19. Dünya Kupasında beklenmedik sonuçlar alınıyor. A Grubunda Fransa’nın bir puanla sonuncu oluşunun hemen ardından son kupanın sahibi İtalya’da beklenmedik şekilde memleketine döndü. F Grubu açıklandığında İtalya’nın liderliğinden söz ediliyordu. Oysa gruptan beklenmedik şekilde Paraguay ile Slovakya çıktı. Grubun son maçında İtalya’nın Slovakya’nın mutlak yeneceği sanılıyordu. Slovaklar bile buna inanmış olacaklardı ki, dönüş hazırlığına başlamışlardı. Ne var ki, futbolun güzelliklerinden birisi de her zaman beklenmedik şekilde alınan sonuçlar olmuştur. Nitekim, Güney Afrika’da bu güzellikleri biri daha yaşandı ve Slovakya beklenmedik şekilde İtalya’yı 3–2 yenerek kupa dışına itiverdi. Bu maç berabere bitmiş olsaydı Slovakya’nın yerini Paraguay ile golsüz berabere kalan Yeni Zelanda alacaktı.
Futbol her türlü olasıya açıktır…
Bu şampiyonaya İtalya, Paraguay beraberliği ile başlamış, ardından Yeni Zelanda karşısınca zorla 1-1’lik sonuç alabilmişti. İtalya futbolunda ki sıkıntılar Milli Takımada yansıdığı açıkça bu şampiyonda görülmüştür. Slovakya, Ankaragücü’nde oynayan Vittek’in beklenmedik golünden sonra savunmasına güvenerek orta alanı rakibe bırakmış. Sürekli gol aramıştı. Slovaklar ile ani ataklarla İtalyan orta sahasını kolayca geçmiş ve fırsatları iyi kullanarak iki gol daha atmayı başarmıştır. İtalya ancak son on beş dakika da durumun vahametini kavramış ve asıl İtalyan futbolunu oynamaya başlamıştır. Kuşkusuz, bunda da oyuna 56. dakikada giren Pirlo ile Di Natale’nin büyük payı vardı. Ama iş işte geçmiş İtalyanlar ancak 90+2’de Quagliarella ile ikinci gole ulaşabilmişlerse de bu da sonuca yetmemişti. Slovakya’da sol kanatta oynayan Stoch, Zambrotta’yı adeta çökertmiş ve bu yıl Fenerbahçe’ye çok yararlı olacağını göstermiştir.
F Grubunda bir başka sürprizi ile Danimarka’yı 3–1 yenerek saf dışı bırakan Japonlar yapmıştır. Kendilerine bir puanın yetmesine rağmen Japonlar baştan sona oyuna hâkim olarak rakibine fırsat vermemiştir. Guruptan Kamerun’u 2–1 yenen Hollanda’nın arkasından çıkan ikinci takım olmuştur.
İlk tur maçlarının sonunda Uruguay, Meksika, Arjantin, Güney Kore, ABD, İngiltere, Almanya, Gana, Hollanda, Japonya, Paraguay, Slovakya, Brezilya, Portekiz, İspanya ve Şili ikinci tura yükselen takımlar olmuştur. Gurup maçlarında dikkati çeken ilginç noktalar vardır; örneğin Uruguay, Arjantin, ABD, Hollanda, Paraguay, Brezilya ve Portekiz yenilmeden ikinci tura isimlerini yazdırmışlardır. Yeni Zelanda ise yenilmemesine rağmen aldığı üç beraberlik turu aşmasına yetmemiştir. Arjantin, Yunanistan, İngiltere, Almanya, Hollanda, Japonya, Danimarka, Kamerun, Portekiz ve Şili’nin beraberliği yoktur. Uruguay kalesinde golü görmemiştir. Arjantin attığı yedi golle grupların en golcü ekibi olmuştur En az gol yiyen takımlar ise birer golle Arjantin, Almanya, Hollanda, Paraguay’dır.
Grup maçlarının bitiminin hemen ardından eleme usulüyle ikinci tura geçilmiş; Gana uzatmalarda ABD’yi 2–1, Uruguay’da zorlu bir mücadeleden sonra Güney Kore’yi aynı sonuçla yenerek elemişlerdir. Bu iki maçta Uruguay’dan iki gol atan Suarez, savunmanın bel kemiği Fenerbahçeli Lugano ve Forian takımlarının galibiyetinde büyük pay sahibi olmuşlardır. Gana’da ise galibiyet golünü mükemmel bir vuruşla atan Gyan ve kalesini rakibe penaltı dışında kapayan Kingston’un büyük payı olmuştur. Küçük yaşlarda Galatasaray’a gelen ve forma şansını pek yakalamayan Kingston Türkiye’de Galatasaray dışında beş takımda oynamıştır. Gana’yı ikinci tura taşıyan Kingston’dan yeterince yararlanamayan teknik direktörlerimiz Dünya Kupasındaki oyunundan sonra şimdi O’nun hakkında ne düşünürler gerçekten çok merak ediyorum!...
erdemyucel2002@hotmail.com