9
Mayıs
2024
Perşembe
EĞİTİM

Genç mucitlerin projeleri görücüye çıktı

TÜBİTAK Bilim Adamı Yetiştirme Grubu 36. Orta Öğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması'na İzmir Bölgesi'nden katılan eserlerin sergilendiği sergi, Fuar Kültürpark Atlas Pavyonu'nda açıldı.

Serginin açılışına, İzmir Vali Yardımcısı Aydın Alper, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörü Prof. Dr. Emin Alıcı, TÜBİTAK İzmir Bölgesi Proje Koordinatörü ve DEÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gül Güner ile milli eğitim, okul temsilcileri ve öğrenciler katıldı. Serginin açılışında yarışma hakkında bilgi veren Koordinatör Prof. Dr. Güner, 2006 yarışmasına İzmir Bölgesi'nden (İzmir, Aydın, Manisa, Muğla, Uşak) 247 proje başvurusu olduğunu, 93 projenin sergilenmeye değer bulunarak davet edildiğini, sergilenen projelerden de TÜBİTAK tarafından belirlenen kontenjan çerçevesinde 20'sinin Ankara'ya finalist olarak gideceğini açıkladı. Güner, ayrıca İzmir'in, İstanbul Bölgesi'nden sonra en yüksek sayıda proje başvurusu olan ve en yüksek sayıda finalist gönderen il olma özelliğini taşıdığını da belirtti.

İzmir'in sosyal ve kültürel yapısı ile tarihinin bilim adamı yetiştirmeye uygun olduğunu savunan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Alıcı da, yarışmanın amacının, var olan şeylerin dışına çıkıp yeni dünyalar yaratmak olduğunu bildirdi. Alıcı, "Keşke bizim içimizde de Nobel ödülü alanlar olsaydı. Biz bunu başaramadık ama inşallah sizler başarılı olacaksınız. Gelecek sizin pazularınızda değil, gelecek sizin akıllarınızın içinde" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin dünyada hak ettiği yeri alabilmesi için sorgulayan, sentez yapan, kendi başına ayakta durabilen, müteşebbis, girişimci çocuklar yetiştirmek gerektiğinin altını çizen Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu ise araştırma, sorgulama yeteneği olanların mutlaka mucit olmasını dilediğini söyledi. Yeni bir şey bulup sattığı için, bugüne kadar bir çok imparator, padişah gelip geçmesine rağmen dünyanın en zengin insanının Microsoft'un patronu Bill Gates olduğuna dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, "Biz Büyükşehir Belediyesi olarak tüm ekibimiz ve tüm olanaklarımızla çocuklarımızı araştırmaya itecek her türlü projeye destek veriyoruz ve vermeye de devam edeceğiz" dedi.

Kocaoğlu, sergiyi ne kadar çok genç ziyaret ederse, her yıl katılan proje sayısın katlanarak artacağını, böylece yeni projelerin ortaya çıkacağını sözlerine ekledi. Serginin açılışı daha sonra Vali Yardımcısı Alper, Başkan Kocaoğlu ve Rektör Prof. Dr. Alıcı tarafından gerçekleştirildi. Başkan Kocaoğlu, açılışın ardından mısır taneleri saçarak projelerin bereket getirmesi dileğinde bulundu. Alper, Kocaoğlu ve Alıcı, açılışın ardından stantları gezerek, genç mucitlerin eserlerini inceledi ve eserler hakkında bilgi aldı.

11-13 Nisan 2006 tarihleri arasında açık kalacak olan serginin ödül töreninin ise 14 Nisan Cuma günü Başkan Kocaoğlu'nun ev sahipliğinde yapılacağı bildirildi.

.
Yayın Tarihi : 11 Nisan 2006 Salı 18:42:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?