5
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Bakan Çucukçu Isparta'da

Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, açılış ve incelemelerde bulunmak üzere Isparta'ya geldi. Bakan Çubukçu, burada yaptığı açıklamada, okullarda artan şiddet olaylarına değindi.

Bakan Çubukçu, "Mesele çok boyutlu. Medyadan aile araştırma kuruluna kadar, toplumun hemen hemen tüm kesimlerini, tüm hizmet üretenleri ilgilendirdiği gibi başta aileyi ilgilendiriyor" dedi.

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, ziyaret, inceleme ve Isparta Belediyesi Kadın Konuk evi açılış törenine katılmak üzere bugün Isparta'ya geldi. Bakan Nimet Çubukçu'ya eşi Birol Çubukçu da eşlik etti. Karayolu ile Isparta'ya gelen Bakan Çubukçu ilk olarak Isparta Valisi Şemsettin Uzun'u makamında ziyaret etti.

Burada basın mensuplarının okullarda son günlerde artan şiddet olayları ile ilgili sorularını yanıtlayan Nimet Çubukçu, sorunun farkında olunan bir sorun olduğunu söyledi. Sorunun dünyada olduğu gibi ülkemizde de artan bir eğilim gösterdiğini vurgulayan Çubukçu, "Yapacağım her kısa açıklama, bakış açımdaki bir darlık gibi algılanabilir. Mesele çok boyutlu. Medyadan aile araştırma kuruluna kadar, toplumun hemen hemen tüm kesimlerini, tüm hizmet üretenleri ilgilendirdiği gibi başta aileyi de ilgilendiriyor. Bu konuda yapacağımız geniş kapsamlı çalışmalar da var. Milli Eğitim Bakanlığı, benim bilgim de dahilinde 1.5 yıldan bu yana geniş kapsamlı bir çalışma yürütüyor. Bu çalışmalar kapsamında İstanbul'da, tüm milli eğitim müdürlerinin katıldığı bir toplantı yapıldı. İçişleri Bakanlığı ile koordineli. Sorun farkında olunan bir sorun. Dünyada olan bu sorun, ülkemizde de artan bir eğilim gösteriyor. Bunun sebep ve sonuçlarının ciddi olarak araştırılıp, sorunun çözümü doğrultusunda ortaya konulan çözüm önerilerini toplumla birlikte, hep birlikte sahiplenmemiz gerek. Hem şiddetten şikayet edip, hem şiddeti körükleyen, teşvik eden meselelerle de kendimizi yan yana koymamalıyız. Toplumsal olarak hepimizin şiddetle kendi aramızda bir mesafe koyması gerekiyor. Bilinçli hareket etmemiz gerekiyor. Ümit ediyorum ki en kısa sürede bunları konuşmuyor oluruz" diye konuştu.

Bir gazetecinin "Şiddet olayları çerçevesinde, Isparta Belediye Başkanı Hasan Balaman'ın makamında gazeteci dövmesi olayını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu ise Bakan Çubukçu, "Sorularınız için teşekkür ediyorum" diyerek yanıtsız bıraktı.

Daha sonra hükümet olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Çubukçu, "Sosyal hizmetler konusunda hızlı değişim ve dönüşüm süreci geçiriyoruz. Bunun yasal düzenlemelerini yaptık meclise sevk edeceğiz. Sosyal hizmetlerde yeni bir anlayış ortaya koymaya çalışıyoruz. Bu anlayış, öncelikle bürokratik ilişkiler yerine insan ilişkilerini, insan sevgisini temel alan bir anlayış.

Aynı zamanda koğuş bakımı içerisinde, özellikle çocuklarımızın maddi ve manevi varlığını bir kişilik bütünlüğü içerisinde geliştirebilecekleri ortamları oluşturan fiziki şartları önemsiyoruz. Yani ev ortamlarının oluşturulması. Öncelikli tüm dünyada olduğu gibi hedefimiz bir çocuğun kurum bakımına alındıktan sonra en kısa sürede bir aileye kavuşturulması. Öncelikle kendi ailesi, birinci derece yakınları olmadığı takdirde ise koruyucu aile sistemi veya sistem olarak çocuk evleri, grup evleri ve sevgi evleri dediğimiz ortamların oluşturulması. Özellikle aileye dönüş projesi, çocuğun kendi ailesinin yanında bakılması" ifadelerini kullandı.

