20
Mayıs
2024
Pazertesi
SPOR

Zirve İyiden İyiye Karıştı


Turkcell Süper Liginin bitimine dört hafta kala zirve mücadelesi eni konu karıştı. Haftanın ilk maçında Beşiktaş’ın Gençlerbirliği Oftaş’a yenilerek puan kaybetmesinin ardından Fenerbahçe’nin Ankaraspor karşısında iki puanı yitirmesi, Galatasaray ile Sivasspor’un rakiplerini devirmesiyle şampiyonluk artık aslanın ağzında.... Büyük olasılıkla da şampiyonluğu Galatasaray-Fenerbahçe ve Galatasaray-Sivas maçları çözecektir.

Beşiktaş, Fenerbahçe maçına kadar büyük bir çıkış içerisinde zirvede yer almıştı. Ne var ki, bu maçtan sonra Beşiktaş büyük bir düşüş göstererek, zirveden koptu ve dördüncü sıraya kadar indi. Kayserispor biraz daha puan almış olsaydı Beşiktaş’ın dördüncülüğü bile tehlikeye girecekti.

Beşiktaş, bu hafta seyircisiz oynadığı maçta beklenmedik şekilde Gençlerbirliği Oftaş’a 1-0 yenilerek umudunu hemen hemen tümüyle yitirdi. Siyah-beyazlıların bundan sonra yapacağı iş rakiplerinin puan kaybetmesine bağlı... O da bu aşamada hiç de kolay değil; yapacağı yalnızca dördüncülüğü kaybetmemek için kayseri ile arasındaki puan farkını korumak olacaktır.

Maç sessiz olurca saha içerisinde tük konuşulanlar. Küfürler ne kadar dırtlanırsa dırtlansın ekranlardan işitiliyor. Buradaki sözlerden Beşiktaş’ın hiç de kendisinden emin bir oyun oynamadığı açıkça görülüyor. Beşiktaşlılar sürekli birbirilerini ikaz edip, yarı küfür yarı sitem oyunu yönlendirmeye çalışırken, Ertuğrul Sağlam ve Sinan Engin’in çıtı çıkmıyordu. İlk yarıda Beşiktaş’ın doğru dürüst bir akını bile olmadı. Buna karşılık Oftaş savunmayı sağlam tutarak ani ataklarla rakip kaleyi zorladığı görülüyordu.

Beşiktaş’ta Cisse, Bobo cezalı, üç futbolcu sakat veya hasta eldekilerle kurulabilen takımdan pek fazla bir şeyde beklenemezdi. Nitekim de öyle oldu, taş gibi Oftaş gerçekten taş gibi oyun oynadı. İkinci yarının başında Beşiktaş savunmasının boş bıraktığı Kadir çok rahat bir gol atınca da tüm takım galibiyete inanmış olarak oyununu sürdürdü. Bu arada Nobre, inanılmaz bir gol kaçırarak adeta yenilginin baş aktörü oldu. Bunun ardından iki oyuncu arasında kalarak düşen Serdar Özkan’ın yere düşüşünde penaltı bekleyenler olduysa da burada Oftaş’lıların rakibe yönelik bir hareketi olmadığı da açıkça görülüyordu. İkinci yarıda oyuna giren Delgado bile peş peşe attığı çalımlarına rağmen maçı kurtaracak adam olmaktan çok uzaktı. Kısacası Beşiktaş, sezonun en kötü futbolunu ortaya koyarken mahalle takımı görünümündeydi. Beşiktaşlı dostlarım bana gücenmesin ama mal meydanda...

Gençlerbirliği Oftaş’ın şimdiye kadar aldığı puanlara ve bu haftaki oyununa bakarsak gerçekten güçlü ve takım oyununu benimsemiş oldukları açıkça görülüyordu. Nitekim başta kaleci Recep olmak üzere Orhan, Giray, İlhan, Petkoviç, Olgay ve Kadir bu maçın kazanılmasında öne çıkan futbolculardır.

