28
Mayıs
2024
Salı
SPOR

Fenerbahçe Ödünç Verdiği Liderliği Geri Aldı

Türkiye 1.Süper Liginin 24. haftasında bütün dikkatler, Avni Aker Stadında oynanacak olan Galatasaray-Trabzon maçına çevrilmişti. Galatasaray, ya liderliği sürdürecek ya da bir haftalığına ödünç aldığı liderliği Fenerbahçe’ye bırakacaktı. Nitekim de maç 1-1 sonuçlanınca Fenerbahçe gol üstünlüğü ile Galatasaray’dan liderliği geri aldı.

Galatasaray-Trabzon maçının ilk yarısının hakimi Galatasaray idi. Trabzon’u kendi sahasına hapseden sarı-kırmızılılar akın üzerine akın düzenledilerse de sonuç almadılar. Trabzon’un birkaç cılız akını ise sonuç vermedi. İlk yarı futbol adına son derece sıkıntılı geçti. İkinci yarıda daha zevkli, heyecanlı bir futbol seyredildi. İlk yarıdaki Trabzon’u gitmiş yerini canlı, hırslı ve sonuca gitmek isteyen bir takım almıştı. Uzun süredir sahalardan uzak kalan Gökdeniz’in güzel vuruşu ile öne geçen Trabzon maçın bitimine yarım saat varken nedense geriye kapandı. Bundan sonra da Galatasaray daha etkili oldu ve Necati’inin ayağından beraberlik golüne ulaştı.

Maçın başından beri tuttuğu topları elinden kaçıran kaleci Tolga’nın her an gol yiyeceği açıktı ve nitekim koltuğunun altından topu içeriye bırakıverdi. Bu arada Fatih Akyel’in çabaları da rakibe daha fazla gol atma olanağını vermedi. Yattara olmadan da Trabzon iyi bir takım ama Tolga gibi bir kaleci bu takıma pek uygun düşmüyor.

Sırası gelmişken yinelemekte yarar var sanırım. Trabzon seyircisi çoğu kez yaptığı gibi yine misafir takımın kafilesine tepki gösterdi. Havaalanına giden yol boyuncu otobüsleri taşlandı ve küfür edildi..

Fenerbahçe ismine yakışır bir futbol ortaya koyarak Konyaspor karşısında aldığı 5-0’lık sonuç ile haftalardır üzdüğü taraftarlarından adeta özür diliyordu. Acaba birileri başta C.Daum olmak üzere futbolcuların kulağını mı çekmişti?

C.Daum Galatasaray maçı kadrosunu aynı şekilde sahaya sürmüş,yalnızca sakatlığı geçen Rüştü’ye kalede yer vermişti. Fenerbahçe’nin mutlak kazanma arzusu, hırsı maçın daha başında belli oluyordu.Orta saha için alına, ilk devrede kenarda oynatılan Appiah takımı sürükleyen isim oldu. İkinci yarıda da aynı oyununu orta sahada sürdürdü.İkinci yarıda Fenerbahçe Aurelio ve Deniz ile birlikte orta sahaya daha da hakim oldu.

Fenerbahçe’de dikkati çeken bir diğer isimde uzun süredir oynamayan Servet ve sonradan oyuna giren Selçuk idi. Konyaspor ise etkili değil, adeta nasıl olsa biz bu maçı kazanamayız havasındaydı. Nitekim Rüştü’ye hemen hemen hiç iş düşmedi, Böyle olunca da Fenerbahçe’nin geri dörtlüsü belki de ligin en rahat maçını oynadılar. Özelikle ikinci yarıda Fenerbahçe’nin sürekli gol kovalaması ve girdiği pozisyonlar ve attığı goller görülmeye değer güzellikte idi.Özellikle Anelka’nın attığı ilk gol ile Önder’in golü haftanın en güzel golleri arasındaydı.

Ligin 24. haftası Kayseri Erciyeşspor ile V.Manisaspor arasında oynanan maçı ile başladı. Son haftalarda puan kaybeden, düşme hattına girmemek için mutlak üç puana ihtiyacı olan Erciyeş’in 2-1 kazandığı bu maç, haftanın futbol olarak en güzel oyunlarından biri oldu.. Her iki takımın açık ve hücuma dayalı bir futbol ortaya koyması, zengin pozisyonları ile seyri güzel, heyecanlı bir mücadelenin ortaya çıkmasına neden oldu. İlk yarıda Manisa gole dönük oynaması, bundan ötürü de orta sahayı boş bırakması, ileriye ani çıkan Erciyes’in gol pozisyonları bulmasında etkiliydi.

