4
Mayıs
2024
Cumartesi
SPOR

Kupanın İlk Ayağı


Fortis Türkiye Kupasının ilk ayağının galipleri Kayseri Erciyes ile Beşiktaş oldu. Her iki takımda rakiplerini tek golle geçerek final için umutlandılar. Kayseri Erciyesspor ligde kendi sahasında 1–0 yenildiği Trabzonspor’u aynı sonuçla bu kez deplasmanda yenmeyi başardı. Kupanın diğer yarı final maçının ilk ayağında da Beşiktaş Fenerbahçe’yi 1–0 yendi.

Günün ilk maçında Kayseri Erciyesspor Trabzon karşısında her hattı ile mükemmeldi. Erciyes bu yıl ilginç bir görünüm çiziyor. Bir yanda süper ligde kalabilme mücadelesini sürdürürken, diğer yanda Galatasaray’ı eleyip final oynamayı ve belki de kupanın sahibi olmayı istiyor. Ligin inci yarısında takımın başına geçen Bülent Korkmaz’ın Erciyes’e çok şeyler kazandırdığı da çok açıktır. Erciyes futbol olarak takım olarak ve mücadele gücü olarak da son derece olumlu ve göze hoş geldiği de açıkça görülüyor. Nitekim Trabzon maçında da deplasmanda rakibini yenerek ikinci maç için büyük avantaj yakaladı. Maçın ilk yarısı her iki takım de temkinli idi. Çoğu kez itiş kakış şeklinde geçen oyunun ikinci yarısında da Trabzon’da Yattara’nın oyuna girişi ile maç daha da hızlandı. Futbol olarak göze hoş gelen sahneler izlendi. Bülent Korkmaz’ın 73 dakikada oyuna soktuğu Lazarov, Mehmet Eren’in sağdan çok güzel ortasını güzel değerlerdi ve büyük olasılıkla da Erciyes’i finale taşıyan golü attı.

Trabzonspor birkaç yıldır istediği sonuçları alamıyor. Trabzon seyircisi üzgün; Ziya Doğan’da Trabzon’a çare olamadığı açıkça görülüyor. Ancak bir takım kazanır veya kazanmaz, o ayrı bir konu... Ne var ki, bir teknik direktör kızgınlıkla tribünlere şut atıp sonra da pardon diyorsa onun işi bence o takım da bitmiştir.

Kupanın diğer ayağındaki Fenerbahçe-Beşiktaş derbisinin ne olacağını önceden kestirmek çok güçtü. Her iki takımın başında da basının çok tenkit ettiği Zico ile Tigana vardı. Ayrıca kulüp başkanları ve yöneticileri de birbirleri ile barışık değildi. Fenerbahçe taraftarların ayrılan deniz tarafındaki açık tribün her hangi bir saldırıya önlem olarak ağlarla kapatılmış, üzerleri örtülmüştü. Bu görüntü bana ister istemez Antik ve Roma çağlarındaki arenaları hatırlattı. Orda da vahşi hayvanlar böyle tel örgülerin içerisine alınıyordu. Ne garip, XXI. Yüzyılda bir spor müsabakasında tel örgüler içerisinde rakip takım taraftarları!...

Beşiktaş-Fenerbahçe maçı futbol olarak hiç de kötü değildi. Her iki takımda oyuna temkinli başlamış, yenilecek bir golün faturasının ağır olacağı bilincindeydi. Buna rağmen ilk yarıda Fenerbahçe biraz daha kendi yarı sahasına kapanıp ani ataklarla gol aramayı düşünüyorlardı. Ancak bunda da başarılı oldukları pek söylemezdi. Beşiktaş biraz daha hücuma yönelikti, ancak savunmayı ihmal etmemeye çalıştıkları açıkça görülüyordu. Zico takımda Appiah, Kezman ve Alex’e yer vermemişti. Appiah’ın sakat olduğu biliniyordu. Ancak böylesine önemli bir maçta Kezman ile Alex’in kulübede, Semih ile Deivid’in sahada oluşu oldukça şaşırtıcıydı. Belki de Zico lige daha önem vermiş, oyuncularını yormak istememişti. Maçın diğer önemli yanı da Beşiktaş seyircisinin tepkisini önceden çekeceği bilinen Tümer’in 90 dakika oyunda kalışıydı. Tümer kendisine yapılan küfürlere, topu her ayağına alışta başlayan ıslıklara aldırmadı, futbolunu oynadı ve takımının da en iyileri arasındaydı.

Fanatik futbol seyircilerinin davranış ve tepkilerini anlayabilmek mümkün değildir. Tümer kendi takımından gitti diye Tümer’i protesto ediyor, Fenerbahçe’den gelen Nobre ile Mustafa Doğan’a ise tribünden ses çıkmıyor. Bu da çok garip...

Fenerbahçe bu hafta da iyi değildi. Tek santrfor olarak Semih’in yapacağı bir şey yoktu. Gol atma olasılığı dana kuvvetli olan Deivid, daha önce Appiah ile sağda çakılı tutuluyordu. Tuncay kötü bir günündeydi Aurelio, deniz sürekli geriye dönük olunca da Fenerbahçe’nin gol atması zorlaşıyordu. Nitekim de öyle oldu. Tümer’in imi pozisyonu dışında da kayda değer bir görüntü olmadı. Sırası gelmişken Serdar’ın iki mutlak golü önleyişi de unutulmamalıdır.

Beşiktaş daha çok pozisyona girdi. Bunlardan birinde de Nobre’nin çok güzel pası ile Delgado sağdan indi ve ikinci yarıda oyuna giren Bobo’ya vurmaktan başka bir işte kalmamıştı. Burada Bobo’yu boş bırakan savunmanın büyük hatası da göz ardı edilmemelidir.

Kupa’nın ikinci ayağında ne olur ve finali kimler oynar?

Kuşkusuz, Kayseri Erciyes eline geçen şansı iyi kullanır ve kendi sahasında ligde olduğu gibi rakibine şans tanımaz. Fenerbahçe ise kendi sahasında Beşiktaş’ı yener. Finalde de Erciyes’i geçerek yıllardır özlemini çektiği kupaya ulaşır.


erdem@kenthaber.com

Yayın Tarihi : 12 Nisan 2007 Perşembe 12:32:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?