20
Mayıs
2024
Pazertesi
SPOR

Liderlik Pamuk İpliğinde


Turkcell Süper Liginin bitimine yedi hafta kaldı; ancak ipi kimin ipi göğüsleyeceği dört bilinmeyenli denklem gibi... Daha doğrusu pamuk ipliğine bağlı...

Fenerbahçe’nin Kasımpaşa’yı, Galatasaray’ın Denizlispor’u, Sivasspor’un da Konyasporu’ u yenmesiyle Fenerbahçe averajla Galatasaray’ı geçerek birinci sıraya yerleşti. Sivassspor da yine averajla Beşiktaş’ın üzerinde üçüncü sıraya çıktı. Önümüzdeki hafta yapılacak olan Fenerbahçe-Beşiktaş; Kasımpaşa-Sivasspor ve Galatasaray-Gaziantep maçları, böylece daha da önem kazandı.

Geçen haftanın lideri Beşiktaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi karşısında beklenilmeyen bir yenilgi alarak, rakiplerinin de puan almasıyla sıralamada birincilikten dördüncülüğe indi. Beşiktaş’ın bu yenilgisinde rakibine önce yumruk atan, sonra da hakemi iten, kırmızı kartla oyun dışı alan sorumsuz Bobo’nun büyük payı vardı. Sakatlıklar ve cezalı oyuncuları nedeniyle eldekilere göre takımı kuran Ertuğrul Sağlam’ın bütün hesapları on kişi kalınca iflas etti. Bütün umut son maçlarda olduğu gibi uzatmalarda gelecek rastlantı bir gole bağlandı. Kaleci Hakan bile kalesini bırakıp, rakip kaleye atılan köşe vuruşunda gol aradı. Ama olmadı. Meşhur bir söz vardır; çekirge bir sıçrarsın iki sıçrarsın... Beşiktaş’ın uzatma dakikaları golü gelmeyince İstanbul Büyükşehir Belediye karşısında 2-1 yenik , boynu bükük Olimpiyat Stadını terk etti.

Bu maçı seyredenler Beşiktaş ve Galatasaray’ın gözden çıkardıkları İbrahim Akın ve Necati Ateş’in güzel futbolunu izlediler. Maçın hemen başında Necati’nin Alex’i anımsatan pası ile Gökhan ve Ali Tandoğan’ın yanından sıyrılıp Rüştü’nün soluna topu bırakıverdi. Böylece eski takımına karşı ilk kez oynayan İbrahim Akın tam bir profesyonel gibi golünü atıverdi. Ardından Beşiktaş’ın Ekrem ve Hasagiç’in anlaşmazlığından kaynaklanan golü geldi. Maçın bu sonuçla biteceği sanılırken 85. dakikada Erman’ın ortasında savunmanın boş bıraktığı Necati kafası ile köşeyi gördü. Kalan dakikalarda ve uzatmalarda Beşiktaş’ın çabası boşa çıkınca İstanbul Büyükşehir belediyesi maçı 2-1 aldı.

Bu maçın en ilginç noktası Bobo’nun oyundan atılışı idi. Bobo ile Ekrem ceza sahası içerisinde itişirlerken Bobo’nun büyük olasılıkla yumruğu ile kendini yere attı. Hakem Hakan Sivriservi, Bobo’yu oyundan atmakta haklıydı. Ancak önündeki olaya seyirci kalan yan hakemin kayıtsız kalışına da söylenecek bir söz bulamadım. Beşiktaş bu maçtan liderliği bırakmasının yanı sıra zararlı çıktı. Önümüzdeki hafta yapılacak olan Fenerbahçe-Beşiktaş maçında Bobo bulunmayacak. Ayrıca hakemi itmesinden ötürü de birkaç maç ceza alması da olasıdır. İlk yarının sonlarında sakatlanan Rüştü’nün oynaması da biraz zor görünüyor. Onların yanı sıra Gökhan Zan ile Gordon ikilisi de güven veren bir ortaya koyamadılar. Büyükşehir Belediyesi de bu ikilinin arasına ve arkasına attığı toplarla Beşiktaş savunmasının sürekli gedik vermesine neden oldular. Önümüzdeki hafta Fenerbahçe maçına bu ikili ile Beşiktaş çıkacak olursa Semih ve Kezman karşısında çok zor durumlara düşeceği de açıktır.

