27
Mayıs
2024
Pazertesi
SPOR

Zirvede ve Alt Sıralarda Henüz Kopmalar Yok...

Turkcell Süper Liginin bitimine on hafta kalmasına rağmen zirvede ve alt sıralarda Hacettepe dışında çözülmeler başladı. İlk iki sırayı paylaşan Sivas ile Beşiktaş üçer puanı alırken, onları izleyen Trabzon, Galatasaray ve Fenerbahçe birer puanla yetindilerse de umutlarını daha henüz yitirmediler. Alt sıralarda ise mücadele daha da hız kazanırken onlarda umutlarını önümüzdeki hafta yapacakları maçlara bıraktılar...

Haftanın en önemli maçı Galatasaray ile Trabzon arasında oynandı ve tarafların attıkları ikişer golle 2-2 sonuçlandı. Hamburg maçının yorgunluğu, eksik oyuncularına rağmen Galatasaray, sirk cambazı (!) diye dalga geçilen Alanzinho’nun mükemmel golüyle geriye düşmesine rağmen Baros ve Arda’nın akıl dolu golleriyle öne geçmeyi başardı. ikinci yarıda oyuna giren Yaser’in daha ayağına doğru dürüst top gelmeden, akılsızca oyundan atılmasıyla on kişi kaldı. Bundan yararlanan Trabzon da beraberliği sağlamakta gecikmedi.

Bu maçta ilginç sahneler vardı; Hamburg maçında oyundan alınmasına kızan ve Teknik Direktör Bülent Korkmaz’a küfreden Lincoln, maç boyunca kulübede oturtuldu ve ayrıca yönetim tarafından da para ile cezalandırılmıştı. Serkan’ın acımasızca Arda’nın bacağına attığı tekme sonucu kanayan krampon delikleri ise bizde futbolcu yaşamının ne kadar acımasız olduğunu gösteriyordu. Ayrıca Meire’nin satılması, diğer stoperlerin sakatlığı takımın savunmasında büyük handikap yaratmıştı. Bununla beraber canla başla oynayan Emre Aşık ve onun yanında stoper olmayan Hakan ve Volkan bu boşluğu ellerinden geldiğince doldurmaya çalıştılar. Diğer taraftan şampiyonluğa odaklanmış Trabzon seyircisinin geriye düştükleri anlarda Ersun Yenal ve futbolcularına kızmaları takımın oyununu bozuyor. Bu arada tribünden atılan ve Baros’un başına gelen sert cisim, bazı seyircilerin bir türlü akıllanamadığını gösteriyordu. Trabzon’un 61. dakikada başlatmayı gelenekselleştirdikleri gösterilerde sahaya dolan balonların toplanması oyunun altı dakika uzamasına neden oldu... Hakem Yunus Yıldırım’ın oyuna hakim olduğunu da söyleyemeyiz, yönetiminde tribünlerin de büyük etkisi oldu; Trabzon Colman beraberlik golünü atınca da rahatladı!...

Galatasaray maça yorgun ve eksik çıkmıştı ama şiddetli yağmur altında oyundan da hiç kopmadı, kazanmak azmiyle beklenenden çok daha iyi oynadı. Galibiyeti hak eden takımda Galatasaray idi. Buna karşılık Ersun Yenal’ın uyguladığı taktiği anlayabilmek çok zordu. Trabzon bir bakıma orta sahada sıkışıp bütün yükü Hüseyin’e bıraktılar, ileride ise Gökhan Ünal ile Umut akıl almaz goller kaçırdılar. Buna rağmen on kişi kalan rakibi üzerinde ikinci yarıda baskı kurdular ve güç bela beraberliği kurtardılar...

Geçtiğimiz hafta Ankaraspor’a hayati bir puan veren lider Sivas’ın rakibi yine bir Ankara takımıydı. Sivas mucizesi sona erdi diyenleri Yiğidolar yanılttı. Ligde kalıp kalmama savaşı veren Ankaragücü ile zirvede tutunmaya çalışan Sivas arasındaki maç her iki taraf için de hayati önem taşıyordu. Yine geçtiğimiz hafta çirkin davranışları nedeniyle cezalı olan Sivas Teknik Direktörü tribünde maçı izlerken takımın başında Esat Karaberberoğlu vardı. Sivas, Ankaragücü karşısında çok iyi mücadele ederken rakibi de eline geçirdiği pozisyonları cömertçe harcadı. Bu arada kaleci Serkan’ın akıl almaz hataları sonucu Sivas, Mehmet Yıldız ve Kamanan’ın golleriyle maçı 2-0 kazandı. Bu galibiyetten sonra Sivas, önümüzdeki hafta yapılacak Beşiktaş maçına odaklandı. Bu arada stadı dolduran Ankaragücü taraftarları futbolcuları ile yönetimi protesto ederken, maçın bitiminde Sivas’ı tribüne çağırarak uzun uzun alkışladılar.

Sivas’ın bir puan gerisindeki Beşiktaş, kendi evinde, baştan sona kadar seyirci desteğini arkasına alarak Gençlerbirliğini 3-0 yenerken iki devrede iki ayrı takım seyredildi. İlk yarıdaki Beşiktaş rakibin üzerine ortadan gitmeye çalıştı, buna karşılık kapanan Gençlerbirliği adeta oyunu kendi sahasında kilitledi. Beşiktaş’ta bu kilidi açmakta zorlandı. Nobre ve Bobo ikilisi birbirlerinden oldukça kopuk olmaları Beşiktaş’ın sonuca gitmesini engelledi. İkinci yarıda bu kilidi açamayacağını anlayan Mustafa Denizli, Delgado ve Nobre’nin yerine Yusuf ve Holosko’yu alarak kanatlardan hücuma yöneldi ve bunda da başarılı oldu. Beşiktaş’ın ve kendisinin Türkiye’deki ilk golünü atan Ernst, Ekrem ve Holosko’nun golleriyle sonuca kolayca gidildi. Özellikle Tello ile Holosko paslaşması sonucu gelen üçüncü gol yardımlaşmanın tipik bir örneğiydi.

