19
Mayıs
2024
Pazar
SPOR

EURO 2016’da Hüsran!..

Türkiye futbol liglerinin bitmesinden sonra gözler takımların yapacağı transferlere ve Güney Afrika’da oynanacak olan Dünya Kupası finallerine çevrildi. Ne yazık ki, Güney Afrika’da Türkler yok… Böyle olmasının da vebali bazı kişilerin üzerindedir. Bir türlü istikrarlı takımın kurulamayışı, her maçta farklı oyuncuların denenmesi Milli Takımın finallerde olmayışına neden oldu. Şimdi umudumuzu 2012’de yapılacak olan Avrupa şampiyonasına katılmaya bağladık…

İnşallah Guus Hiddink bu işi başarır…

Geçtiğimiz hafta bir hüsranı daha Cenevre’de yaşadık EURO 2016’nın hangi ülkede yapılacağını belirleyecek oylamaya Türkiye büyük umutlarla katılmıştı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül İsviçre’de oylama öncesinde Türkiye’yi en üst derecede temsil etmişti. Yaptığı konuşmasında da 72 milyon insanın uzun süredir kurduğu hayali gerçekleştirmeye hazır olduğu mesajını vererek Türkiye’nin bu organizasyona talip olduğunu belirtmişti.

UEFA’nın 2016 Avrupa Şampiyonasını büyük olasılıkla Türkiye’ye vereceği umut edilmişti. Türkiye statları böyle bir turnuva için uygun düzeyde olduğu kadar iyi bir organizasyon yapılacağı da biliniyordu. Nitekim geçtiğimiz yıllarda yapılan Avrupa Şampiyonası finalinin Olimpiyat Stadında oynanması da her yönüyle başarılı olmuştu.

UEFA’nın toplantısına Ukrayna, İspanya, Hollanda, İngiltere, Lituanya, Romanya, Slovanya, Portekiz, Almanya, Danimarka, Güney Kıbrıs, İsrail ve Malta delegeleri katıldılar. Ne yazık ki, oylamada Türkiye’ye yalnızca Ukrayna, İspanya, Hollanda, İngiltere, Lituanya ve Romanya delegeleri oy verdi. Böyle olunca da Türkiye bir oy ile Avrupa Şampiyonası organizasyonu yapma olanağını, daha doğrusu ev sahipliğini kaybetti…

2016 Şampiyonası UEFA Başkanı Michel Platini’nin taraftarlığını gösteren tutumu ile ev sahipliği Fransa’ya verildi. UEFA Başkanı Fransız olduğundan kendi memleketi lehine davranacağı da açıktı. Ne var ki, oylama öncesi ve sonrası çirkin bazı iddialar da ortaya atıldı. Bütün bu iddialar, UEFA’ya ve daha önce aldığı kararlara gölge düşürmeye yetti. Bu iddialara göre bazı ülkelerin oylarını 18 milyon Euro’ya sattığı iddia edilirken, baskılar sonunda karar değiştiren ülkelerin olduğu da iddia edildi. Şaibe altına giren ülkeler arasında Güney Kıbrıs, İsrail, Malta ve Danimarka’nın isimleri kulislerde dolaşmıştı.

Oylama sonrası Michel Platini’nin basında yer alan sözleri de oldukça ilginçti;

“Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin gelişinin önemli olduğunu ve dengeyi değiştirdiğini düşünüyorum. Oylamada sonuç 7–6 oldu. O yüzden gelmesi iyi oldu. Sarkozy gelmeseydi, Türkiye kesin kazanırdı.”

Türkiye turnuva için maddi garanti vermiş, hükümet tarafından da desteklenmişti. Ancak uluslararası alanda lobi yapmakta beceriksiz olduğumuz bir kez daha görüldü. Şenes Erzik’in UEFA’da oluşu da bir işe yaramadı ve Platini karşısında yenik düştü.

Kısacası umutlar bir başka bahara kaldı!... Demek ki, uluslararası arenada, lobilerde bizlerin çok daha pişmesi gerek…

erdemyucel2002@hotmail.com

Yayın Tarihi : 2 Haziran 2010 Çarşamba 11:35:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?