22
Mayıs
2024
Çarşamba
EĞİTİM

Babası, uğruna üç okul açtı

Türkiye’ye her yıl 1.5 milyon Rus geliyor. Bunların çoğu da doğru Antalya’ya gidiyor. Resmi rakamlara göre Antalya’da oturma iznine sahip Rusların sayısı 600. Ama turist vizesiyle Antalya’da kalıp çalışanların sayısının 7-8 bini bulduğu öne sürülüyor. Antalya’da yasal belgeyle yaşayan 600 Rus’tan biri de eğitim patronu Viktor Bikkenev (51). Aslında elektronik mühendisi Bikkenev, 1994’te Antalya’ya yerleştikten sonra kızı Anastasia dünyaya geldi. Birkaç yıl sonra kızını hangi okulda okutacağının derdine düştü. Bu uğurda üç okul sahibi bir patrona dönüştü.

Viktor Bikkenev ve eşi İrina, Rusya’daki ekonomik krizden kaçıp 1994’te Türkiye’ye geldi ve Antalya’ya yerleşti. Yeni bir hayat kurma umuduyla geldikleri Antalya’da önce çok zorluk çektiler. Bikkenev, elektronik mühendisi olarak iş bulamadı. Neyse ki çok iyi piyano çalıyordu. Bu yeteneği sayesinde otellerde yemek müziği çalmaya başladı. Aslında öğretmen eşi İrina da tatil köylerinde animatörlük yaptı, Rus turistler için turlar organize etti.

14 yıldır Antalyalı Bikkenev ailesi artık hayatlarını sürdürmek için önlerine gelen işi yapmak zorunda değil. Çünkü Viktor Bikkenev bir süredir, Ruslara eğitim veren üç okulun sahibi. Rus vatandaşlığının yanı sıra Türk vatandaşı da olan Bikkenev bu okulların kuruluş hikáyesini anlatıyor: "Türkiye’ye ilk geldiğimizde Manavgat’a yerleştik. Dört yıl sonra kızım Anastasia doğdu. Kreş çağına gelince, eşim İrina Rusya’ya dönmek istedi. Kızımızı Rus müfredatına göre okutmak istiyordu. Ben, burada kalalım, diye ısrar ettim. Çözümü bir kreş açmakta bulduk. Bizim gibi Antalya’ya çalışmaya gelen Rus ailelerin çocukları mevcut kreşlerde iletişim sorunu yaşıyordu. Biz de hem kızımız hem de Rus arkadaşlarımızın çocukları için kreş açtık. İşte okul maceramız bu 3-4 çocukla başladı."

KIZIMI TÜRK YAPSAYDIM OKULUMA ALAMAZDIM

İlk yıllarda kreşin yanında diğer işlerine de devam etti Bikkenev. 2004’te Anastasia ilköğretim çağına gelmişti. Bunun üzerine bir de ilköğretim okulu açmaya karar verdi. İrina’nın öğretmen olması bir avantajdı. Böylece kreşten sonra Türkiye’de Rusya müfredatına göre eğitim veren ilk okul açıldı. Bikkenev’ler Antalya’nın Fener Mahallesi’nde bir apartman kiralayıp Milli Eğitim Bakanlığı’nın izniyle ilköğretim düzeyinde eğitime başladı.

Bu arada Viktor Bikkenev, Türk vatandaşlığını da almıştı. Kızını da Türk vatandaşı yapmak istedi. Ancak açtıkları okul uluslararası statüye sahipti, Türk vatandaşlarının burada eğitim görmesi yasaktı. Yani Anastasia, Türk vatandaşlığına geçerse babasının okulunda eğitim görme imkanını kaybedecekti. "Bunun üzerine kızımı Türk vatandaşı yapmaktan vazgeçtim" diyor, Bikkenev. "Çünkü okulu onun için açmıştım."

ANASTASİA’NIN LİSESİ ŞİMDİDEN HAZIR

Viktor Bikkenev hep ileriye dönük planlar yapıyor. Şimdi 10 yaşındaki kızının lise çağına geldiğinde gideceği okulu açmış bile: "Anastasia’nın yanı sıra Antalya’da Rus ilköğretim okulunu bitiren çocuklar için ne yapabilirim diye düşündüm. Antalya bir turizm şehri. Burada yaşayan Ruslar daha çok turizm sektöründe çalışıyor. Ben de bir turizm meslek lisesi açmaya karar verdim."

