4
Mayıs
2024
Cumartesi
EĞİTİM

DEÜ, yeni eğitim yılına 'merhaba' dedi

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), 2005-2006 eğitim yılına bugün düzenlenen törenle başladı. Törende konuşan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Emin Alıcı, "Bilgi üretim kaynakları üniversiteler ve araştırma merkezleridir. DEÜ'nün görevi; eğitim ve araştırma yoluyla bu görevi sürdürmektir" dedi.

DEÜ Sabancı Kültür Merkezi'nde düzenlenen 2005-2006 akademik yılı açılış törenine Rektör Prof. Dr. Emin Alıcı ev sahipliği yaparken, İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, milletvekilleri, rektörler ve öğrenciler ile aileleri katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın DEÜ Devlet Konservatuvarı Senfoni Orkestrası tarafından çalınmasıyla başlayan törende, 1982 yılında kurulan üniversiteyi tanıtan bir sinevizyon gösterisi sunuldu.

Törenin açılış konuşmasını yapan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Alıcı, araştırmacı ve buluşçu olmanın önemini bir öyküyle anlattı. Üniversitelerin verdiği diplomaların sadece bir "yetki belgesi" olduğunun altını çizen Alıcı, Türkiye'nin her sene teknik ve ticari bilgi danışmanlık hizmetleri için ciddi miktarda ödemeler yaptığını ve bu şekilde gelişmiş ülkelerin Ar-Ge çalışmalarını finanse ettiğine dikkat çekti. 15 gelişmiş ülkenin tüm dünya ekonomik değerlerinin yüzde 90'ını ürettiğini, dolaşan sermayenin yüzde 99'unun bu ülkelerde yatırım yaptığını, bilim adamlarının da yüzde 95'inin bu ülkelerde çalıştığını, Türkiye'nin ise bilim ve teknoloji yarışında çok gerilerde kaldığını belirten Prof. Dr. Alıcı, "Bilim ve teknoloji üretmeden, sadece bilim ve teknoloji tüketerek krizden kurtulmak mümkün değildir. Türkiye böyle bir sistem ve kültüre sahip olmadan, borç alarak, krizleri borç alıp atlatmak gibi ülke geleceğini tehlikeye sokan modeller uygulamaktadır" dedi.

"PAZAR, BÜTÜN DÜNYA OLARAK DÜŞÜNÜLMELİDİR"
Türkiye'nin teknolojik bağımlılığının her geçen gün arttığını, bunun giderilmesi için önceliğin Ar-Ge çalışmalarına verilmesi gerektiğini kaydeden Rektör Prof. Dr. Alıcı, şöyle konuştu: "Pazar, bütün dünya olarak düşünülmelidir. Pazarlanacak yeni şey bilgidir. Üretim, bu bilgiye dayalı teknolojidir. Türkiye yeni bilgi üretip, bu bilgiyi teknolojiye dönüştürüp pazarlamak zorundadır. Bilgi üretim kaynakları üniversiteler ve araştırma merkezleridir. DEÜ'nin görevi eğitim ve araştırma yoluyla bu görevi sürdürmektir. DEÜ bu görevi üstüne aldı."

Alıcı'nın ardından DEÜ Tıp Fakültesi 6. Sınıf öğrencisi Oya Şengezer bir konuşma yaparken, daha sonra konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, geçtiğimiz Ağustos ayında İzmir'de gerçekleştirilen Universiade 2005'e verdikleri destek nedeniyle DEÜ'ye teşekkür etti. 1971 yılında İzmir'de gerçekleştirilen Akdeniz Oyunları sırasında kendisinin öğrenci olduğunu belirten Kocaoğlu, kendi kuşağının Universiade sırasında yönetici durumunda bulunduğunu, EXPO'da da şimdi öğrenci olanların yönetim kademelerinde olmasını, bu şekilde bayrağın gelecek kuşaklara taşınmasını ümit ettiğini söyledi.

1960'lı yıllardan bu tarafa Türkiye nüfusunun ikiye katlandığını, kent-kırsal alan nüfus dengesinin tersine döndüğünü vurgulayan Kocaoğlu, "Gelişen Avrupa toplumunun 300 senede gerçekleştirdiği bu dönüşümü, bu ülke 50-60 yılda gerçekleştirmiştir. Bu ülkenin geleceği aydınlıktır. Biz Mustafa Kemal Atatürk'ün işaret ettiği gibi, ülkemizi çağdaş medeniyetler düzeyine ulaştırmak zorundayız" şeklinde konuştu. Başkan Kocaoğlu, hem Türkiye'nin hem de İzmir'in gelişmesi için eğitime her türlü desteği vermeye devam edeceklerini belirterek, DEÜ'ye yeni eğitim yılında başarı dileğinde bulundu.

"DEÜ BU YOLDA GÖREV ALMIŞTIR"
DEÜ'nün 23 yıllık kısa geçmişine rağmen hatırı sayılır, yurtdışında da örnek gösterilen önemli bir üniversite haline geldiğini söyleyen Vali Oğuz Kağan Köksal ise, dünyada her şeyin kalite ve kalite belgesine doğru gittiğini belirtti. Köksal, "Bundan sonra toplam kaliteyi ön plana çıkarmak, toplam kaliteye ulaşmak gerekiyor. O yolda uzmanlar, öğrenciler yetiştirilebilmelidir. Globalleşen dünyada o gücümüzü hissettirebilmemiz için ilk önce kendi içimizde güçlü olabilmemiz lazım. O gücü de kuracak olan üniversitelerdir. Ülkenin geleceğinde çok önemli görevler üniversitelere düşmektedir. Araştırmacı, sorgulayıcı, çağdaş, soru soran, sığ değil derinlemesine sorunları irdeleyen öğrenciler yetiştirilmelidir. Bu konuda üniversitelerin sorumluluğu büyüktür. DEÜ bu görevde yerini almıştır" diye konuştu.

Üniversitelerin sadece lisans veren değil, lisansüstü ve mastıra önem veren, teknoloji de satan kurumlar olması gerektiğini vurgulayan Vali Köksal, üniversite-şehir işbirliğinin önemine de dikkat çekti. Vali Köksal'ın konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in tören için gönderdiği mesaj okunurken, DEÜ Devlet Konservatuvarı Orkestrası bir konser verdi. Tören, DEÜ'ye bu yıl en yüksek puanla giren öğrencilerle 2004-2005 eğitim yılında fakülte ve yüksek okulları birincilikle bitiren öğrencilere Rektör Prof. Dr. Alıcı'nın hediyelerini vermesiyle sona erdi.

DEÜ'de bu yıl eğitim görecek öğrenci sayısının 43 bin 556 olduğu bildirildi.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2005 Çarşamba 18:11:43
Güncelleme :30 Eylül 2005 Cuma 15:38:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?