22
Mayıs
2024
Çarşamba
SPOR

Galatasaray Son Dakika Penaltısı İle Lider


Futbol dolu bir haftayı daha yaşadık. Devler Liginde Fenerbahçe’nin deplasmanda P.S.V Eindhoven karşısında 0-0’lık sonuçla altın değerinde bir puan almasının ardından Beşiktaş, İstanbul’da futbol devi Liverpool’u 2-1’lik sonuçla devirdi. Bizi üzen tek takımımız ise Galatasaray oldu. Fransız Bordeaux karşısında ilk yarıdaki oyunu ve bazı futbolcuların beceriksizliklerinden ötürü kaçırdığı gol fırsatlarından ötürü rakibine 2-1 yenildi. Kuşkusuz, futbolseverlerimiz Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın ardından Galatasaray’dan başarılı bir sonuç bekliyordu. Ama olmadı.

Bu sonuçlardan sonra kendi ligimize döndük, Galatasaray zorlu Denizli deplasmanında hakem Bünyamin Gezer’in verdiği penaltı ile Denizlispor’u 2-1 yendi. Bünyaamin Gezer’in vermiş olduğu iki penaltı da tartışmaya açıktır. Geçtiğimiz hafta lig liderliğine yükselen Sivasspor ise Konya’ya 2-1 yenilince Galatasaray bir hafta aradan sonra yeniden liderlik koltuğuna 25 puanla oturdu.

Galatasaray-Denizlispor arasında oynanan maç haftanın temposu yüksek ve pozisyon zenginliği olan karşılaşması idi. Galatasaray bu maça bazı aslarından yoksun değişik bir takımla çıkmıştı. Hasan Şaş takımın gerisinde sağ bek mevkiine yerleştirilmiş, takımının hem savunmada hem de hücumda önemli bir adamı konumundaydı. Denizlispor Hasan Şaş’ın üzerine gidemeyince Oda sağ kulvarı çok rahat kullanma olanağını buldu. Galatasaray’ın Nonda vasıtası ile attığı gol de Hasan şaş’ın çok rahat ortasından geldi. K.Feldkamf bu maçta Barış ve Uğur’u kenara çekmiş yerlerine Mehmet Topal ile Bozsik’i yerleştirmişti.

Galatasaray oyunun tam anlamı ile hakimi idi. Denizli ürkek ve beraberliğe razı oyunun yanı sıra Yusuf’un eski formundan uzak oluşu Gökhan Güleç’i ileride yalnız kalmasına neden oluyordu. Böyle olunca da Denizli’nin gol atma şansı biraz da rastlantıya bağlanıyordu.. Nitekim de Denizli’nin beraberlik golü Bouzid’in rakibine yüklenmesi sonucu verilen penaltı ile sınırlı kaldı. İkinci yarıda Galatasaray oyunun tek hakimi idi rakibini kendi yarı sahasına adeta kilitlemişti. Bununla beraber Galatasaray sayısız gol fırsatlarını çok kolay harcadı. Ancak Denizli savunmasındaki dört yabancı oyuncu ve Souleymanou’nun yaptığı kurtarışlar ile 1-1 sonuçlanacağı sanılıyordu. Ancak 90.dakikada Ümit Karan’ın üzerine göğsü ile yüklenen rakibinin hareketi penaltı ile cezalandırıldı. Nonda’nın çok sert şutu ile Galatasaray Denizli’den üç puanı almayı başardı.

Maçın en ilginç anı ise ilk yarıda Souleyhanou kenar çizgisi yakınında Ümit Karan’ı çalımlamak istediyse de dengesini kaybederek düştü. Ümit Karan da bomboş kaleye iki adım mesafeden topu dışarı attı. Futbolda pek az rastlanan bu pozisyon sanırım maçı izleyenlerin uzun süre aklından çıkmayacaktır. Bu pozisyonda futbolcu olmayanlar bile boş kaleye topu kolayca atarlardı. Bu da futbolun cilvelerinden bir örnektir.

