25
Mayıs
2024
Cumartesi
SPOR

Fenerbahçe’yi Volkan Kurtardı!...


Turkcell Süper liginin 18. haftasında Sivas, Adana’da Kayseri karşısında iki puan yitirmesine rağmen liderliğini sürdürüyor. Trabzon’un Ankaraspor’u çok rahat yenmesiyle de bu liderlik puan farkı averaja dönüştü. Onları iki puan geriden Galatasaray izlerken, Fenerbahçe’nin Gaziantep karşısında adeta yenilmekten kurtularak bir puanla yetinmesi şampiyonluk mücadelesinden kopup kopmadığını önümüzdeki haftalar gösterecek....Antalya engelini tek golle geçen, ancak oynadığı oyunla taraftarlarını memnun etmeyen Beşiktaş ile liderin dört puan gerisinde 5. sırada yer alıyor.

Turkcell Süper liginin zirvesinde bulunan Sivasspor, Adana’da oynadığı Kayserispor maçında çok önemli iki puanı yitirmesi bir yana sıra üst sıralara da hareketlilik getirdi. Kayseri Stadının yapım çalışmalarının sürmesi nedeniyle Adana 5 Ocak Stadının yer yer suyla dolu, zemininde yapılan maçta her iki taraf tüm çabalarına rağmen gol çıkaramadılar. Böyle olunca da futbol olarak zevkli bir oyun izlenmedi. Golsüz biten maçı taraflar Bilica ve Furkan’ın kırmızı kart görmesiyle onar kişiyle tamamladılar.

Galatasaray ile peş peşe iki zorlu maç yapan Sivas’ın yorgunluğu pozisyon yaratamamasının başlıca nedeniydi. Bununla beraber her iki takımda ellerine geçen az sayıdaki pozisyonlarda Souleymanou ve Petkoviç’i aşamadılar. Gol çıkaramamanın da etkisiyle sertleşen oyunda her iki taraf futbolcuları birbirlerine acımasızca girdiler. Çoğu sert pozisyonda kart çıkarmayan Hakem Cüneyt Çakır, sonunda, Faruk’a acımasızca tekme atan Furkan’a kırmızıyı gösterdi. Maçın 90. dakikasında da Bilica’nın iki sarı kartı kırmızıya dönüştü.

Maçın bitiminde her iki takımın teknik direktörlerinin öpücük ve show kavgası ise golsüz biten maçın komedisiydi.

Sivas’ı yakından izleyen Trabzonspor ise Fenerbahçe karşısında güzel bir oyun çıkarmasına rağmen gol atamayışından ötürü eleştirilmişti. Ancak bu defa Trabzonspor Ankaraspor karşısında Gökhan ve Umut’un golleriyle rakibini 2-0 yenmeyi başarırken rakibine oranla çok daha üstündü. Üst sıralarda iddialı olan Ankaraspor ise gol yollarında bitirici olmaktan çok uzaktı. Buna karşılık Trabzonspor şampiyonluk yolundaki 25 yıllık özlemini sona erdirmeyi istediğini ortaya koyduğu futbolla gösteriyordu. Fenerbahçe maçında ellerine geçen fırsatları değerlendiremeyişleri ve gol atamadıklarında ötürü eleştirilen Gökhan ve Umut attıkları güzel birer golle de sanırım onlara yanıt verdiler...

Bu maçta Trabzon’un galip gelmesindeki en başta gelen güç üç forvetli bir oyuna yönelmiş olmalarıydı. Trabzon ‘un yeni transferi ve kendisinden çokça söz edilen Alanzinho kısa süre oynamasına rağmen iyi bir futbolcu olduğunu gösterdi. Bunun yanı sıra Song’un koluyla kestiği toptan sonra kendini yere atarak kıvranmasına kanan Hakem Bülent Yıldırım penaltıyı veremedi!..

Şampiyonlukta iddialı Galatasaray, Denizli deplasmanında rakibini 2-0 yenmesi rağmen ortaya güzel bir futbol koymaktan çok uzaktı. Büyük olasılıkla da bunun nedeni önceki hafta zor geçen Sivas maçlarıydı. Rakibi küçümsemesinden olacak ki, Galatasaray adeta nasıl olsa kazanırız havası içerisinde olduğu açıkça görülüyordu. Buna karşılık Denizli yeniden yapılanma ve takım kurmanın çabaları içerisinde olduğundan kendisine göre güçlü rakibi karşısında umutlu olmadığı da açıkça görülüyordu. Buna rağmen ikinci yarıda savunmayı da öne alarak rakip kaleyi sık sık yokladılarsa da sonuca gidemediler. Özellikle Musa’nın kaçırdığı bir pozisyon vardı ki, görülmeye değerdi. Kısacası şanssızlık veya acemiliğe gösterilecek bir örnekti... Sakat olan Servet ve Nonda’yı da takıma alan Galatasaray Baros ve adeta görülemeyecek şiddetteki 25 metreden vuruşuyla Nonda’nın golleriyle sonuca kolayca gitti.

Maç öncesi yine geleneksel bir futbol klasiği (!) yaşandı. Her iki takımın taraftarları stat öncesi yine kavga ettiler. Etrafta uçuşan taşlardan Galatasaray taraftarlarının otobüsünün camları kırıldı. Kanaltürk TV’nin kameramanı olaylar sırasında yumruklandı.

