli, hata yapmamak anlayışı ile başlamıştı. Temposuz oyunda Kocaeli rakibine göre çok daha iyi bir futbol ortaya koyarak rakibini kendi yarı sahasına adeta hapsetti. Bu arada Taner’in Fenerbahçe savunmasını aşan ve rakip fileleri havalandıran golü ile 1-0 öne geçti. Taner bu golün bir benzerini de Galatasaray’a atmıştı. Bu golden sonra elde olmadan insan düşünüyor... Taner takımını Bank Asya 1 Ligde attığı gollerle Süper Lige taşımış bir oyuncu... Fatih Terim neden O’nu görmek istemiyor ?

Bilinmez...

İkinci yarıda oyuna hareket ve golleri getirdi. Türkiye’ye geldiğinden bu yana en etkili futbolu ortaya koyan Guiza’nın attığı golün ardından verdiği pasla Uğur Boral ekseni etrafına döne döne nihayet vuracak pozisyonu bulabildi.Serdar’ın uzanamayacağı yere vurarak takımını 2-1 öne geçirdi. Bundan sonra Fenerbahçe işi rölantiye aldıysa da savunmanın bir anlık gafletinden faydalanan, Kızılyıldız’da oynamış olan Jestroviç takımını beraberliğe taşıdı. Maçın bu sonuçla bitmesine her iki takımda razı bir görüntü çizerken uzatma dakikalarında günün yıldızı Guiza’nın nefis pası ile Semih golcülüğünü bir kez daha gösterdi ve takımını 3-2 öne geçirerek takımına hayati üç puanı kazandırdı. Semih’in attığı gol 90+6’da gelmişti. Kocaeli Teknik Direktörü bu gole uzun uzun itiraz etti ve güçlükle yatıştırılmaya çalışıldı. . Hakem Bülent Yıldırım tarafından tribünlere gönderildi.

Hakem altı dakikalık uzatmalarda haklı mıydı ?

Uzatma beş dakikada idi. Ancak gol uzatmaların bitiminden 50 saniye sonra gelmişti. Büyük olasılıkla da beş dakika içerisinde Semavi sakatlanmış ve oyun 1 dakika 20 aniye durmuştu. Bu bakımdan uzatmanın 50 saniye uzatılması buna bağlanmış olabilir. Bülent Yıldırım maçın bitiminde sahadan bir türlü çıkamadı, giriş koridorunun emniyete alınması ile sahayı terk edebildi.

Bu maç bir kez daha gösterdi ki, Fenerbahçe’nin umursamazlı örneği gösteren bu kadrosu ile başarılı olması imkansızdır. Önümüzde Salı günü Arsenal maçında da bu oyununu oynayacak olursa tam bir hezimetle karşılaşması olasıdır. Bu arada kulübesizinde sessice oturup, maçı seyreden Aragones’e karşılık Yılmaz Vural her an ayakta ve takımını ateşleyici bir görüntü çiziyordu. Futbolcular daime teknik adamlarına bakan ve onun davranışlarına göre oyun oynarlar... Kocaeli’nin böylesine güzel futbol oynamasında da Yılmaz Vural’ın bu davranışının büyük payı vardır.

Fenerbahçe oynadığı futbol ile ileriye ışık tutamadı..Yalnızca sırat köprüsünden geçerek üç puanı uzatmalarda alabildi.

Hepsi o kadar...

Haftanın üzerinde durulacak bir başka önemli maçı da Galatasaray ile Trabzonspor arasındaydı. Günler öncesinden bu maçın tartışması yapılıyordu. Bu yıl ligde iddialı olan ve eski günlerine dönmek isteyen Trabzon’un Galatasarayı geçeceğini söyleyenler çoğunluktaydı. Buna karşılık Skibbe yönetimini beğenmeyenler, yıldız futbolculardan oluşan ve zaman zaman da güzel bir futbol ortaya koyan Galatasaray’dan umutlu olanlar da vardı. Ne var ki, Skibbe’den yana olanları bu maç haklı çıkarttı. Ali Sami Yende sözcüğün tam anlamıyla bir sarı-kırmızı fırtınası esti; 3-0.