Turkcell Süper Ligde 10.haftanın ilk maçı Kayserispor ile Trabzonspor arasında Kayseri’de oynandı. Bu maçın sonucunu önceden kestirmek çok zordu. Trabzon’daki yönetim karmaşası, Ziya Doğan’ın ayrılışının futbolcular üzerinde ne etki yapacağı merakla bekleniyordu. Öte yanda Kayserispor’da geçtiğimiz yıl olduğu gibi ligin üst sıralarında yer almak istiyordu. Ayrıca Kayseri ekibi Trabzon karşısında sürekli başarılı olmuş bir takımdı.

Trabzon maçın ilk yarısında sürekli galibiyeti kovalayan bir takım görünümünde idi. Özellikle Gökdeniz ile Ceyhun’un geliştirdiği akınlar her an golü getirecek nitelikteydi. Ne var ki, Kayseri savunması ile Bulgar Milli Takım kalecisi Ivankov bu akınlara başarı ile karşı koydu. Kayseri’nin geliştirdiği akınları ise Tolga’nın sakatlığından sonra kalede yeniden yer bulan Jefferson önlemeyi başardı. Bu kez ortaya Yatara çıktı ve bir dakika içerisinde, hiç gereksiz iki sarı kart görünce oyun dışı kaldı. Maçın golsüz biteceği sanılırken uzatmanın son saniyelerinde kornerden gelen topa Gökhan Zan’ın kafa vuruşunda Jefferson’dan dönen topu iyi takıp eden ve ikinci yarıda oyuna giren Kemal sonucu ilan etti. Böylece Kayseri 1-0’lık beklenmedik sonuçla rakibini yenmeyi başardı. PAF Takımı antrenörünün yönetiminde sahaya çıkan Trabzon’un en büyük kazancı Jefferson’u yeniden kazanmaktır. Bunun yanı sıra Yatara gibi rakip savunmayı her an dağıtan bir futbolcunun vurdum duymazlığı ise takımı adına yapılmış bir ihanetti.

Hollanda’da PSV Eindhoven galibiyetinin verdiği moral ve onun yanı sıra yorgunlukla Kasımpaşa ile Olimpiyat stadında oynayan Fenerbahçe’nin bu maçı da çok rahat alacağı sanılıyordu. Fenerbahçe oyunu çok iyi başladı ve ilk 13 dakikada iki gol birden buldu. Fenerbahçe’nin 7.dakikada kazandığı serbest vuruşu Roberto Carlos’un atacağı bekleniyordu. Kaleci Khalid ve savunma kendisini buna göre ayarlamıştı. Ne var ki, Tümer birden topa vurdu ve çok güzel bir kavisle topu Kasımpaşa ağlarına gönderdi. Bunun ardından Roberto Carlos’un uzun bir vuruşunu sol kanatta yakalayan Semih’in ortasına, savunmanın boş bıraktığı Deivid çok güzel bir kafa vurdu ve takımını 2-0’a taşıdı. Bu gollerden sonra Kasımpaşa’nın maçı bırakacağını sananlar yanıldılar. Kasımpaşa 43 yıl önceki takım değildi. Fenerbahçe kalesini ani ataklarla zorlamaya başladı. Önceki maçlarda da dikkati çeken Tehoue, Fenerbahçe savunmasına zor anlar yaşatmaya başladı ve bu anlarda Vederson’un geriye vermek istediği kısa pasa yetişerek çok sert vuruşla Volkan’ı mağlup etti. Bunun ardından Tehoue’nin biri direkten dönene ve diğeri Volkan’da kalan iki vuruşu vardı ki, sarı-lacivertlilerin yürekleri ağzına geldi.

Bu maçta Fenerbahçe’nin kaçırdığı goller vardı ama Kasımpaşa’da ondan aşağı kalmadı, en azından beraberliği elde edebilirdi. Ligdeki 5.galibiyetini alan Fenerbahçe çıkışını sürdürerek,19 puanla 4.sıraya yerleşti.

