16
Mayıs
2024
Perşembe
SPOR

Efes Pilsen Cup 6, Verder Bremen’in...


Liglere ara verilmesinden yararlanan yerli ve yabancı takımlardan bazıları Antalya’da bir araya gelerek ödüllü turnuvalara katıldılar. Efes Pilsen Cup 6 turnuvasında birinci 50.000, ikinci 30.000, üçüncü de 20.00 $ alacaktı.Bu turnuvanın amacı takımların ikinci yarı hazırlıklarının yanı sıra ocak ayı transferinden yararlanılarak aldıkları veya alacakları oyuncuları izlemekti. Bunun yanı sıra da ilk yarıda yararlanamadıkları oyuncularına bir kez daha zorlu rakipler karşısında şans vermekti. Antalya Topkapı Wow Football Centerde yapılan turnuvaya Beşiktaş ile Galatasaray’ın dışında Almanya’nın Werder Bremen ve Hollanda’nın da Feyenoord takımları katıldılar.

Turnuvanın ilk maçında Beşiktaş W.Bremen karşısında ağır bir yenilgi aldı; 4-0. Beşiktaş Teknik Direktörü J.Tigana zaman zaman denediği çift santrfor yerine bu maçta yine eskiye dönerek M.Nobre ile tek santrfora döndü. Ne var ki, Nobre uzun boylu Bremen savunması içerisinde yalnız kaldı ve bir şey yapamadı. Beşiktaş hücumda çoğalamayınca da tek başına kalan Nobre yalnızca sağa sola koşmakla yetindi. İlk yarıda Beşiktaş rakip kaleye doğru dürüst bir hücum bile üretemedi. J.Tigana ikinci yarıda yaptığı değişiklikte takıma faydalı olamadı. W.Bremen rakibine göre çok daha üstün ve canlı bir futbol ortaya koyarken rakip savunmanını gedik vermesinden de yararlanarak Almeida, Kose ve Naldo’nun golleri ile final oynamaya hak kazandı.

Kupanın ikinci maçında da Galatasaray Feyenord karşısında Beşiktaş’a göre çok daha canlı bir futbol oynamasına karşı 2-1 yenilmekten kurtulamadı.Feyenord’un almayı düşündüğü Brezilya’lı yeni oyuncularına şans verdiği bu maçta rakibinden çok üstündü ve sözcüğün tam anlamıyla takır takır futbol oynadı. Eski Fenerbahçeli Pierre Van Hooijdonk’un ileriye çıkan Mondragon’un üzerinden orta sahadan attığı gol uzun süre hafızalardan silinmeyecek güzellikte idi. İkinci yarıda tüm hatları ile gol arayan sarı kırmızılılar rakip savunmayı aşamayınca Necati’nin penaltıdan attığı tek gol ile yetinmek zorunda kaldılar. Galatasaray’ın denediği gurbetçi futbolcu Bilal Aziz ayağına aldığı darbe ile maçı tamamlayamadı. Ancak bu futbolcunun çok iyi bir sol kanat oyuncusu olduğu da açıkça görülüyordu.Rakip kaleye attığı serbest vuruşları değerlendirecek Galatasaray forveti olmayınca da vuruşları etkisiz kaldı.Galatasaray rakibe göre topla çok oynamasına ve daha fazla pas yapmasına rağmen yenilmekten kurtulamadı.

Turnuvanın üçüncülük maçında Beşiktaş ile Galatasaray karşı karşıya geldiler.Her iki takımda maça dostane biçimde başladılarsa da oyunun sonlarına doğru Bobo ile Tolga’nın, Nobre ile Emre Aşık’ın birbirine girmesine diğer oyuncularda katıldılar. Normal sonucu Ümit Karan ve Nobre’nin karşılıklı golleri ile 1-1 biten maçta atılan penaltılar Beşiktaş’tan yana oldu ve siyah beyazlılar 7-6 maçı ve 30.000$’lık çeki almaya başardı.Basından öğrendiğimiz kadarıyla bu maçı Eurosport ve El Cezire Sports başta olmak üzere yüzden fazla yabancı ülkede yayınlandı. Beşiktaş’ın penaltılarla maçı kazanmasında kaleci Murat kadar, penaltılarda etkisiz kalan Galatasaraylı oyuncularında büyük payı vardır.

Beşiktaş ve Galatasaray’ın uzun süredir forma şansı bulamayan bazı futbolcular bu maçta dikkati çektiler. J.Tigana ve E.Gerets ikinci yarıda bu oyunculardan ne derece yararlanabilir bilemeyiz. Ancak Galatasaray’da Mehmet Güven, Ferhat, Aydın her zaman forma giyebilecek nitelikte oldukların bir kez daha gösterdiler. Özellikle Mehmet Güven, Ayhan ile birlikte Galatasaray orta sahasına tam olarak hakimdiler. Beşiktaş’ta kaleci Murat kurtardığı penaltılarla kaleyi her zaman Runje’den alabilecek yeterlilikte idi. Ayrıca Galatasaray da Sabri, Arda ve Aykut dikkati çekenler arasında idi. Bunların yanı sıra ilerlemiş yaşına rağmen P.Van Hoojidonk’un Fenerbahçe’den gitmesinin ne derece yanlış olduğu bir kez daha görüldü. Kuşkusuz bu futbolcunun gidişinde Daum’un büyük kaprisi olduğu, Fenerbahçe yönetimimin de ona uyduğu açıkça görüldü. Bugün P.Van Hoojidonk Fenerbahçe’de büyük paralar karşılığı alınanlardan çok daha faydalı olacağı Antalya maçlarında görüldü.

Efes Cup 6 finalini oynayan W,Bremen-Feyenoord maçının Türk basınında yeterince yer bulamaması ise hayretle karşıladım. Televizyonunu maçın bitiminden saatler sonra banttan yayınlanması hiç de hoş değildi. W.Bremen etkili bir futbol oynayarak, bu maçı 2-1 almayı başardı. Turnuvada da oynadığı iki maçta rakiplerine 6 gol atan ve kalesinde yalnızca bir gol gören Alman takımı rakiplerinden çok üstündü. Onunu yanı sıra Feyenoord da Beşiktaş ve Galatasaray’dan çok daha iyi oldukları görüldü.


erdem@kenthaber.com

Yayın Tarihi : 13 Ocak 2007 Cumartesi 10:22:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?