4
Mayıs
2024
Cumartesi
EĞİTİM

Öğretmenlerden eylem

Türk Eğitim-Sen Manisa Şubesi üyeleri, Milli Eğitim Müdürlüğü binası önünde tebeşir bırakma eylemi yaptı.

Eyleme Türk Eğitim-Sen Başkanı Kadir Recep Varlıakman, Kamu-Sen İl Temsilcisi Mustafa Genç ve Türk Eğitim-Sen üyeleri katıldı. Türk Eğitim-Sen Manisa Şube Başkanı Kadir Recep Varlıakman, "Mekteplerde öğretim vazifesinin güvenilir ellere teslimini, memleket evladının, o vazifeyi kendine hem bir meslek, hem bir ülkü sayacak üstün ve saygıdeğer öğretmenler tarafından yetiştirilmesini temin için öğretmenlik, diğer serbest ve yüksek meslekler gibi, aşama aşama ilerlemeye ve herhalde refah teminine müsait bir meslek haline konulmalıdır. Dünyanın her tarafında öğretmenler, toplumun en fedakar ve saygıdeğer unsurlarıdır" dedi.

Yıllardan beri Türkiye'de hiçbir şeyin değişmediğini ifade eden Varlıakman, "Bir 24 Kasım daha geldi. Ulu Önder Atatürk'ün başöğretmenliği kabul ettiği gün olan 24 Kasım, 24. yılında maalesef Türkiye'de değişen bir şey yok. Öğretmenlerimiz ekonomik ve özlük hakları açısından refaha kavuşmuş değildir. Sendikamızın yaptığı araştırmaya göre, göreve yeni başlayan bir öğretmen Lüksemburg'ta yıllık 44 bin 712 dolar, İsviçre'de 37 bin 544 dolar, Avustralya'da 28 bin 642 dolar, Almanya'da 38 bin 216 dolar, Hollanda'da ise 30 bin 70 dolar kazanırken Türkiye'de yıllık 6 bin 240 dolar kazanmaktadır.

Öğretmenlerin yıllık çalışma saati ise, ücretlerin tam aksine OECD ülkelerinden fazladır. OECD ülkelerinde bir öğretmen ortalama 1.675 saat çalışırken, Türkiye'de 1.840 saat çalışmaktadır. Yine OECD ülkelerinde bin öğrenci başına düşen öğretmen sayısına baktığımızda, ortalama 85 saat iken Türkiye'de 38.4'tür. Ülkemizde öğretmenler ekonomik haklar ve çalışma koşulları açısından dünyadaki meslektaşlarından çok daha kötü koşullarda yaşarken, binlerce öğretmen de gerek görevde yükselmeler, gerekse tayin ve nakiller konusunda Milli Eğitim Bakanlığı ile davalı durumdadır" diye konuştu.

Bu öğretmenler gününde de ülkeyi yönetenlerin, çeşitli kurum ve kuruluşların süslü sözlerle, popülist yaklaşımlarla Öğretmenler Günü'nü kutlayacağını öne süren Varlıakman, "Ülkemizde bir kısım çevrelerin prosedür icabı olarak kutladığı öğretmenler günü yine yaralara merhem olmayacak, yine öğretmenlerin sesiz çığlıkları sahipsiz kalacaktır" dedi.

Öğretmenleri sadece 24 Kasım'da hatırlayanlara inat çeşitli platformlarda yaptıkları uyarıların dikkate alınmaması nedeniyle Türkiye genelinde alanlara çıktıklarını kaydeden Varlıakmak, İl Milli Eğitim Müdürlükleri önünde tebeşir bırakma eylemi yaptıklarını ifade ederek, "Artık maymunun oynanmasını değil, taleplerimizin dikkate alınmasını ve adam yerine konulmayı istiyor, hükümeti ve Milli Eğitim Bakanlığı'nı göreve çağırıyoruz" şeklinde konuştu.

Manisa Milli Eğitim Müdürlüğü binası önüne tebeşir bırakan sendika yöneticileri ve üyeler daha sonra olaysız şekilde dağıldı.

.
Yayın Tarihi : 23 Kasım 2005 Çarşamba 21:59:52
Güncelleme :23 Kasım 2005 Çarşamba 22:05:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?