Bu maçın üzerinde durulacak noktaları arasında Fenerbahçe’nin eski teknik direktörü V.Lorant’ın bu kez Kasımpaşa’nın başında oluşuydu. Serdar’ın sakatlanmasından sonra yeniden kaleye geçen Volkan Fenerbahçe’nin galibiyetinde en büyük pay sahibiydi. Kalede güven veren Volkan aynı zamanda önümüzdeki günlerde yapılacak olan ve hayati önem taşıyan Milli Takımız’ın kalesinde de güven vereceği izlenimini vermiş oldu. Bu sezon ilk kez forma giyen Appiah, maç eksikliğinden olacak takımının en kötüsü idi. Sürekli kısa paslarla oyuna ısınmaya çalıştı, peş peşe pas hataları yaptı. İkili mücadelelerde de çoğu kez yerde kaldı. Fenerbahçe’nin Gökhan’ı kazanması da maçın üzerinde durulacak noktalarından birisi idi. Onun yanı sıra Kasımpaşa’ya golü getiren hatalı pasının yanı sıra Vederson, Aurelio ve uzun süre takımda yer bulamayan Tümer maçın kaderinde rol oynayan isimlerdi. Kasımpaşa’da ise bu maç bir kez daha gösterdi ki, çok iyi oyuncular var. Bunların başında Khalid, Jens, Faruk ve Coulibaly geliyordu.

Maçın adamı tek kelime ile Brezilya Milli Takım oyuncusu Edu’ya zor anlar yaşatan Tehoue idi. Güçlü fiziği, sert şutları ile dikkati çeken Fransız futbolcuyu bulan ve alan Kasımpaşa yöneticileri kutlanmalıdır. Fenerbahçe, Beşiktaş, Galatasaray başta olmak üzere klüplerimizin büyük paralar vererek aldıkları ve çoğu kez kenarda oturttukları yabancı futbolcuları gördükten sonra futbolcu seçimini kimlerin iyi yaptığı bir kez daha ortaya çıktı. Ayrıca kasetten seyrederek alınan futbolcuların ne durumda oldukları da ortadadır.

Örnek mi?

Öylesine çok ki; Fenerbahçe’de Kezman, Galatasaray’da Nonda, Beşiktaş’ta Higuain...Oysa Kasımpaşa’lı Theoue ‘nin yanı sıra Konyaspor’da Washington, İstanbul Büyükşehir Belediyespor’da Adrian üç büyük takımların göremediği ve onların takımlarında çok rahat oynayacak futbolculardır.

Sivasspor ve Galatasaray’ın ardından liderlik mücadelesi veren Beşiktaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi karşısında beklenmedik bir beraberlik aldı. Maçın ilk yarısında her iki takımda dengeli bir oyun ortaya koydular, zaman zaman geliştirdikleri akınlarla rakip kaleyi yokladılar.İkinci yarıda her iki takımda daha tempolu ve süratli idi. Bobo’nun direkten dönen kafasından sonra Beşiktaş kalesinde korkulu anlar yaşadı. Kale önündeki karambollerde Kaleci Hakan en az üç golü kendisini yerlere atarak kurtarmayı başardı. Maçın sonlarına doğru Beşiktaş birkaç gol pozisyonuna girdi ise de Kaleci Halilağıç’i aşamadı. Ertuğrul Sağlam sonlara doğru Mehmet Yozgatlı’yı, Ricardinho’yu ve Nobre’yi oyuna soktu isede sonuç değişmedi ve her iki takım birer puanı 0-0’lık sonuçla paylaştı.

Haftanın derbisi olarak nitelenen Ankaraspor-Gençlerbirliği maçında gülen taraf Ankaraspor oldu.Ligin alt sıralarında olan ve galibiyeti olmayan Ankaraspor Maçı Mehmet Yılmaz ve Ferdi’nin ayaklarından kazandığı iki golle rakibini 2-0 yenerek rahat bir nefes aldı. Manisaspor da çöküş devam ediyor. Ligin yeni ve genç takımı OFTAŞ Gençlerbirliği karşısında 2-0 yenilmekten kurtulamadı. Maçın uzatma dakiklarında Kaleci Recep’in eliyle attığı topa İbrahim’in Şener ve Zelenka’yı geçerek attığı gol görülmeye değer güzellikteydi. Ligde düşüşte olan ve cezası nedeniyle seyircisiz oynana maçta Bursaspor yine umduğunu bulamadı ve Gaziantep karşısında 1-1’lik beraberliği zor kurtardı. Ankaragücü kendi sahasında ikinci yarıda Burak’ın attığı gol ile Ç.Rizespor’u 1-0 yenerek yükselişe geçti.

erdemyucel2002@hotmail.com

Yayın Tarihi : 28 Ekim 2007 Pazar 23:52:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?