8
Mayıs
2024
Çarşamba
EĞİTİM

İktisat öğrencileri İzmir'de biraraya geldi

Ege Üniversitesi (EÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen "9. İktisat Öğrencileri Kongresi"'nde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Türkiye AB'ye İzmir kapısından girecek" dedi.

"Avrupa Birliği Genişleme Süreci; Bugünü-Yarını" adıyla düzenlenen kongreye, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun yanı sıra Ege Bölge Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın ve İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkan Vekili Akın Kazançoğlu da katıldı.

EÜ Kültür Sanat Evi'nde gerçekleşen kongrenin açılış konuşmasını yapan EÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rezan Tatlıdil, kongrenin amacının Avrupa Birliği (AB) genişleme sürecinin günümüze kadar olan gelişimini ele alarak Türkiye ve AB ilişkilerinin Türk ve Avrupalı gençler tarafından tartışılmasını sağlamak olduğunu söyledi.

Tarihe tanıklık edilen günlerde olunduğunu dile getiren Prof. Dr. Tatlıdil, "Türkiye'yi AB tam üyeliğine götürecek müzakereler resmen başlamış bulunuyor. Bu süreç, AB genişleme sürecinde diğer ülkelerin geçirdiği dönemden daha uzun ve zorlu geçecek gibi görünüyor. Sonuç ne olursa olsun Türkiye; kendisini ekonomik, sosyal, siyasal ve hukuki alanda 35 konu başlığı altında mercek altına alarak, gelişmişlik düzeyini gözden geçirmiş olacaktır" dedi. Kongre açılışına katılan ve bir konuşma yapan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın ise, AB'nin 50 yıldır ülkemizin gündemini meşgul eden bir konu olduğunu dile getirerek, "İzmir, AB standartlarının üzerinde. İzmir'i AB'ye yakın sayıyorum" diye konuştu.
AB'ye giriş sürecinin önemli olduğunu vurgulayan Taşkın, "Olumlu ya da olumsuz siyasi tartışmaları bir yana bırakacak olursak, her şeyden önce etkin ve kaliteli bir yönetime ihtiyacımız var. Bunun için de pırıl pırıl beyinlere gereksinim duyuyoruz" şeklinde konuştu.

"ÜLKEMİZ AB'NİN BİR PARÇASI"

Türkiye'nin AB macerasının herkesin hayatında önemli rolü olduğunu kaydeden İZTO Başkan Vekili Akın Kazançoğlu, AB'ye üye olma çalışmalarının her adımının izlendiğini söyledi. AB'nin küresel gücünün artmasının ekonomik olduğu kadar siyasi olanaklarda da söz sahibi olunmasına bağlı olduğuna değinen Kazançoğlu, "Önümüzdeki 15 yılda büyük değişiklikler olacak. Zor bir süreç içine de girmiş bulunmaktayız. Bu süreçte sadece Türkiye değil, AB de değişecek. Üyelik ise sadece mevzuat uygulamalarından ibaret olmayacak" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin AB'nin bir parçası olduğunu savunan Kazançoğlu, "Genç nüfus, ülkemizin en etkin nüfusu. Ama 'AB, bizi sadece genç nüfusumuz olduğu için bünyesine alacak' görüşü doğru değil. Ülkemiz sınırlarındaki rekabet, bu süreçte yine devam edecek. Bunun için, ülke ve dünya gündemini takip eden gençler yetiştirmek zorundayız" diye konuştu.

Uluslararası ilişkilerin ülkemiz için hayati öneme sahip olduğunu belirten EÜ Rektörü Prof. Dr. Ülkü Bayındır, "Türkiye uluslararası ilişkilerde akıllı ve ciddi politikalar izliyor. Ancak ülkemizin AB'ye giriş sürecinde çağdaş olması bir ön koşuldur. Bu nedenle Türkiye'nin bilim ve teknolojide ilerlemesi gerekiyor. Ege Üniversitesi, AB sürecinde deneyimli ve bilgili gençler yetiştirmek için elinden geleni yapıyor" diye konuştu.

Üniversitelerin toplumun lokomotifi olmak zorunda olduğunun altını çizen Prof. Dr. Bayındır, "Ege Üniversitesi bu görevi yapmaya çalışıyor. Amacımız gençlerimizi çağdaş bilgi, tutum ve davranışlarla donatmaktır" diyerek konuşmasını bitirdi.

İzmir'in ülkemizin Batıya açılan bir kapısı olduğunu ifade eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "İzmir, ülkemizin referans kentidir. İnsanıyla, bilgi birikimiyle, girişimci gücüyle böylesine nitelikli bir kente sahip olmak hepimizin gurur kaynağı. Ve Türkiye, AB'ye İzmir kapısından girecek" dedi.

Türkiye'nin AB yolculuğunda gençlere önemli görevler düştüğünü savunan Başkan Kocaoğlu, "Ülkemiz genç nüfusa sahip. Bu durum bize artı ve kazanç getirecektir. Avrupa normlarına ulaşmış bir kentte yaşamaktayız" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 26 Nisan 2006 Çarşamba 19:50:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?