19
Mayıs
2024
Pazar
SPOR

Ligin Üst Sırasında Değişen Bir Şey Yok Ama, Alt Sıralarda Kazan Kaynıyor

Türkiye Süper Liginin ikinci yarının ikinci haftasında Fenerbahçe’nin Ç.Rizespor ile berabere kalması, Pazar günü yapılacak Galatasaray-Malatyaspor maçının önemini bir kat daha arttırmıştı. Galatasaray şampiyonluk yarışında aradaki puan farkını ikiye indirebilmenin, Malatyaspor ise düşme hattından uzaklaşmanın hesaplarını yapıyordu. Ne var ki, Galatasaray’da da Fenerbahçe gibi iki puanı Malatya’da bırakınca ligin üst sırasında değişen bir şey olmadı. Fenerbahçe en yakın rakibinden dört puan önde haftayı lider kapadı. Ancak ligin alt sıralarında durum beklenildiğinden de karıştı. Düşme hattındaki takımlar haftayı puanla kapatınca alt sıralardaki mücadelenin ligin son haftasına kadar süreceği gerçeği ortaya çıktı. Türkiye Kupasında ve ligin ikinci yarısında, ilk hafta esen Kayseri fırtınası ise bu hafta dindi. Kayserispor Denizlispor ile 2 –2 berabere kalmasından sonra Kayseri Erciyesspor’da Sivasspora 2-0 yenildi.

Süper ligin 19.haftası Fenerbahçe-Ç.Rizespor maçı ile başladı. Her iki takımın birer puanı paylaştığı bu maç, Galatasaray puan kaybetmeseydi belki de ligin dönüm noktası olacaktı. Ç.Rizespor galip gelebileceğine inanarak maça başlamış olsa idi, üç puanı alması işten bile olmayacaktı. Maçın ilk yarısı Fenerbahçeli taraftarlar için adeta bir kabus dakikaları idi. Üç gün önce Türkiye Kupasında Kayseri Erciyeş karşısında yenilgiden biraz da şansın yardımıyla kurtulan, hazırlık maçında Sarıyer’e 4-2 yenilen Fenerbahçe aynı kötü futbolunu ve yanlış taktik ve yanlış yere yanlış adam oynatmayı bir kez daha yeniledi.

Fenerbahçe- Ç.Rizespor maçının sonucu her iki takımın kalecileri belirledi. İkinci yarıda ikinci kez ligde kalede yer alan Rüştü, mükemmel bir zamanlama ile çıkıp aldığı iki top ile Fenerbahçe’yi yenilgiden kurtardı. Karşı takımda Bulgar Milli Takımında da oynayan Zdravkov’un kurtarışları ise futbol adına alkışlanacak nitelikte idi. Zdravkov’un yediği gole gelince; takım arkadaşı kale direği dibine gelmese onu da dışarı çıkaracaktı. Kısacası her iki kaleci maçın kaderini tayin eden isimlerdi.

C. Daum hazırlık maçlarında olduğu gibi Türkiye Kupasındaki yanlış takım kurmayı bu kez de yineledi. Deniz’e yer açmak için ön liberoya konulan Ümit hem bu yere uyum sağlayamadı, hem de verdiği bütün toplar rakibe gitti. Fenerbahçe orta sahasını ise Aurelio tek başına kaldıramadı. Bu durum zaman zaman ona yardıma gelen Alex’in hücum gücünü azalttı. Tuncay ilk yarıda çok kötü, ikinci yarıda ise takımı ateşlemeye çalışan isimdi. Fenerbahçe’ni kulübesi yetersiz deniyor ama Daum gençleri bu maçta sahaya sürmüş olsa idi; belki de Anelka’dan da, Nobre’den, Alex’den de çok daha olumlu ve mücadeleci bir futbol ortaya konacaktı. Anelka , Alex ve Nobre’nin futboluna, yeteneklerine diyecek bir sözümüz yok. Ne var ki bu futbolcular koşmuyor, koşmak da istemiyorlar; koşmayınca da birkaç çalım ve artistik birkaç hareket sonuca gitmeğe yetmiyor. Böyle olunca da takıma faydaları olamıyorlar. Son dakikalarda kurtarıcı olarak sahaya sürülen Semih de bir şey yapamayınca Fenerbahçe’ye aldığı tek puana şükretmekten başka yapacak bir şey kalmadı.