Geçen yıl açılan lisenin öğrenci sayısı bu yıl 20’den 95’e çıktı. Öğrencilerin sadece yüzde 10’u Antalya’da yaşayan ailelerin çocukları. Yüzde 90’ı yurtdışından, Rusya, Kazakistan, Moldova, Ukrayna, Kırgızistan’dan geliyor, Antalya’da anlaşmalı otellerde kalıyor, anlaşmalı otellerde staj yapıyorlar. "Artık kızımın lisesi de hazır" diyor Bikkenev. Ama üniversite konusunda henüz bir planı yok.

DÜNYA VATANDAŞI YETİŞTİRİYORUZ

Antalya’daki Rus kadınların çoğu Türklerle evleniyor. Bu evliliklerden doğan çocuklar var. Kadınların bazıları ileride Rusya’ya dönmeyi düşünüyor. Döndüklerinde çocukları uyum sorunu çekmesin, eğitimlerine kaldıkları yerden devam edebilsin istiyorlar. Okullarım bu işlevi görüyor. Rus öğrencilere Antalya’dan hizmet veriyoruz. Yabancı bir ülkede açılan okullarda yetişen çocuklar bana göre dünyaya daha geniş bakabiliyor. Okulumuz dünya vatandaşları yetiştirme adına son derece önemli. Ayrıca bu okulun Rus kültürünü, edebiyatını, geleneklerini ve göreneklerini Türklere tanıtmada da etkili olacağına inanıyorum.

YANA VİNTER (17)

Rusya’nın Kazan kentinden Antalya’ya altı yıl önce geldim. Annem jimnastik öğretmeni, ben de ritmik jimnastikçiydim. Türkiye’de de jimnastiğe bir süre devam ettim.

ABD, Finlandiya ve Rusya’da yarışmalara katıldım, birçok şampiyonluk kazandım. Türk vatandaşı olmadığım için Türkiye adına yarışamadım. Ama Antalyalı sayılırım. Okulumu bitirince Türkiye’de turizmle ilgili bir işte çalışacağım.

KATYA PODREZ (19)

Aslen Minskliyim, Beyaz Rusum. Annem 1999’dan beri Antalya’da yaşıyor. Ben önce sadece yaz tatilleri için geliyordum. Ama Antalya’yı çok sevdim.

İnternette bu okulun ilanını gördüm. Annem araştırdı ve sonunda buraya kaydımı yaptırdı. Okul bitince belki burada kalırım, belki İngiltere’ye giderim, ama planım şimdilik belli değil.

OLGA VİNOGRADOVA (22)

Moskova’dan Antalya’ya geldim. Okulu internette dolaşırken keşfettim. Turizm her zaman ilgimi çeken bir meslekti. Okulun yıllık öğrenim bedeli anneme mantıklı geldi ve beni buraya gönderdi.

Bu okulu bitirince Akdeniz Ünversitesi’nde turizm okumayı planlıyorum. Daha sonraki hedefim İngiltere’ye yerleşmek.

TÜRKÇE YABANCI DİL

Uluslararası okul statüsündeki turizm meslek lisesinde Rus ve Türk 15 öğretmen, 8 sınıfta 95 yabancı öğrenciye ders veriyor. Türkçe ve İngilizce yabancı dil olarak öğretiliyor. Öğrenciler her yıl 3 bin-3 bin 500 dolar öğrenim bedeli ödüyor. İlköğretim okulunda 45 öğrenci eğitim görüyor. Öğrenciler yıllık 4 bin 500-5 bin YTL ödüyor. Rusya’nın müfredat programına göre eğitim veren okula Rusların yanı sıra Türk baba ve Rus annenin çocukları da geliyor.

Cahit AKYOL / Hürriyet
Yayın Tarihi : 28 Ocak 2008 Pazartesi 17:09:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mehmet koçak IP: 78.185.171.xxx Tarih : 1.04.2008 00:57:46

Arkadaşlar iyi hoş hepinize bol şans dılıyorum ama bu okulun ırtıbat numarasını yazarsanız sevınırım.Teşekkurler