29
Mayıs
2024
Çarşamba
SPOR

UEFA Yolunda Buraya Kadar


Sivasspor, kalecisinin iki hatalı gol yemesi ile beklenmedik şekilde UEFA yoluna devam edemedi. Geçen sezonun flaş takımı Yigidolar, Portekiz takımı Braga karşısında bekleneni vermekten çok uzaktı. İlk kez Avrupa Kupalarında oynayan, İntertoto Kupası ikinci turunda Karadağ takımı OFK Grbalj’ı eledikten sonra Portekiz ekibini de geçerek UEFA Kupasına gideceği sanılıyordu. Oysa beklenen olmadı ve rakip takım Sivas’ı çok kolay geçmeyi başardı. Nitekim Braga Teknik Direktörü Jorge Jesus bile “Bu kadar kolay kazanacağımız tahmin etmiyorduk “ demekten kendini alamadı.

Sıvas bu maçta şanssızdı. Takımın kalecisi Petkoviç Avustralya Milli Takımında, yanılmıyorsam Akın cezalı, Muhammed Ali ile Sezer de sakattılar. Bu arada futbol arenasında isminden pek söz edilmeyen Baraga’nın kolay yutulur lokma olduğu sanılmıştı. Braga son yıllarda UEFA’da Portekiz’i iyi bir şekilde temsil etmiş, 3. tura kadar çıkmayı başarmış, Avrupa’nın ünlü takımlarına kök söktürmüştü. Kısacası Braga Sivas’a göre çok daha tecrübeli, takım oyunu oynayan, diri ve canlı ekipti. 26 Temmuz’da yapılacak rövanşta Sivas’ın işi mucizelere kaldı dersek yalan söylememiş oluruz. Sivas’ın rakip sahada Braga’yı üç golle geçmesi zor değil imkansızdır. Bu bakımdan Sivas’ın tur umudunun Sivas’ta kaldığını söyleyebiliriz. Bununla beraber Sivas seyircisi bu maçta centilmenliğini bir kez daha gösterme fırsatını buldu. Ayrıca takım olarak da hiç olmazsa Avrupa Kupalarında biraz olsun deneyim kazanmış oldu diyebiliriz. Türkiye ligleri ile Avrupa kupalarında oynamak birbirinden çok farklıdır.

Bu maçta her iki yarıda da iki ayrı Sivas seyredildi. İlk yarıda daha ilk dakikalarda Volkan’ın yüzde yüzlük bir golü önlemesinden sonra moral bulan Sivas rakibin üzerine e sağda Abdurrahman, solda da Hayrettin vasıtasıyla yüklendi. İlk yarının son dakikalarında rakip kale önünde çok önemli gol fırsatları yakaladıysa da bunlardan yararlanamadı. Ancak 45+2’de kaleci Volkan’ elinden kaçırdığı topu Linz’e belki de futbol yaşamının en kolay golünü atma fırsatını verdi. İkinci yarıya moral bozukluğu içerisinde çıkan Sivas ilk yarının aksine bütün inisiyatifi rakibe kaptırdı. Braga orta alanı daraltarak Sivas’ın orta alanda oynamasını engelledi. Bundan sonra da Braga süratli adamları ile orta alanı çöken Sivas’ı kolayca geçmeye başladı. Bununla beraber tribünleri dolduranlar ve televizyonlardan maçı izleyenler ne yapıp ne edip Sivas’ın beraberliği sağlayacağını umuyorlardı. Ne var ki, 79. dakikalarda futbol sahalarında ender görülen bir gol her şeyi berbat etti. Pereira’nın kendi yarı sahasından uzaklaştırdığı top süzüle süzüle Sivas kalesine yöneldiği anda Volkan kalesinden çıktı ve yere vurarak yükseklik kazanan top kaleciyi aşarak Sivas ağlarına yapışıp kaldı. Bu gol Sivas için her şeyin bittiğini gösteriyordu. Bu sezon üçüncü kez forma şansı bulan, takımın üçüncü kalecisi Volkan için söylenecek tek söz tecrübesizlik ve acemilikti.Bu tür goller ender de olsa acemi kalecilerin kaderini belirler. Sonradan direklere vurmakla, ağlamakla da telafisi mümkün değildir. Havadan gelen, önünde kimsenin bulunmadığı anlarda ya topu yere vurmadan yakalayacak, yada yere vuruşunu önleyemezse birkaç adım geri atarak topa yakalamalıdır.Bu gol beni bir anda geçmişe götürdü; futbola kaleci olarak başlamış, sonra da fizik olarak kaleyi dolduramayınca kanatlara geçmiştim Bu golün bir benzerini bende acemiliğimde yemiştim. İstanbulspor’un kalecisi Haluk’ta Bakırköy’de oynadığı ve ilk kez kaleye geçtiği maçta Karşıyaka’dan böyle bir gol yemişti. Bu bakımdan volkan ne kadar üzülse haklıdır ama hiç olmazsa yere vuran topun yükseklik kazanacağını ve kendisini aşacağını da böylece öğrenmiş oldu.

Ne denir; bu da onun açısından bir kazançtır. 



erdemyucel2002@hotmail.com  

Yayın Tarihi : 21 Temmuz 2008 Pazartesi 23:35:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?