Fenerbahçeliler, Kasımpaşa karşısında mutlak üç puana ulaşarak liderliğe yükseleceklerini umuyorlardı.Buna karşılık da ligin ikinci yarısında yükselişe geçerek düşme hattından uzaklaşmak isteyen Kasımpaşa’da rakibinden puan koparmaya çalışacaktı. Bu nedenle Fenerbahçe-Kasımpaşa maçı beklenilenin aksine zorlu geçti.

Kasımpaşa orta alan ile avunma arasını daralttı, adeta alan savunması yapınca Fenerbahçe’nin işi ilk yarıda epey güçleşti. Buna karşılık Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu’nda oynadığı diğer maçlar gibi nasıl olsa yeneriz havasındaydı. Ancak Kasımpaşa kale sahasında adeta etten bir duvar örerek Fenerbahçe’ye gol şansı tanımadı. Kezman’in biri yan direkte diğeri de tolga’da kalan iki şutu dışında gol pozisyonuna girdiği söylenemez. Kasımpaşa’da Barbaros ve Erhan vasıtasıyla girdiği iki pozisyondan yararlanamıyor. İkinci yarının başlarında Selçuk’un yerine giren, kurtarıcı Semih ile Fenerbahçe yeniden çift santrfora dönüştü.Semihten Gökhan’a ondan da Alex’e geçen top Tolga’nın bacak arasından kaleye girince Fenerbahçe rahatladı. Ardından Alex’in şutunu karşılayan, ancak tutamayan Tolga’dan seken topu Semih tamamları. Ben golcü yedeğim dercesine kulübede yerine oturarak adeta Zico’ya gönderme yaptı (!). Ardından Kezman’ın yaptığı asist ile Deivid durumu 3-0’a taşıdı. Böylece ilk yarıda zorlanan Fenerbahçe maçı net bir sonuçla 3-0 almayı başardı.

Fenerbahçe her zaman olduğu gibi iki ayrı devrede iki ayrı futbol ortaya koydu. Kasımpaşa ise yeni transferleri ile iyi bir takım görünümündeydi. Bu takımın bu duruma düşmesi gerçekten çok üzücüdür. Buna rağmen Faslı kaleci Khalid’i kesen Tolga kendisinden beklenmeyecek hatalar yaparak üç golü de hatalı yedi. Maçı yöneten Hüseyin Göcek’i zorlayacak bir pozisyon olmadı ve yanlışsız olarak maçı tamamladı. Deivid’in refleksle topu tutması önümüzdeki hafta yapılacak olan Beşiktaş maçında cezalı oluşuna yol açtı.

Haftanın son maçında Galatasaray yeni başkanları Adnan Polat’a galibiyet hediye etmek, liderlik yarışını sürdürmek istiyorlardı. Denizlispor içinse bir puan yeterliydi. Galatasaray, Almanya’da bulunan K.Feldhamp’dan yoksun Ahmet Akçan yönetiminde sahada yer aldı. Bu arada Feldkamp bilmecesi de sürmeye devam ediyor. Bu konuda birkaç gün önce Gençlerbirliği yenilgisinden sonra Vatan Gazetesinin TV reklamlarından esinlenen ilginç bir başlığı vardı; Aslan kaçmış, çaktırma...