Beşiktaş ilk golü atana kadar pek fazla pozisyon üretemedi. Golden sonra telaşlanan beraberlik arayışına giren Gençlerbirliği arkada açıklar verince rakibine çok kolay pozisyonlar verdi. Bu durum da sonucu etkiledi. Devre arası transferlerinden Ernst’in takıma ne kadar faydalı olduğu, sonradan oyuna sokulan Yusuf’un ateşli gücü olduğu da bir kez daha görüldü. Kısacası bu iki oyuncunun gelmesiyle Beşiktaş’ın ne denli ivme kazandığı da dikkatten kaçmıyordu.

Önümüzdeki hafta oynanacak olan Beşiktaş-Sivas maçı ligin kaderini değiştirecektir. Gençlerbirliği maçının moral üstünlüğü ile oynayacak olan Beşiktaş, şampiyonluk umudunu gerçekleştirebilmesi için bu maçı mutlak almak zorundadır. Sivas’ta galip gelecek bir Beşiktaş’ın tutulması da çok zor olacaktır.

Fenerbahçe kendine güvenmenin bedelini çok ağır ödedi. Sivas ve Kayseri maçlarını iyi oyunuyla çok rahat kazanan Fenerbahçe, ligin dibinden kurtulmaya çalışan Kocaeli’ni nasıl olsa yeneriz havasıyla çıkmıştı. Kocaeli birkaç hafta önce Ali Sami Yen’de Galatasaray’ı 5-2 yenmiş bir takımdı. Bu sonuç dikkate alınmalıydı. Bu arada sorumsuz davranışları ve profesyonelliği bir türlü içerisine sindiremeyerek gereksiz ceza alarak takımını eksik bırakan Volkan ve son haftalarda düzelen Emre’nin de sorumsuzlukları göz ardı edilmemelidir. Oysa Aragones, başına geleceği görmüş ve futbolcularını, rakibi küçük görmeyin diye uyarmıştı. Fenerbahçe 2.dakikada R.Carlos’un golü ile büyük bir avantaj yakalamış ve bunu sürdürememiştir. Erken gelen bu golden sonra Fenerbahçe’nin iyi bir futbol ortaya koyduğu da söylenemez. Yalnızca Deniz, Lugano, Edu ve Semih büyük bir özveri ortaya koydular. Volkan Babacan’ın yerinde kurtarışları, kendinden emin oyunu Fenerbahçe’yi mutlak bir yenilgiden kurtarmıştır. Fenerbahçeliler Kocaeli’nin son haftalarda gösterdiği, ligde kalabilme direncini anlayamamışlardır. Oyuncu değişikliğinde iki önemli hata yapılmıştır. Bunlardan birincisi Selçuk’un yerine Josico’nun diğeri de Uğur Boral’ın yerine de Guiza’nın alınması olmuştur. Aragones’in ilk on birde yer verdiği Kazım’a 74 dakika nasıl dayandığına da şaşmamak elde değildi.

Maçın ikinci yarısında Fenerbahçe akıl almaz pozisyonlardan yararlanamamış, buna karşılık Kocaeli oyuna ağırlığını koymuş, sert ve pres yaparak oynadı ve rakip kalede tehlikeli oldu. Bunun sonucunu da 87.dakikada Julio Cezar’ın kafasıyla almışlar ve Şükrü Saraçoğlu’ndan bir puanı çıkarmışlardır.

Haftanın diğer kritik maçlarında Antalyaspor, İstanbul Büyükşehir Belediyesini Mahmut’un kendi kalesine attığı golle 1-0 yenerek biraz olsun rahatladı. İstanbul Belediyesindeki düşüşü bu haftada devam etti ve takım düşme hattına iyice yaklaştı. Düşme korkusunu yaşayan Gaziantep ise Konya deplasmanından üç puanla döndü. Karşılıklı atılan gollerle Gaziantep Konyaspor’u 3-2 yenmeyi başardı. Denizlispor kendi evinde Hacettepe ile golsüz berabere kalırken, Kayseri’de on kişi kalıp 2-0 geriye düşmesine rağmen Ankaraspor karşısında 2-2 beraberliği kurtarmayı başardı.

Haftanın ilginç maçları arasında olan Bursaspor-Eskişehir maçının galibi Bursa oldu. Ancak bu maçta Bursa’nın iki golü de Eskişehir savunma oyuncusu Emre Toraman’dan geldi. Topu uzaklaştırmak isteyen Emre, biri kafa diğeri de ayakla olmak üzere ters vuruşlarla kendi kalesine iki gol attı. Böyle olunca da bir maçta kendi kalesine iki gol atan futbolcu unvanını sanırım kolay kolay elinde bırakmayacaktır. Bununla beraber Emre oyundan çıkarken taraftarın kendisine sahiplenerek alkışlaması takdirle karşılanmalıdır.

Bu hafta lig de ve UEFA Kupasında çetin maçlar oynanacak, Galatasaray Hamburg’da alınan beraberlikten sonra rakibin Ali Sami Yen’de elemek isteyecek. Beşiktaş ise Sivas karşısında zirveye yerleşme mücadelesi yaparken Fenerbahçe Bursa deplasmanına, Trabzon Gaziantep’e, Galatasaray da ilk yarıda yenildiği düşme hattına yaklaşan Eskişehir ile oynayacak...


 

 

erdemyucel2002@hotmail.com

 

Yayın Tarihi : 16 Mart 2009 Pazartesi 10:39:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?