Haftanın futbol yönünden en güzel maçı Galatasaray ile Trabzonspor arasında A.Sami Yen Stadında oynandı.Galatasaray’ın K.Feldkamp ile yollarını ayırmasından sonra futbol camiasında adı sanı duyulmayan, alt yapı teknik direktörü ile yona devam eden sarı-kırmızılılar baştan sona kadar hırslı, istekli bir futbol ortaya koyarak Trabzonspor’u 1-0 yendiler. Sezon başından bu yana Galatasaray böylesine hırslı ve rakibi ezen bir futbol ortaya koyamamışlardı. Orta alanda Ayhan, M.Topal ve Okan savunma ve forvet arkasında alan daraltarak, top çalarak büyük başarı gösterdiler. Özellikle ilk yarıda kaleci Aykut ve Servet belki de bu yıl böylesine rahat bir futbol oynamamışlardı. Böylece futbolda orta alanın gücü bir kez daha ortaya çıktı.

Buna karşılık Trabzonspor, Gökdeniz ve Ceyhun’un takımdan ayrılışından sonra dişleri sökülmüş bir Karadeniz kaplanına benziyordu. Bütün gücünü Yattara’nın çalımlarını veya şovuna bağlayan bordo-mavililer tüm hatlarıyla tel tel döküldüler. Hakan Şükür ve Ümit Karan biraz etkili olsa farkın açılması işten bile değildi. Buna rağmen ellerine geçen iki mutlak golü de Umut’un beceriksizliğinden dışarı attıklarını da söylemeden geçmeyelim. Bu arada Umut ‘un attığı golün ofsayt olup olmadığı tartışması daha bir süre yapılacaktır. Ancak bu pozisyonda top Adnan’a değmediği göz önüne alındığında golün iptalinin yerinde olduğu düşüncesindeyim.

Galatasaray’da Arda’nın yıldızı bir kez daha parladı ve takımın bütün futbolcuları görevleri fazlasıyla yaptılar. Eski yıllarından çok uzak olan Trabzonspor’un bir an önce eski konumuna gelebilmesi için yapacağı çok işler vardır. Ersun Yenal’ın elinde sihirli değnek olmadığına gör bu iş tamamen yönetime düşmektedir. Yönetim futboldan ne kadar anladığını ise önümüzdeki transfer döneminde göreceğiz.

Fenerbahçe Ankara’ya kırk km. uzaklıkta ASAS Stadında, Ankaraspor karşısında laubaliliğin kurbanı olarak altın değerindeki iki puanı bıraktı ve iki hafta sonra oynayacağı Galatasaray maçını da riske attı. Fenerbahçe’nin İstanbul’daki Chelsea maçından sonra bir düşüşü içerisinde olduğu açıkça görülüyordu. Nedense Fenerbahçeliler bunu bir türlü görmek istemediler ve sonuçta hüsran oldu. Ankaraspor karşısında yitirilen iki puan her şeyden önce kendine aşırı güvenini, rehavetin ve şımarıklılığın bedeli oldu. İlk yarının otuzuncu dakikasından sonra nasıl olsa yeneriz havasına giren takımda yanlışlar birbirini izledi. Fenerbahçe’nin 2-1 önde olduğu sırada kazanılan tartışmalı penaltıyı, bu işin ustası Alex atması gerekirken Kezman’a attırılması büyük bir laubalilik ve kendini beğenmişlikten öteye gidemezdi. Kezman’ın havayı döven penaltısı belki de Fenerbahçe’nin şampiyonluğuna mal olacaktır. Kaldı ki, geldiğinden bu yana Kezman’ın takımına hiçbir faydası olamamıştır. O halde disiplinsiz hareketleri diz boyu olan Kezman’da ısrar etmenin vebali kimdedir ?

Fenerbahçe yenilgisinden sonra bitti denilen Sivas yeniden çıkışa geçti ve bu hafta rakip sahada Kayserispor’u 1-0 yenerek şampiyonluktaki iddiasını, Şampiyonlar Ligi umudunu sürdürmeyi başardı.

Ligin alt sıraları yine bu haftada karıştı. Gençlerbirliği alt hafta sonra üç puanı hatırlayarak Gaziantepspor’u 2-0; Denizlispor kendi sahasında İstanbul Büyükşehir Belediyesine 3-2 yenildi. Ç.Rizspor ise rakip sahada Kasımpaşa’yı 1-0 yenerek rakibinin ligde kalma umudunu tümüyle söndürdü. Onların yanı sıra Manisaspor da Manisa’da Ankaragücü’ne 2-1, Konya’da Bursaspor’a 2-0’lık sonuçla geçmeyi başardı.

Yayın Tarihi : 14 Nisan 2008 Pazartesi 10:50:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?