15
Haziran
2024
Cumartesi
SPOR

Fenerbahçe Liderliğini Sürdürüyor

Türkiye 1.Süper Liginin ilk yarısının bitimine bir hafta kala Fenerbahçe liderliğini sürdürürken, İstanbul’da ligin derbisi Galatasaray ile Beşiktaş arasında oynandı.

Derbi sözcüğünü kullanmayı pek sevmiyorum. Ancak spor basınımıza bu sözcük öylesine yerleşti ki, elde olmadan bende kullanmak zorunda kalıyorum. Spor basınına bu sözcük yerleşti dedimse de, nedense çoğumuz bunu bir türlü doğru kullanmasını bilmiyoruz. Derbi, aynı kentin iki büyük ve iddialı takımları arasında yapılan maçlara verilmiş, batıdan alınma bir sözcüktür. Oysa bizim basın her iddialı maça bu ismi yakıştırmaktan geri durmuyor, yaptığı yanlışı da bir türlü anlayamıyor.

Avrupa kupalarından Tromso’ye elenmiş, iki maçta Milan’dan 7 gol yemiş Fenerbahçe, umudunu Vitoria Guimaraes maçında mucizelere bağlamış, Beşiktaş, daha kupaların başında elenmiş, Trabzonspor ve diğer takımlarımızla Türkiye 1.Süper ligine başladık. Daha doğrusu kendi ligimizle baş başa kaldık.

Haftanın maçı Galatasaray-Beşiktaş arasında oynandı ve iki kez yenik duruma düşmesine rağmen Galatasaray 3-2 kazanmasını bildi. Milli Takım başta olmak üzere her takımımızın duran toplara zayıf kalışı bu maçta da görüldü. Nitekim Beşiktaş’ın attığı iki gol de duran toplardan geldi. Özellikle takımlarımız savunmalarında uzun adamları olmasına rağmen bu tür vuruşlarda her zaman önlem almaktan uzak kalıyorlar. Bu maçta ne Beşiktaş, ne de Galatasaray favori idi. Tigana’nın Beşiktaş’a kişilik kazandıracağı ve iyi futbol oynatacağı Zenit maçının ilk yarısında görülmüştü. Ne var ki, Beşiktaş kadrosundaki futbolcular Tigana’ya ayak uydurabilmekte sanırım çok zorlanacaklar...

Nitekim, maçta iki kez galip duruma geçebiliyorsan, onu korumak zorundasın ve orta alanda da topu rakibe kaptırmamalısın. Beşiktaş bunu başaramadı. Orta sahası zayıf gözüken Beşiktaş’tan bu alanda Galatasaray her topu almasını bildi. Beşiktaş’ın geri dörtlüsüsün kendi kalesi önüne yığılması orta sahayı tamamen Galatasaray’a bırakmasına neden oldu. Galatasaray’da takıma yeni giren Ayhan ile son haftalarda büyük yükseliş gösteren Sasa İliç, Beşiktaş’ın boş bıraktığı orta sahaya hakim olunca da takım rahatladı. İleride Necati ile Ümit Karan’ a iyi toplar geldi ve onlarda sürekli gol kovaladılar. Diğer taraftan İliç Türkiye’ye geldiği günden beri ilk kez mükemmel bir oyun oynadı ve attığı iki golün yanı sıra takımı da ateşledi. Kısacası, bu maç bir bakıma İliç’in maçı olarak hatırda kalacaktır. Bu arada Saidou’nun, Song’un ve Cihan’ın çabaları da göz ardı edilmemelidir.

Galatasaray-Beşiktaş maçı futbol olarak güzeldi ama yine de toplu oyundan çok uzaktı. Stadın yarısına yakınının boş oluşuna da bir anlam veremedik. Liglerimizde hakemlerimiz verdikleri yanlış karardan ötürü çok tartışılıyorlar. Ancak bu maçta hakem Cüneyt Çakır otoriter davranışı ile yanlış bir kara vermedi. Bence tek yanlışı saha içerisinde birbirine giren Ümit Karan ile İbrahim Toraman, sarı değil kırmızı kart göstermemesidir.

Son zamanlarda adet olduğu gibi kulüp başkanları, toplumun kötü sözlerinden rahatsız olduklarından yine maça gelmediler. Ancak maç sonrası yine çirkin olaylar yaşandı. Adını taraftara çıkarmış güruh, Beşiktaş otobüsünü taşladı, bir kişi bıçaklanırken, polis havaya ateş açmak zorunda kaldı.

