20
Mayıs
2024
Pazertesi
SPOR

Sahada Centilmenlik, Şeref Tribününde Küfür!..


Turkcell Süper liğinde ilk yarı sona ererken, şimdiye pek ender karşılaştığımız bir durumla karşı karşıyayız. Ligin mâli yönden en zayıf takımlarından Sivas, averajla Trabzon’un önünde zirveye otururken, onun bir puan gerisinde Galatasaray, iki puan gerisinde Fenerbahçe yer alıyor. İkinci yarıda Ankaraspor, Beşiktaş ve Kayserispor da onları zorlayacaklar arasında... Kısacası tam yedi takım ikinci yarıda şampiyonluk için için mücadele edecekler.

2008’ın son derbisi Ali Sami Yen’de Galatasaray ile Beşiktaş arasında oynandı ve sarı-kırmızılıların 4-2’lik galibiyeti ile sona erdi. Baştan sona kadar futbol kalitesi yüksek olan maçta büyük bir form grafiği yakalayan Galatasaray’ın üstünlüğü açıkça gösteriyordu. Lincoln, Arda, Ayhan, Servet ve golcü Baros gibi oyuncularının üstün bir form tutması ile Galatasaray bu hafta da futbol kalitesi yüksek ve seyri hoş bir oyun ortaya koydu. Orta sahadan kolayca çıkarak hücuma çıkan Galatasaray’ı Beşiktaş savunması önlemekte zorlandı, adam paylaşımı yapamadı, çaresizliğini de gereksiz iki penaltı vermekle gösterdi.

Beşiktaş, elinden geldiğince rakibine karşı koymaya çalıştıysa da gücü buraya kadar yetti. Delgado’nun hakeme itiraz ederek kırmızı kart görmesi affedilir bir olay değildi. Sinirlerine hakim olamadı ve takımını eksik bırakarak yenilgiyi hazırlayanların başında geldi.İlk golde kolundan sakatlanan Rüştü ile oyuna devam etmek yanlıştı ve nitekim bu durum diğer gollerin de gelmesini sağladı. Lincoln gibi tehlikeli ve takımı sürükleyen bir oyuncunun rahat oynamasını sağlayan Beşiktaş teknik adamları da bence yanlıştı. En azından biri Lincoln ve Arda’nın markaj yönünden üzerinde çok daha fazla durulmalıydı.

Dünya Kupası için aday gösterilen Cüneyt Çakır ise bütün imkanlarını Galatasaray için kullandı dersek sanırım hiçte yalan söylememiş oluruz. Öncelikle Delgado’nun oyundan atılması saçmalıktan da öteydi... Ancak ortaya koyduğu futbol ile Galatasaray’ın buna hiç ihtiyacı yoktu....

Lider Sivas Gençlerbirliği’ni Ankara’da 2-1 yenerken iki golü de uzaktan atılan iki nefis vuruşla elde ettiler. Özellikle Abdurrahim, Musa ile Bilica takımın yıldızlarıydı. Oyuna rakibine oranla daha atak başlayan Gençlerbirliği ikinci yarıda dağıldı ve kendisini rakibin oyununa kaptırdı.Bu arada rakip kaleye on altı şut atan ve bir golü verilmeyen Gençlerbirliği bu sonuçla kendi sahasında dördüncü yenilgini de almış oldu.

İlk yarıyı lider bitiren Sivas ikinci yarıda da bu konumunu koruyacağını sanıyoruz.

Tebrikler Yigidolar...

Süper Ligin 16. haftasında Fenerbahçe-Konyaspor maçına damgasına vuran Önder’e çarpan topun kaleye girmesi ve Veysel’in ağları yırtarak dışarıya çıkan golün tartışması oldu. Bunun dışında oynanan oyunda ne pozisyon zenginliği, ne futbol kalitesi ve ne de güzelliği vardı. Konyaspor bilet fiyatlarını yükseltince seyirci maça rağbet etmedi ve ortada futbol kalitesi de olmadığından zararlı çıkmadı.

Lige kötü bir başlangıç yapan ve bu kötü gidişini haftalarca sürdüren Fenerbahçe beklenmedik bir çıkış göstererek sıralamada yükseldi ve maçı 2-1 kazanarak da sıraya yerleşti. Buna karşılık Konyaspor altı haftadır maç kazanamıyor, son beş maçta gol atamıyor ve belki de kuruluşundan bu yana en kötü sezonlarından birisini yaşıyordu. Fenerbahçe maçı ile de bu kötü gidişe bir son vermek istiyordu.

