4
Mayıs
2024
Cumartesi
EĞİTİM

Çelik: Manisa'da eğitim standart üstü

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Manisa'daki eğitim değerlendirme toplantısı sonunda yaptığı açıklamada, ilin eğitim kalitesiyle Türkiye standartlarının üzerinde olduğunu belirtti. Aralarında Manisa'nın da bulunduğu bir çok ilde sağlık meslek liselerinin kapatılacağını açıklayan Bakan Çelik, "Türkiye'de 100 bine yakın, sağlık meslek liselerinden mezun olup iş bekleyen insan var. Zaten bu okullar eski fonksiyonunu yitirmiştir. Bunların yerine özellikle piyasaların, sektörün daha çok ihtiyaç duyduğu okullar açacağız" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in de bizzat katılımıyla, bakanlığın Türkiye genelinde başlattığı eğitim değerlendirme toplantıları kapsamında 24. il olarak seçilen Manisa'nın eğitim yapısı adeta check-up'tan geçti.

Manisa Öğretmenevi'nde yapılan toplantıya, Vali Orhan Işın, Belediye Başkanı Bülent Kar, AK Parti Manisa milletvekilleri, vali yardımcıları, Milli Eğitim Müdürü Aziz Ersoy, ilçe kaymakamları, ilçe ve belde belediye başkanları, ilçe milli eğitim müdürleri ve okul müdürleri katıldı. Akşam yemeği arasının verilmediği toplantı yaklaşık 6 saat sürerek gece 23.00 sıralarında sona erdi.

Toplantı bitiminde ise yemeğe geçildi. Yemekten sonra toplantıyla ilgili değerlendirme yapan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, bakanlıktan üst düzey yetkililerin bir kaç gün öncesinden geldiğini ve Manisa'da çalışma yaptığını belirterek, "Türkiye genelinde bu değerlendirme toplantılarını yaptığımız 24. vilayet Manisa oldu. Önceki illerde olduğu gibi burada da öğrenci sayısı, fiziki yapı, öğretmen, yaygın eğitim, sağlık meslek liseleri, tüm liseler, eğitimin bütün yönleri büyük bir taramadan geçirildi. Sorunları ve ihtiyaçları tespit edildi. Manisa'da, bir çok vilayette görülen derslik sıkıntısı pek yok, öğretmen ihtiyacı da pek yok. Genel olarak değerlendirdiğimde, Türkiye standartlarının üzerinde bir il" dedi.

SAĞLIK MESLEK LİSELERİNİN ÇOĞU KAPATILIYOR

Manisa'da mevcut bulunan 8 sağlık meslek lisesinin bir çoğunun kapatılacağını açıklayan Bakan Çelik, buradan Türkiye geneline ilişkin bilgi vererek, "Türkiye'de 100 bine yakın, sağlık meslek liselerinden mezun olup iş bekleyen insan var. Ebe, hemşire, diyetisyen, sağlık memuru veya tıbbi sekreterlik bölümlerinden mezun olan, iş bekleyen insanlar var. Ama bir taraftan da çok sayıda yeni mezunlar için okullar açılmış. Bunlar bana göre popülist amaçlarla açılmış, yanlış tercihlerle açılmış olan okullardır. Kaldı ki, Avrupa Birliği (AB) ile uyum süreci içerisinde bundan sonra sağlık meslek liselerinden mezun olanlar doğrudan, ebe, hemşire veya sağlık memuru olamayacaklar. Yüksek tahsil yapmadıkları sürece. Bu okullar bu anlamıyla da eski fonksiyonunu yitirmiştir. Bunların yerine özellikle piyasaların, sektörün daha çok ihtiyaç duyduğu okullar açacağız" diye konuştu.

"Bütün derdimiz; bugüne kadar ihmal edilen, bir tarafa itilen, halının altına süpürülen problemlerin su yüzüne çıkarılarak bunların çözülmesidir ve ben bunların çözüleceğine de inanıyorum" diyen Bakan Çelik, bakanlık olarak yürüttükleri değerlendirme toplantılarının bütün cumhuriyet tarihi boyunca ilk defa yapıldığını vurguladı. Bakan Çelik, "Yıllardır yöneticilik yapan insanlar da bunu itiraf ediyorlar, bu çapta bir şey olmamış. Ne Manisa'da ne de Türkiye'nin bir başka vilayetinde. Manisa bu anlamda çalışma yaptığımız 24. vilayettir. İnşallah 81 ilde bu taramaları ve bu değerlendirmeleri bitirinceye kadar yolumuza devam edeceğiz" dedi.

Bir gazetecinin, yatılı ilköğretim bölge okullarına (YİBO) olan ilgisizliğe ilşkin sorusuna Bakan Çelik, "YİBO'lar Türkiye'nin batısında ne yazık ki çok tutmadı. Aslında geri kalmış ilçelerimiz var, fakat YİBO'yu insanlar bir çeşit yetimhane gibi algılıyorlar. Halbuki ben Milli Eğitim Bakanıyım. Bütün tahsil hayatımı YİBO'larda yaptım. İlkokul dahil olmak üzere. Bana göre yatılı okul hayatı insanın pişmesi, erken yaşlarda ayaklarının üzerinde durması ve kişinin kendine güvenmesi açısından son derece önemli bir fırsattır. Cep telefonlarının bu kadar yaygınlaştığı bir dönemde insanlar çocuklarını YİBO'ya gönderirken bence endişe içerisinde olmamalı. onların geleceği için, onları iyi tahsil yapması için bence bundan kesinlikle çekinmemelidirler. YİBO'larımız her geçen gün daha iyi bir hale geliyor" şeklinde konuştu.

DERS KİTABI TARTIŞMALARI...

Yeni eğitim sezonu başında ders kitabı dağıtımında yaşanan sıkıntıya da açıklık getirmeye çalışan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, "12 Eylül eğitim sezonu başladığı zaman bütün çocukların kitapları masalarının üzerindeydi. Bu sene şöyle bir şey oldu: Bir çok kitap üçlü set halinde verildi. Mesela Türkçe kitabının bir ders kitabı var, bir çalışma kitabı var, bir öğretmen kılavuz kitabı var. Türkçe, üçünde de büyük harflerle yazıyor ama diğerleri küçük harflerle yazıyor. Şimdi bu paketlemeyi yapanların hepsi Harvard mezunu falan değil. Bu paketleme yapılırken ufak tefek karışmalar olmuş. Diyelim ki; çalışma kitabının gideceği yere ders kitabı, ders kitabının gitmesi gereken yere de çalışma kitabı gitmiyor.  Şimdi buradan hareketle, efendim ders kitapları gitmedi falan şeklinde yapılan yayınları ben bu güzel projeye gölge düşürme adına yapılmış art niyetli yayınlar olarak değerlendiriyorum. Kesinlikle Türkiye çapında kitap dağıtımı yüzde 99 oranında hedefine ulaşmıştır çünkü biz 60 bin noktaya kitap dağıtımı yaptık. Batıda da doğuda da böyle bir proje yoktur" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Eylül 2005 Pazartesi 14:05:26
Güncelleme :20 Ekim 2005 Perşembe 03:13:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?