Galatasaray’ın Beşiktaş’ı yenmesinden sonra bütün gözler Kayseri’de yapılacak olan Fenerbahçe-Kayseri Erciyes maçına çevrilmişti. Acaba Fenerbahçe Kayseri’den üç puanla dönebilecek miydi? Yoksa bu maçta Galatasaray’ı biraz daha umutlandıracak mıydı?

Fenerbahçe çok zor bir deplasman maçında, elektriklerin azizliğine rağmen 3-0’lık sonuçla Kayseri Erciyes’i geçerken ligin ilk yarısını lider bitireceğini de ilan etti. Maçın 2.dakikasında Önder vasıtasıyla gelen gol Fenerbahçe’yi rahatlattı ve maçın çok kolay geçeceğini de gösterdi. Kayseri şehir şebekesindeki arıza nedeniyle 17. dakikada karanlıklara bürünen statta oyun 18 dakikalık bir aradan sonra yeniden başladı. Önder’den sonra Alex’in penaltı golüyle 2-0’ı , ardından Tuncay’ın çok güzel golüyle 3-0 ‘ı yakalayan Fenerbahçe için kalan dakikalarda kendini yormadan top çevirdi. Bu arada kritik dakikalarda iki tehlikeli durum da gole izin vermeyen Volkan’ın da alınan üç puandaki payı unutulmamalıdır.

Ne tuhaftır; ligin başından bu yana ilk on birde bir maç oynatılan ve bazı maçlarda oyunun sonlarına doğru girerek, attığı gollerle takımın kurtarıcısı olan Semih’in geçtiğimiz hafta oynamadığı maçta hiç gereksiz almış olduğu üç maçlık cezasını Tahkim Kurulu kaldırılınca da forma şansını yakaladı. Anelka’nın, Nobre’nin, Selçuk’un yokluğu, Zafer Biryol’un da hazır olmaması nedeniyle Semih bir anda vazgeçilmez adam oldu. Şu futbol ne garip...

Geçtiğimiz hafta Fenerbahçe karşısındaki güzel futbolunu yineleyemeyen Trabzonspor bu kez 89.dakikaya 2-1 önde girdiği, 10 kişi ile oynayan Ankaraspor’a 3-2’lik yenilmesi çok kişiyi şaşırttı. Bu maç Trabzon Teknik Direktörü Halilhodzic’in değişiyle tam bir skandaldı. Gerçekte bu maç tam bir vurdumduymazlığın, rakibi küçümsemenin sonucu idi.

Ligin son beş maçında yalnızca bir galibiyet alabilen Denizli Ç.Rizespor önünde 2-0’lık çok rahat bir galibiyet alarak sahasında ilk kez 3 puanı almasına rağmen 13 puanla 15.sırada kaldı. Ligde bu yıl bir türlü başarılı olamayan Gaziantep ise Ankaragücü karşısında 90+2’de yediği golle bir puanı rakibine kaptırarak l-l’lik sonuca razı oldu. Cuma günü ligin sessiz sedasız, basında pek yer bulamayan maçında lige iyi bir başlangıç yapan, son üç haftadır yenilmeyen Kayserispor Vestel Manisa karşısında 1-0 yenilirken hiçbir varlık gösteremedi.

Bu maçtan sonra Manisa’nın rahat bir nefes aldığını söyleyebiliriz. Gençlerbirliği Ankara’da Diyarbakır’a gol olup yağdı. Gençlerbirliği kalecisi Ömer kurtardığı penaltı ile Diyarbakır kalecisi Murat’ın da kötü bir gününde oluşu 4-0’lık sonucu etkiledi. Malatya deplasmanda her iki yarıda attığı birer gol ile Samsun karşısında 2-1’lik beklenmeyen bir sonuç elde etti. Bu sonuçla da Samsunspor hiç ummadığı şekilde 13 puanla ligin son sırasına indi.

Önümüzdeki hafta ilk yarının kapanış maçında ilk üç sırada değişen bir şey olmayacak ama Malatya-Gaziantep; Diyarbakır-Samsun; Rize-Gençlerbirliği maçları son sıralar için çok önemlidir.



Yayın Tarihi : 12 Aralık 2005 Pazartesi 11:49:39
Güncelleme :12 Aralık 2005 Pazartesi 16:25:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?