Konya’da soğuk hava ve top kontrolünü zorlaştıran kötü bir sahada oynanan maçta futbolcuların çoğu kez ayakta durmakta zorlandıkları açıkça görülüyordu.Fenerbahçe ilk yarıda yıldız futbolcularına rağmen kötü bir futbol oynadı.Rakip kaleye ilk şunu 32.dakikada atması da bunun en açık örneğiydi. Bunun hemen ardından Fenerbahçe’nin tartışmalı golü geldi. Alex’in serbest atışında kaleci Oğuzhan tutması gereken topu yumruklamaya çalıştı ve Önder’e çarpan top da kaleye girdi.Bundan sonra da tartışma başladı. Top Önder’in eline mi yoksa göğsüne mi çarpmıştı? Hakem Kuddusi Müftüoğlu, bir süre kararsız kaldı, golü vermeyecekti ancak yan hakemle konuştu ve golü verdi. Bu gol Fenerbahçe’yi rahatlattı ve Konya yenik duruma düşmenin üzüntüsünü üzerinden atamadığı anlarda Guiza’nın çabasıyla bir anda top Deivid’in önüne oradan da ağlara gitti.

Fenerbahçe ikinci yarıya çok daha rahat başladı, oyunu rölantiye alırken zaman zaman da rakip kaleyi yoklamaya başladı. Bu anlarda sahanın en iyilerinden Fahri’nin pası ile Veysel bir anda Volkan ile karşı karşıya kaldı ve sert vuruşu kaleye girip ağlardan dışarıya çıktı; 2-1. Kaleci Volkan, bu golün şaşkınlığını bir süre üzerinden atamadı. Gol mü değil mi? diye düşünüp durdu...

Fenerbahçe için üç puan çok önemliydi ve bunu da almayı başardı.

Liderliğin en önemli adaylarından Trabzonspor, Avni Aker’de yenik duruma düştüğü Eskişehirspor karşısında zorda olsa,Yattara’nın ayağından birde penaltı kaçırdıktan sonra 2-1 galip gelerek iddiasını sürdürdü. Ancak bu maçta da hakem hataları belirgindi. Fırat Aydınus tribünlerin etkisinde düdüğünü çalıp kart gösterdi. Özellikle Ahmet’in Umut’u düşürüşü penaltı olacak bir pozisyon değildi. Penaltı veriyorsan, kartta göstereceksin; penaltı var kart yok...Olmaz böyle bir şey; o zaman verdiğin karara sende inanmıyorsun!... Ancak İveşa Yattara’nın vuruşunu kurtararak bir bakıma adaleti sağladı. Colman’ın Sezgin’e yumruk atması, Cale’nin kart görmesi gerekirken, Tayfun kırmızıyla cezalandırıldı. Eskişehirli Bülent’in kaval kemiğine yapılan darbenin üzerinde de Aydınus nedense durmadı !

Oyunun genelinde ilk yarıda Eskişehir, ikinci yarıda da Trabzon üstündü. Ancak Trabzon’un zaman zaman sertleştirdiği oyun bir taktik miydi, pek anlaşılamadı. Ligde zirve mücadelesi hız kazanırken Trabzon daha da telaşlanıyor. Bu de takımın şampiyonluğa moral olarak pek hazır olmadığını gösteriyor... Bu maçı kurtaran adam tek kelime ile iki gol atan Gökhan Ünaldı. Suskunluğunu bozan Gökhan’ın özellikle attığı ilk gol çok güzeldi.

Haftanın diğer maçlarında ligin dibine demir atan ve ilk yarı sonunda düşecek takımların başında gelen Kocaeli, İstanbul Büyükşehir Belediyesi karşısında tutunamadı.Rakibine 5-0 yenilerek kötü gidişini sürdürdü.Zirve mücadelesini yakından izleyen Kayserispor ise kümede kalma mücadelesi veren Hacettepe’yi deplasmanda 3-0’lık net bir sonuçla aşmayı başardı. Her hafta grafigini yükselten Gaziantepspor ’da Bursaspor’u 2-0 yendi. Denizli ile Ankaragücü; Antalya ile de Ankaraspor 1-1 berabere kalarak puanları paylaştılar.

İlk yarının son haftasında tribünlerde ve soyunma odalarında yaşanan çirkinliklere ise önümüzdeki haftadaki yazımda değineceğim... 



erdemyucel2002@hotmail.com  

Yayın Tarihi : 22 Aralık 2008 Pazartesi 10:16:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?