19
Mayıs
2024
Pazar
SPOR

Fenerbahçe ile Tokatspor’un Verdiği Ders!..


Fortis Türkiye Kupası D Grubunda, ilk kez bir araya gelen Fenerbahçe ile Tokatspor bir çok takıma örnek olacak futbol oynayarak, çok zor kış koşulları altında centilmenlik dersi verdiler. Kimin kazandığı veya kimin kaybettiği hiç de önemli değil. Ancak bu maçta Tokat seyircisinin ve futbolcusunun centilmence davranışı görülmeye değer güzellikteydi. Sanırım bu maç futbol tarihimizde örnek olarak gösterilecektir.

Fortis Kupasında gruplar belli olduğunda Fenerbahçe’nin Tokat deplasmanına gitmesi kesinleşince tüm şehir halkı bunu sevinçle karşılamış ve bir ay öncesinden hazırlıklara başlamıştı. Öncelikle Gaziosmanpaşa Stadı bu maç için en iyi şekilde hazırlanmıştı.

Kenthaber’e Tokatlılardan gelen mailler ve yorumlar kent halkının bu maçı ne kadar önemsediğini gösteriyordu. Tokatlılar bunda da haklıydılar, şimdiye kadar üç büyükler diye isimleri geçen Fenerbahçe , Galatasaray ve Beşiktaş gibi takımlarımız, Karadeniz’in bu tarihi ve şirin kentine gelmemişlerdi. Bunda bir kasıt yoktu; yalnızca şartlar öylesine gelişmişti...Okuyucularımızdan gelen maillere baktığımızda bir kısmının içerisinde Fenerbahçe’yi yenme arzusunun olduğunu görüyorduk. Bazıları da ben Fenerbahçeliyim ama Tokat’ın kazanmasını istiyorum diyorlardı. Bu arada Tokatlı yöneticilere yapılan eleştirilerde vardı; bu tarihi maçın bilet fiyatlara 100 ve 200 Tl olarak tespit edilmişti.Ancak Tokatlı yöneticilerde kendi yönlerinden de belki haklıydılar 1969 yılında kurulan Tokatspor 40. yılını kutluyor ve Fenerbahçe’yi ağırlayacaktı. Haklı olarak da bundan azami derecede yararlanmak istiyorlardı.Tokatspor yönetimi bu maçta toplanacak paralarla skorboardı uygulamaya sokmuşlardı. Basından öğrendiğimiz kadarıyla başta Tokat valisi olmak üzere protokol tribünü davetlileri de bu tarihi maça bilet alarak geldiler. Gaziosmanpaşa Stadı 6.000 kişilikti, açık tribünde bazı boşluklar olmasına rağmen stat yine de yükünü almıştı.

Tokatspor, tarihinde ilk kez Fenerbahçe gibi Türkiye’nin önde gelen, Avrupa’da ismini duyurmuş, futbol yıldızlarını içeren bir takımla karşılaşacaktı...

Tokat’ta her şey en ince detayına kadar çok güzel hazırlanmıştı. Fenerbahçe yönetimi de buna uymuş,rakibi küçümseyip eksik olarak sahaya çıkmak yerine zorunlu sakatlıklar dışında tam takım sahada yer almış, Aziz Yıldırım’da tribünde yerini almıştı... bütün bu güzelliklere gölge düşüren doğa şartları oldu.Bütün bu güzelliklere bir de futbolun güzellilerinin sergilenmesini engelledi.

Fenerbahçe-Tokat maçı yoğun kar yağışı altında, -2 derecede karla kaplı bir sahada oynandı. Hakem Selçuk Dereli zaman zaman oyunu durdurarak, kardan kaybolan çizgileri görünür hale getirtti. Şiddetli soğuk, göz gözü görmeyecek duruma gelen kar yağışı altında her iki takımdan futbol beklemek olanaksızdı. Ayakta durmanın bile çok zor olduğu durumlarda elden geldiğince futbol oynamaya çalıştılar. Maçın 9. dakikası, belki de kader anıydı; Deivid’in pasında Kazım köşeyi bulan güzel bir vurula takımının ve maçın tek golünü attı. Bunun hemen ardından Tokatlı Mustafa Ceviz’in volesi az farkla dışarı giderek Tokat’ı beraberlikten etti. Bundan sonra de Bülent’in koluyla çıkardığı topu Selçuk Dereli görmezlikten geldi.İkinci yarıda kar yağışının kısmen azalması futbolu biraz daha ön plana çıkardı. Volkan Babacan’ın bir iki pozisyonda iyi yer tutuşu gole imkan vermedi. Fenerbahçe’de 1-0’lık sonucu yeterli bulmuş olacak ki, rakibin üzerine fazla gitmedi. Maçın bitimiyle birlikte her iki takımın futbolcuları zor hava koşullarından kurtulmanın mutluluğunu yaşadılar.Dostça, karşılıklı sevgi gösterileriyle başlayan maç yine dostça sona erdi. Maç öncesinde Fenerbahçeli futbolcular tribünlere Fenerbahçe forması atmış, maç sonrası da bazı futbolcular formalarını değiştirmişlerdi. Her iki takımın futbolcuları sert ve karlı zeminde sakatlanmadan maçı bitirdiler, birbirlerine hiçbir kasti harekette bulunmadılar. Selçuk Dereli’nin, Evren, Ersan, Lugano ve Burak’a gösterdiği sarı kartlar ise futbolun, kasti olmayan olağan hareketlerinin sonucuydu.

Bu maçtan sonra Fenerbahçe gruptan çıkmayı garantilerken Tokatspor da gruba veda etti. Ancak Tokat için galip sayılır bu yolda mağlup sözünü yinelemek isterim. İkinci ligin bu takımı ileride çok daha iyi düzeye gelecektir. Kadrosunda süper ligde oynamış futbolcular bulunmaktadır. Bunların başında kısa bir sürede olsa Fenerbahçe formasını giymiş Taner, Sivassporli Şamil ve Gençlerbirliği’nde oynamış Bülent bulunuyor. Bu arada seyircilerce alkışlanan Uğur Boral’ın da Tokatlı olduğunu hatırlatmakta yarar var sanırım.

Kuşkusuz bu maç Tokat için unutulmaz bir olaydı ve uzun yıllarda hatırlanacaktadır. Tokatspor güçlü rakibi karşısında hiçbir zaman ezilmedi, sözcük yerinde ise canını dişine takarak oynadı. Fenerbahçe ile birlikte futbol adına centilmenlik dersi verdi diyebilirim.

Kutlarım...

Yayın Tarihi : 12 Ocak 2009 Pazartesi 10:32:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
furkan yildik IP: 78.162.116.xxx Tarih : 13.01.2009 14:20:57

iyi oynandı keşke eskişehire böyle gol atsaydı kazım daha guzel olurdu......