Ç.Rizespor, Güvenç Kurtar’ın yönetiminde çok iyi bir ekip olduğunu bu maçta bir kez daha gösterdi. Yerine göre sert, yerine göre de koşan, kontratak ile her zaman gol kovalayan bir takım. Cuma akşamı çıkardığı oyun ve futbol ile kutlanmalıdır. Yalnızca tek eksikleri büyük takımlar karşısına kazanmaya inanmış olarak çıkmalıdırlar.

Malatya deplasmanında Galatasaray, sahaya üç puan umuduyla çıkmıştı. Orta alana tek başına hakim olan Volkan’ın bir bilardo niteliğindeki vuruşu ile 1-0 öne geçince takım oldukça rahatlamış, ikinci golü kovalamaya başlamıştı. Montragon’un kendisine aşırı güvenden haftalardır kaleyi bırakıp ileri çıkması bu kez takımına pahalıya mal oldu. Malatya’nın üç Çek, l Macar futbolcularından Toth’un akıl dolu aşırtması ile durum 1-1 oldu. Ardından her iki takımda ikinci golü aradılarsa da bulamadılar. Maçın son yarım saatinde Galatasaray tüm imkânlarını kullandı, Hakan, Ümit, Hasan Kabze ve Necati gibi golcülerinden bir sonuç çıkmadı. Malatya’nın başta eski Galatasaraylı Mert, Emrah ve Volkan olmak üzere savunması açık vermedi. Galatasaray’da ilk on birde yer bulan Aydın ise tek hata yapmadan maçı sona erdirdi. Hiç olmazsa bu maçta Galatasaray’ın en büyük kazancı Aydın ile Ferhat oldu. Eric Gerets önümüzdeki haftalarda bu gençlerden vazgeçmemelidir.

Beşiktaş Gençlerbirliği karşısında zor da olsa 2-1’lik sonuçla üç puanı almasını bildi. Maçın 13.dakikasında Ali Güneş’in mükemmel aşırtması ile galip duruma geçtikten sonra Gençlerbirliği sahanın en iyilerinden Mehmet Çakır ile beraberliği yakaladı ise de Tümer’in penaltısına boyun eğmek zorunda kaldı. Kaleci Ömer Tümer’in topu atacağı yeri sezmişti, ama şiddetli vuruş karşısında çaresiz kaldı. Bununla beraber Beşiktaş için bu maç zor geçti. Sert oynayan ve orta sahaya yayılan Gençlerbilirliği karşısında Beşiktaş zaman zaman zorlandı. Koray, Ali Tandoğan ve Ali Güneş’in gününde oluşu Beşiktaş’ın gol yemesini önledi Ancak Beşiktaş’ın yediği golde savunmanın çaresizliğini anlayabilmek de mümkün değildi. Bu yıl şampiyonluktan umudunu yitiren Beşiktaş’ın tüm amacı üçüncülük ve adım adım da buna yaklaşıyor.

Ankara’da yepyeni ve çok hoş formalarla Trabzonspor karşısına çıkan Ankagücü ilk golü atmasına rağmen sahadan 2-1 yenik ayrıldı. Afrika Kupası’na katılan Yattara özel bir uçakla yetiştirildiği maçta ikinci yarıda oyuna girdi ve Ankaragücü savunmasının altını üstüne getirdi.

Ligin alt sıralarında ise sözcüğün tam anlamıyla kazan kaynıyor, Diyarbakırspor Ankara deplasmanında Ankaraspor karsında 3-0 öne geçmesine rağmen son 25 dakikada yediği gollerle 3-3’lık sonuca razı oldu.Ligin alt sıralarından kurtulmaya çalışan Samsun Sıvas’ı 3-0 yenerken Gaziantep V. Manisa ile 1-1 berabere kaldı.

Süper ligin 19.haftasında ligin ortalarında ve alt sıralarında ilginç bir durum gözlemleniyor. Ligin 11.Gaziantep’in 22; sonuncu Denizlisporun 17 puanı var. Aradaki Samsun, Ankaragücü, Ç.Rize, Malatya, Diyarbakir, Ankaraspor birer ikişer puanlarla sıralanmışlar. Bu da gösteriyor ki, orta ve alt sıralar şampiyonluk yarışı kadar düşme hattının da çok zorlu geçeceğinin sinyallerini veriyor.

Erdem Yücel

Yayın Tarihi : 6 Şubat 2006 Pazartesi 21:07:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?