Adali’nin Manisa savunmasını dağıtması, Cenk ve Timuçin’ın yarattığı tehlikeler sonunda, Timuçin’in getirdiği Cenk’in de çok güzel bir vuruşu ile Erciyeş 1-0 öne geçti. Ardından Cenk’in son haftalardan ender gördüğümüz güzellikteki serbest vuruşu ile ilk yarı 2-0 sonuçlandı. İkinci yarıda Manisa atakları ve Zelenka’nın güzel bir aşırtması ile durum 2-l oldu. Bu arada Erciyeş’in iki, Manisa’nın da 1 vuruşu direklere takıldı. Gol krallığında iddialı duruma geçen Cenk’in akıl almaz iki golü kaçırması maçın sonucunun daha artmasını engelledi. Bu maçı seyretmeyenlerin futbol olarak çok şey kaçırdıkları da söylemek isterim.

Bu maçı izlerken hangi takımdan yana olacağımı bilemedim. Futbol ve pozisyon zenginliği çok fazla idi. Ancak benim bu maç ile ilgili özel bir konumum vardı. İki yıl Manisa’da yaşamış, Manisa lisesinde okumuş güzel anılarım olmuş ve biraz da orada top oynamıştım.Yıllar sonra da Kayseri’de görev yapmış, ayrılırken de rahmetli Vali Yardımcısı Ayhan Bilge bana “Sen artık Kayserili sayılırsın” demişti. Bende ona verdiğim sözün tutmuş, İstanbul’da Kayseri maçlarını el verdiğince izlemiştim.

Beşiktaş, düşme hattındaki Samsunspor karşısında deplasmanda eksik bir kadro ile oynamasına rağmen zorlanmadan net bir sonuçla sahadan 3-1’li galibiyetle ayrıldı. Sakatlar ve kart cezalıları ile takım kurmada zorlanacağı sanılan J.Tigana elindekilerle iyi bir takımı sahaya sürdü. Türkiye’deki diğer yabancı teknik direktörlerin aksine geleceğe yönelik gençlere şans veren Tigana sakatlanan İbrahim Üzülmez’in yerine 16 yaşındaki Emre’ye takımda yer verdi.Emre de bence kendisine verilen şansı çok da iyi kullandı.

Ligde üçüncülüğü kolay kolay bırakmayacağını gösteren Kayserispor deplasmanda Ankaraspor’u 3-1 yenmeyi başardı.

Diyarbakırspor cezası nedeniyle seyircisiz oynadığı maçta Malatyaspor karşısında 3-2 galip gelmeyi başardı. Düşme hattındaki her iki takımın mücadelesinde, geçen hafta üzülen bu hafta da gülen takım Diyarbakırspor’du. Futbolun spor olduğunu anlamayan, art niyetli taraftarların acısını Diyarbakır çekerse gerçekten çok acı olacaktır.Önceki yazılarımda da belirttiğim gibi Diyarbakır çok iyi bir takım ve düşme hattında olmayı da hiç hak etmiyor.

Ligde kalma mücadelesi veren Gaziantep ise üçüncülük mücadelesi veren Gençlerbirliği’ne 3-1 yenilirken sözcüğün tam anlamıyla da bozguna uğradı. Samet Aybaba’nın da belirttiği gibi Gaziantep eski günlerinden çok uzakta, ruhsuz, isteksiz ve kötü futbol oynayan bir ekip durumuna düşmüş.

Haftanın diğer maçlarında Ç.Rizeşpor Ankaragücünü 1-0; Denizlispor da Sıvassporu 4-0 yendi. Bu arada alt sıralarda yavaş yavaş kopmalar başladığı da gözlemleniyor. Ankaragücü, Denizli, Ç.Rize, biraz daha rahatlarken, Ankaraspor, Gaziantep,Diyarbakır, Samsun ve Malatya’yı önümüzdeki günlerde mutlak kazanma hırsı ile sahaya çıkmalıdır.

Önümüzdeki hafta yapılacak Beşiktaş-Kayseri ve Gençlerbirliği-Sıvas maçları ligin üçüncülük savaşında büyük etkisi olacaktır. Ayrıca Fenerbahçe-Ankaragücü; Galatasaray-Kayseri Erciyes maçları zirvede; V.Manisa-Denizli, Konya-Ankaraspor, Malatya-Ç.Rize, Trabzon-Samsun, Gaziantep-Diyarbakır maçları da düşme hattında değişikliklere yol açabilecektir.

erdemyucel@hotmail.com

Yayın Tarihi : 13 Mart 2006 Pazartesi 15:45:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?