Galatasaray 25.dakikata gelişen bir Denizli atağında, Yusuf ve Cesar paslaşması sonucu Hasan Yiğit’in golü ile 1-0 öne geçtiler. O ana kadar savunma ve orta sahasını kalabalık tutan Denizli, Galatasaray kalesinde tehlikeli oluyordu. Ligin orta sıralarında yer alan Denizli’nin stresten uzak oynaması gerekiyordu.Bu kez savunmaya daha da önem verdiler. Arda’nın ortasına sakatlıktan beş ayı aşkın bir süredir forma bulamayan Okan’ın kafası ile beraberliğe ulaştılar. Bu arada şansızlık ı Denizli’nin yakasını bırakmadı, önce Kratochvil, ardından zeminin kötülüğünden Bülent sakatlanarak oyundan çıkmak zorunda kaldılar. İkinci yarıda Denizli sözcüğün tam anlamıyla çağ dışı bir futbol ortaya koydu. Bütün oyuncularını kendi ceza sahasının içerisinde toplayarak savunmaya yöneldi. Etten bir duvar örmesi Galatasaray’ın işine yaradı. Kendi yarı sahasında bir tek Emre ile kaleci Aykut’u bırakarak gol kovalamaya başladı. Böyle olunca da Galatasaray’ın golü bulması işten bile değildi. Ancak bu gole, o ana kadar çok başarılı kurtarışlar yapan kaleci Souleymanou’nun son dakika hatası ile ulaştılar. Ümit Karan’ın bilinçsizce kafa vuruşunu Souleymanou dışarı vuracağı topu tutmak istedi ve elinden kaçırdı, sürekli Denizli kalesinde pozisyon arayan Servet’e de kafa ile dokunmak kalmıştı.. Sözcüğün tam anlamıyla şans golü... Servet, bugün Galatasaray’ı kurtaran adam görünümünde, oysa yaptığı tam bir disiplinsizlik örneğidir. Her an akın yapabilecek bir takıma karşı savunmaya bırakıp ileride forvet gibi kalmak neyin nesi... Sanırım Feldkamp takımının başında olsaydı, böyle bir sorumsuzluk örneğine izin vermezdi. Bu olay bir kez daha gösterdi ki, Ahmet Akçan, bu oyunculara söz geçiremiyor, herkes bildiği gibi oynuyor. Böyle olunca da kazanılan galibiyet rastlantıdan öteye gidemiyor.

Bu maçı Denizli değil de,ikinci yarıda geri çeken Teknik Direktörü Güvenç Kurtar kaybetmiştir. Oysa ikinci yarıda sakat oyuncularına rağmen ani ataklara yönelen, orta sahayı kalabalıklaştıracak bir Denizli rakip savunmada çok gedik bulabilirdi. Korkunun ecele faydası yok örneği bir kez daha sergilendi, en azından berabere bitireceği maçı kaybetti.

Bu yıl Süper Ligin gözde takımı Sivasspor, ikinci yarıda iyi bir futbol ortaya koyamayan, ligin çok gol yiyen takımı Konyaspor’u 3-0 yenerek iddiasını sürdürmeye devam etti.

Haftanın diğer maçlarında Gençlerbirliği Oftaş Manisaspor’u 1-0 yenerek rakibini ateşin içerisine attı. Manisa, sürekli rakibini zorlamasına ve maç boyunca büyük bir baskı kurmasına rağmen kaleci Recep’i bir türlü geçemedi. Gaziantep ise kendi sahasında Bursaspor’u 1-0 yenerek rahat bir nefes aldı.Ligde iddiası kalmayan, orta sıralarda kalmaktan başka bir çıkarı olmayan Trabzonspor, son haftaların yükselen takımlarından Kayseri’yi 2-1; düşme hattından kurtulmaya uğraşan Ankaraspor da Gençlerbirliği’ni 3-1 yendi. Ç.Rizespor ise evinde Ankaragücü ile golsüz berabere kalarak kendisi için çok önemli iki puanı orada yitirdi.

Yayın Tarihi : 24 Mart 2008 Pazartesi 10:03:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?