27
Mayıs
2024
Pazertesi
SPOR

Lüksemburg Maçı Başarı mı?


2008 Avrupa şampiyonasında 6 Eylül’de Malta ile oynayacağı maç öncesi son hazırlık maçını Lüksemburg ile yapan Milli Takım’ın göz doldurduğunu hiç kimse söyleyemez. Milli Takımın en büyük şansı oynayacağı Malta’nın Avrupa klasmanında en alt sıralarda bir takım olmasıdır. Lüksemburg da ondan farklı bir takım değildir. Şimdiye kadar Avrupa ve Dünya kupalarında oynağı eleme maçlarında yalnızca iki galibiyet almış bir takımdır. Kazandığı iki maçtan birini de Türkiye’ye karşı almıştı.

Türk Milli Takımı bu maçta çok kötü bir oyun sergiledi. Güçlü bir rakip karşısında bu takımın oynadığı oyun ile güçlü bir takım karşısında çözüleceği de açık seçik görüldü. İlk yarıda Lüksemburg kapalı bir savunma uyguladı, ikinci yarıda ise Türkiye’nin korkulacak bir takı olmadığını görünce ani ataklarla kalemiz önünde tehlike yaratmaya başladı. Bunlardan birisinde Rüştü son anda topu kornere atmayı başardı. İlk yarıda Türk Takımı kenarlardan akın geliştireceği yerde orta alanda sıkışmış rakip defansı geçmeye çalıştı ise de bunda başarılı olamadı.

Fatih Terim takımı gençleştireceğim demesine rağmen ikinci yarıda Hakan Şükür ile Tümer’i sahaya sürdü. Hakan’ın bir şutu direkten dönmesine rağmen Tümer de çok top kaybı yaptı. Duran toplar dışında başarılı olduğunu söyleyebilmek çok zordu. Nihat, Yıldıray, Tuncay ve Orhan bekleneni vermekten çok uzaktılar. Takımın en iyi oyuncuları Mehmet Aurelio, Hamit ve yaptığı tek bir kurtarışla Rüştü idi.

Türk vatandaşlığına geçen ve Mehmet ismini alan Aurelio takımın en iyisi idi. Ön liberoda sakin ve yerinde müdahaleleri ve dağıttığı paslarla göz doldurdu. Günlerdir Milli Takıma alınmasından ötürü hakkında çeşitli polemikler yapılan Aurelio hakkında söylenmedik söz kalmadı. İstiklal Marşını bilmiyor, Türkiye’de askerlik yapmadı denildi, bunun öncülüğünü yapan Kazım Kanat tepki olarak milli maçta İstiklal Marşı söylenirken ayağa kalkmayacağım gibi Türklüğe yakışmayacak sözler söyledi.

Milli Marş çalınırken ayağa kalkıp kalkmamak ile Aurelio’nun bir ilgisi olduğunu sanmıyorum. Kazım Kanat’a sormak gerekir 10 bentten oluşan 41 dizelik İstiklal Marşını tam olarak acaba kaçımız söyleyebiliriz? Milli Takım futbolcularından ve spor yazarı arkadaşlarımızdan acaba kaç tanesi iki dizeyi ezbere söyleyebilir? O da ayrı tartışılacak bir konudur.

Aurelio Milli Takım’da oynayabilir mi oynayamaz mı? Bu konu tartışılmalıdır. Bence adı üstünde Türk kökenli futbolculara öncelik tanınmalıdır. Milli Takım da oynayabilmek ayrı bir ruh ister. Birkaç gün öncesi Nobre ile yanılmıyorsam Yattara da Türk uyruğuna geçti. Diğer takımlarda oynayan Wedderson, Tita, Jaba, Isaac, Ayman, M.Bayo, Frasineanu, Agali, Krita, Santos ve Anderson’un yöneticileri tarafından Türk vatandaşı yapmak için girişimlerde bulunduğu basına yansıdı. Yeni Türk vatandaşı futbolcuların sayısı arttıkça Fatih Terim’in de işi zorlaşacağa benziyor!..

Bu durumda Milli Takım da işler biraz daha karışacağa benziyor. Son Lüksemburg maçındaki kötü oyundan sonra Avrupa Şampiyonası finallerinde nasıl bir takım kurulacağı da belirsizliğini koruyor. Milli maçta açıkça görüldü ki, bu takım bir an önce toparlanamazsa işimizin çok zor olduğu açıkça görülüyor.

Fatih Terim her ne kadar takımın oyunundan memnunum derse de buna kendisinin de inandığını pek sanmıyorum.


erdem@kenthaber.com

Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2006 Cuma 11:43:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?