19
Mayıs
2024
Pazar
SPOR

Fenerbahçe’ye Torshavn Hafif Geldi


Fenerbahçe Şampiyonlar Ligi ön eleme maçında Faroe Adaları’nın B36 Torshavn takımını yeni Teknik Direktör Zico’nun yönetiminde 4–0 yenerken pek değil hiç zorlanmadı. İkinci maç içinde büyük değil çok büyük avantaj sağladı. Pek çok kişinin coğrafi konumunu bile bilmediği bu adaların takımını hafife alanlar oldu. Aslında Torshavn rakibin ismi ve muhteşem stat atmosferinde epeyce ezildiler. Ancak bu takıma çok kötü bir takım da denilemez. İkinci yarıda Fenerbahçe kalesine birkaç tehlike de yaşattılar. Bunlardan birinde kaleci Rüştü topu güçlükle direk dibinden iki hamlede çıkarabildi. Fenerbahçe bu turu geçer de, üçüncü eleme turunda ne yapar? Asıl soru da buradadır. Karşısına bu kadar kolay lokma bir daha çıkmayacaktır. Bu turda güçlü rakipler Fenerbahçe’yi bekliyor derken Ukrayna'nın Avrupa kupalarında üç kez şampiyon olmuş güçlü bir kadrosu olan Dinamo Kiev kurada çıktı. Fenerbahçe-Dinamo-Kiev maçı hiç de kolay bir maç olmayacaktır. 

Hazırlık maçları daha çok oyuncu denemeye yönelik olduğundan bu konuda Fenerbahçe için bir şeyler söylemek biraz zordur. Şampiyonlar Ligindeki bu ilk resmi maçında, kuşkusuz Zico’nun da gördüğü bazı eksiklikler vardır. Maçın 26. dakikasına kadar golü bulamayan Fenerbahçe’de biraz telaş baş gösterirken önce Appiah’ın, ardından Tümer’in golleri takımı ve seyirciyi rahatlattı. Fenerbahçe ne yapıp ne edip dünkü oyununu gördükten sonra Anelka’yı kaçırmamalıdır. Sağlı sollu ataklarında Anelka rakip oyuncuları, zarif bilek hareketleri ile sözcüğün tam anlamıyla yere serdi. Ancak skorun rahatlığından olacak gol atmaktan çok asist yapmayı denedi ve verdiği pasları da arkadaşları kullanamadılar. Anelka’nın yanı sıra ilk resmi maçında Fenerbahçe taraftarlarının beğenisini kazanmak isteyen Tümer de maçın iyileri arasında idi. Önümüzdeki maçlarda takımın en büyük eksikliği, Anelka, Tümer, Tuncay ve gerilerden top ortalayan Ümit ve Serkan’ın vuruşlarını değerlendirecek santrforun olmayışıdır. Geçen yıl zaman zaman tenkit edilen Nobre’nin yokluğu bu maçta kendini gösteriyordu. İyi bir golcü olmasına rağmen Semih’in bu boşluğu kolay kolay dolduracağını pek sanmıyorum. Zafer Biryol’un ise bu takımda oynama şansı yakalaması bir hayaldir. Fenerbahçe yönetimi ne yapıp edip kafa hakimiyetine sahip iyi bir forvet bulmak zorundadır. Sakaryaspor’da bu mevkide oynayan Tuncay Fenerbahçe’de bu yerin adamı değildir. Tuncay daha çok gerilerden top taşıyan, çok koşan bir futbolcudur. Luciano’nun bu yerde denenmesi acaba hiç düşünüldü mü?

Fenerbahçe’de Serkan, Önder Appiah ve Alex çok iyiydiler. Stoper olarak oynatılan, hava hakimiyeti çok iyi Can Arat ise rakibini bir kez kaçırmasına, rakibe lüzumsuz faul yapmasına rağmen güvence verdi. Daha güçlü rakipler karşısında ne yapar bilinmez. Maçın sonlarına doğru oyuna giren kerim ve Uğur Boral her zaman bu takımda oynayabilecek oyunculardır. Kalede Rüştü yine güven verdi. Ancak kornere giden bir topu artistik hareketle içeri atması bana biraz tuhaf geldi. Bir anda ortaya çıkabilecek bir rakip her zaman topu boş kaleye bırakabilirdi. Bu bakımdan Rüştü’nün önümüzdeki güçlü maçlarda çok daha dikkatli olması kendisine söylenmelidir. Doğrucası rakip zayıfta olsa bu tür gösterişlere hiç gerek yoktur. Alex bu maçın belki de gizli kahramanlarındandı. Zarif hareketleri, rakibi düşürmesi ve verdiği paslar çok isabetliydi. Nitekim Appiah’ın atığı gol de bunun sonucu idi. Ayrıca Tümer ile anlaşması da gözle görülüyordu.

Fenerbahçe Torshavn karşısında oynadığı oyunla bazı eksiklerine rağmen yine de anlaşmış olumlu bir futbol ortaya koydu. Önümüzdeki günlerde Zico’nun takıma çok daha güçlendireceği de açıktır. Bildiğimiz kadarıyla Zıco ofansif futboldan yanadır. Ayrıca genç oyuncuları da takıma adapte etmeye çalışmaktadır. Nitekim bu maçta 79. dakikada oyuna soktuğu Kerim iyi bir futbolcu olduğunu gösterdi. Gollük bir şutu da kaleci Mikkelsen’de kaldı.

Maçın en üzücü yanı ise Almanya’da bir kaza sonucu eşini kaybeden Deniz’in konumu idi. Sarı-lacivertli futbolcu ve seyirciler açtıkları pankartlarla Deniz’in acısını paylaşmaya çalıştılar. Maçtan önce yapılan bir dakikalık saygı duruşunda statta çık çıkmıyordu. Zico “Bu farklı galibiyeti eşini kaybeden Deniz’e hediye ediyoruz” diyerek futbolcusunun acısına diğerleri gibi ortak oldu.


erdem@kenthaber.com

Yayın Tarihi : 27 Temmuz 2006 Perşembe 20:03:54
Güncelleme :29 Temmuz 2006 Cumartesi 12:21:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?