"ŞİDDETİN HER TOPLUMSAL ALANDA, HER YAŞTAKİ İNSANA UYGULANDIĞINI GÖRMEKTEYİZ"

Bakan Çubukçu daha sonra, Isparta Belediye Başkanı Hasan Balaman'ı makamında ziyaret etti. Buradan Isparta Belediyesi Hanımlar Meclisi ve Kadınlar Platformu ile tanışma toplantısına geçen Çubukçu, ardından Isparta Belediyesi tarafından yaptırılan Kadın Sığınma Evi'nin açılışını gerçekleştirdi. Kadın Sığınma Evi'nin yerinin gizli kalması amacıyla açılış Belediye Halı Sarayı'nda gerçekleştirildi.

Burada bir konuşma yapan Bakan Nimet Çubukçu, kendini dinleyen erkeklere seslenerek, "Lütfen kadınlarınızı dövmeyin" dedi. Bu tür evlerin açılmaması için öncelikle erkeklerin, kadınlarına ve çocuklarına şiddet uygulamaması gerektiğinin altını çizen Bakan Çubukçu, "Öncelikle böyle kurumların açılmaması temennisinde bulunuyorum ama gittiğim her yerde bu temennide bulunan beyefendilere sesleniyorum. Lütfen kadınları dövmeyin. Böyle yerlerin olmaması için beyefendilerin hanımlarını dövmemesi gerekiyor. Önce beyefendileri bu konuda eğitmemiz gerekiyor. Çünkü ülkemizde halen her aileden birinde şiddet, her 2 aileden birinde de sözlü şiddet var. Her gün kamuoyuna yansıyan şiddet olaylarıyla şiddetin, her toplumsal alanda, her yaştaki insana uygulandığını görmekteyiz" diye konuştu.

Bakan Çubukçu, konuşmasının ardından açılış kurdelesini kesti ve buradan Isparta Huzurevi'ni, ardından da Çocuk Yuvası ve Yetiştirme Yurdu'nu ziyaret etti. Ziyaretlerde Bakan Çubukçu'yu karşısında gören çocukların heyecanlı ve mutlu tavırları gözlerden kaçmadı. Çocuk yuvasında düzenlenen programı izlediği sırada yanına gelen Belma Sertürk isimli küçük kızı dinleyen Bakan Çubukçu, küçük kızın isteklerinin not alınması için talimat verdi. Belma Sertürk, Bakan Nimet Çubukçu'ya aynı zamanda bir de mektup verdi. Edinilen bilgilere göre, küçük Belma'nın, Bakan Çubukçu'dan annesinin yanında yatmayı istediği ve bunun için kurum yetkililerinden izin alması için rica ettiği belirlendi. Ardından Bakan Çubukçu, burada kalan öğrencilerin odalarını tek tek gezdi ve 'Odayı Döşet Adını Yaşat' kampanyasına destek veren 20 kişiye teşekkür belgesi verdi. ,

Devlet Bakanı Nimet Çubukçu buradan ayrıldığı sırada Belma Sertürk isimli küçük kızın ağladığı gd'e7u, "Sosyal hizmetler konusunda hızlı değişim ve dörüldü. Sertürk, Bakan Çubukçu'dan annesinin yanında kalmak istediğini ancak bu isteği için söz alamadığını söyleyerek gözyaşlarına boğuldu. Bakan Nimet Çubukçu, daha sonra Spastik Çocuklar Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'ni daha sonra ise Atabey Kız Yetiştirme Yurdu'nu ziyaret etti.

Devlet Bakanı Nimet Çubukçu'nun, ziyaretlerin ardından Antalya'ya hareket edeceği öğrenildi.

.
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2006 Pazar 10:59:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?