Haftanın en önemli maçı ise Fenerbahçe ile Gaziantep arasında oynandı. Ligin ilk haftasında Gaziantep’e yenilen Fenerbahçe’nin Şükrü Saraçoğlu’nda rövanşı alacağı sanılıyordu. Ancak beklenilen olmadı, rakip kaleye gitmekte zorlanan, pozisyon bulamayan Fenerbahçe Volkan’ın yıldızlaştığı maçta beraberliği çok zor kurtardı. Gökhan Gönül ve Edu’nun sakatlığı nedeniyle onların yerini dolduramaya çalışan Önder ile Yasin’li savunma özellikle ikinci yarıda peş peşe açıklar vermeye başladı. Bunun sonucu olarak da Tabata’nın soldan getirdiği topu oyuna yeni giren Erman takımını 1-0 öne geçirdi. Fenerbahçe oyuna ikinci yarıda giren Semih’in indirdiği topa mükemmel bir vole vuran Alex ile beraberliği sağladı.

Fenerbahçe bu maçı berabere bitirdiyse bunun baş mimarı Volkan idi. Daha doğrusu Gaziantep karşısında olası bir hezimeti Volkan önlerken en azından altı net pozisyonda ön plana çıkmayı başardı. Önümüzdeki yıl Fenerbahçe’de kalıp kalmayacağı şüpheli olan Volkan, geçen hafta oynanan Trabzon maçında olduğu gibi bu haftada tek kelime ile takımını kurtaran adamdı.

Aragones’in futbol bilgisine söyleyecek bir sözümüz yok, ancak bazı saplantılarından ve inadından vazgeçmiyor. Bunun da başında Guiza’yı tek santrfor oynatmakta ve Semih’i kulübede bırakmakla başlıyor. Umutla Ankaragücü’nden alınan Gökhan kulübede bile yok... Bu hafta da Guiza bomboş alanda yalnız kaldı, aldığı her topu yine dışarıya veya rakibi Deumi’ye verdi. Böyle olunca da Kamerunlu Deumi belki de yaşamının en rahat maçını oynarken arkadaşlarına da çok rahat toplar çıkardı.

İkinci yarıda oyuna giren Kazım ve Semih oyuna biraz hareket getirdilerse de diğerleri onlara ayak uyduramadı. Takımda sivrilen Alex dışında bir oyuncuyu görebilmek olanaksızdı. Deivid belki de Türkiye’deki en kötü maçını oynarken 79.dakikada oyuna girer girmez Josico sakatlanıp takımını on kişi bıraktı. Bunun dışında hakeme bol bol itiraz eden bir Emre vardı sahada... Hakem Özgüç Türkalp belki de seyirci baskısından ne ona ne de rakibe kart göster itirazı yapan Guiza’ya ses çıkarmadı.

Gaziantep’e gelince, ne rakibi Fenerbahçe ve ne de seyirci baskısına aldırmadı; sözcüğün tam anlamıyla takır takır futbol oynadı. Gaziantep kontrollü, rakibinden çok daha iyi sahaya yayıldı ve galibiyet hakkıydı ama olmadı beraberlikle yetindi... Bu takımın ligin orta sıralarında oluşuna ise şaşmamak elde değil... Başta Daumi olmak üzere, Bekir, İvan, İlhan ve Tabata maçın yıldızlarıydı.

Beşiktaş, kolay sanılan Antalya maçını biraz da Tell’nun muhteşem golüyle 1-0 yenerken yine taraftarlarını hüsrana uğrattı. Zaman zaman tepkisini ortaya koyan Beşiktaş tribünleri takımından çok daha iyi futbol bekliyordu. Ancak beklenen olmadı ve bunun da nedeni takımın tribün baskısı altında oynaması da akla yakın gelmektedir.

Beşiktaş- Antalyaspor maçı bir kez daha gösterdi ki, artık kolay denilecek maçlar hayal oldu...

Geçtiğimiz hafta aldığı Hacettepe karşısında aldığı 4-0’lık galibiyetle umutlanan Kocaelispor bu kez Gençlerbirliği karşısında tutunamadı ve 2-0 yenilerek yine son sırada kaldı. Ligin ikinci yarısında daha düzgün ve güzel bir futbol ortaya koyan Gençlerbirliği Kayseri galibiyetinden sonra İlhan ve Dijte’nin golleriyle rakibine şans tanımayarak iki maçtan altı puan çıkarmayı başardı. Beş haftadır galibiyet alamayan Ankaragücü, kendi evinde Konya’ya 3-1 yenilirken güvenlik güçleri sahaya girmek isteyenleri kaba güç gösterisiyle engelledi.Bu arada yine koltuklar kırılıp sahaya atıldı, poliste onlara biber gazıyla yanıt verdi !..

Kısacası futbolumuzun çirkin yüzü...

Haftanın en gollü maçını ise beklenmedik şekilde Eskişehir ortaya koydu. İstanbul Büyükşehir Belediye’yi 6-1 yenerken rakibini sözcüğün tam anlamıyla çökertmeyi başardı. Bursa-Hacettepe maçı ise başladığı gibi 0-0 sona erdi. Bu maçında üzerinde durulacak önemli bir pozisyonu bulunmuyordu.

Bu hafta Türkiye Fortis Türkiye Kupasının rövanşı oynanacak. Galatasaray ile Sivasspor üçüncü kez karşı karşıya gelirken, Fenerbahçe’de zorlu bir Bursa deplasmanına gidecek... Beşiktaş’ın rakibi ise ligde 1-0 yendiği Antalyaspor...

 

erdemyucel2002@hotmail.com  

Yayın Tarihi : 2 Şubat 2009 Pazartesi 10:18:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?