Trabzonspor eline geçen fırsatları değerlendirebilse, Sanctis’i aşabilseydi sahadan en azından gollü bir beraberlikle çıkabilirdi.

Skibbe , sakatlardan arda kalan elindeki en iyi on biri sahaya sürmüştü. Galatasaray’da gidici mi, yoksa kalıcı mı tartışmaları süren Teknik Direktörüne oynadığı oyunla adeta kol kanat gerdi. Kısacası arzulu oynayarak Olympiakos maçı öncesi umut verdi. Bu maçın en önemli noktalarından birisi de Lincoln’un sarı kartı olmasına rağmen attığı golden sonra sevinç gösterisi yaparken köşe bayrağını yerinden sökmesi ve hakem Bünyamin Gezer’in yan hakem Tolga Özkalpak’ın ikazına rağmen görmezlikten gelmesiydi. Bunun yanı sıra Arda’nın vurup, Servet’in eline çarpan topu gol saymasıydı. Ayrıca çok kötü gününde olan Tolga’nın yaptığı hareket tam bir penaltı idi. Ne var ki, hakem bunu da top kenar çizgisini geçti olarak kabul etti. Oysa topun bütünü çizgiyi geçmemişti. Bu arada yıllardır birlikte oynadığı Song’un Arda’ya havada attığı tekme idi. Bünyamin Gezer’in son derece kötü yönettiği maçta yıldızlaşan futbolcular vardı; bunların başında sahanın her yerinde koşan, pozisyon yaratan Arda, kalede Sanctis ve Baros idi. Sabri ise her geçen gün biraz daha yükselttiği çıtayı bir kez daha yineledi, Kaleye attığı şutların gol olmayışı biraz şanssızlıktı.

Beşiktaş, Mustafa Denizli yönetimindeki Gençlerbirliği maçını 3-0’lık sonuçla geçerek liğin zirvesine oturdu. Aslında bu maç 13. dakikada bitmişti. Bu dakikada Beşiktaş Telo, Sivok ve Nobre’nin golleriyle sonuca ulaşmıştı. Bunu izleyen dakikalarda Beşiktaş durdu ve bundan sonra da Gençlerbirliği atakları başladı. İkinci yarıda ise hakimiyet tamamen Gençlerbirligindeydi..Ancak Ankara takımı eline geçen fırsatları değerlendiremedi. Farklı bir skorla geriye düşmüş olmasına rağmen rakibinden beraberliği de alabilecek üstünlüğü de zaman zaman sağlayabilmişti.

Kısacası iyi futbol oynayan değil golleri atan maçı kazanıyor. Nitekim maçtan sonra Denizli’de oynanan oyundan memnun kalmadığını da belirtti.

Haftanın diğer maçlarında Eskişehir, ligde iyi bir başlangıç yapan ve ilk sıralarında bulunan Bursa’yı kendi evinde 2-1’lik sonuçla geçerken güzel bir futbol ortaya koydu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Antalyaspor’u aynı sonuçla yenerken takımın yıldızları İbrahim ve Efe idi. Fenerbahçe galibiyetinden sonra peş peşe üç hafta yenilen Hacettepe, Denizlispor’u 1-0 yenerek son birkaç haftadır süre elen şanssızlığına son verdi. Ankaraspor deplasmanda Kayserispor’u 2-1; Konyaspor Gaziantepspor’u 1-0 ; iddialı Sivasspor’da Ankaragücünü 3-0 yendiler.

Ligin 7. haftası sonunda Beşiktaş 17 puanla lider olurken onu 16 puanla Trabzonspor ve 15 puanlı Bursaspor izliyor. Trabzon’u yenen Galatasaray 4.; Fenerbahçe ise 10. sırada yer alıyor. Birer puanlı Kocaeli ile Antalya ise sonuncu sıralarda...

Fenerbahçe ile Galatasaray’ın Avrupa kupalarından sonra önümüzdeki haftanın en önemli maçları Beşiktaş-Sivas; Fenerbahçe_Bursa ve Eskişehir-Galatasaray arasında oynanacak.... 



erdemyucel2002@hotmail.com

Yayın Tarihi : 20 Ekim 2008 Pazartesi 10:38:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?