4
Mayıs
2024
Cumartesi
EĞİTİM

Eğitimciler yine sokağa döküldü

Eğitim Sen Manisa Şubesi üyeleri, Türk eğitim sisteminde yaşanan sıkıntılara çözüm bulunması amacıyla eylem yaptı. AK Parti hükümetinin eğitimi paralı hale getirmeye çalıştığını öne süren sendika yöneticileri, bütün dünya devletlerinde eğitimin bütün insanlar için ayrımsız, eşit ve parasız temel hak olarak kabul edildiğini belirtti.

Manisa Milli Eğitim Müdürlüğü önünde biraraya gelen yaklaşık 20 kişilik grup, eğitim hakkına sahip çıkmak adına eylem yaptı. Grup adına basın açıklaması yapan Eğitim-Sen Manisa Şube Sekreteri M. Hamdullah Müftüoğlu, çocukların ve gençlerin yine sıkıntılı bir eğitim-öğretim yılına başlayacağını ifade ederek, "Pek çok aile çocuklarına daha iyi bir gelecek hazırlayabilmek için tüm olanakları ortaya koyarken, hayat pahalılığı yetmezmiş gibi okul masrafları da bu yıl velilerimizin cebini yakacak. Oysa dünyanın pek çok ülkesinde eğitimin bütün insanlar için temel hak olduğu kabul ediliyor. Bütün devletler yurttaşlarına ayrımsız eşit ve parasız eğitim olanağı sağlamak zorundadır. Uluslararası sözleşmeler ve yasalar da bu gerçeğin altını çizmektedir. Ama ne kadar acıdır ki eğitim hakkı, bugünün Türkiye'sinde sadece parası olanların yararlanabildiği bir fırsat haline getiriliyor. Milyonlarca çocuğumuzun ve gencimizin bugün eğitim hakkından yoksun kalmasının sorumluları, halk karşıtı politikalarda ısrar eden siyasi iktidarlardır. Eğitimi tamamen paralı hale getirmeyi hedefleyen AK Parti hükümeti, bu olumsuz icraatındaki ısrarıyla geçmiş hükümetleri geride bırakmıştır. Bu yetmiyormuş gibi yoksulluk, işsizlik ve sefaletin arttığı bir dönemde ülkemizi ve halkımızı olumsuz etkileyen özelleştirme politikalarına da devam ediyor. Hükümet, bir yandan ekonominin iyiye gittiğini, ekonomide büyüme olduğunu söylerken, bizlerin eğitime bütçeden ayrılan payının arttırılması talebi ise 'IMF izin vermiyor' ya da 'Kaynak yok' diyerek geri çevirmektedir. Bütçe kaynaklarını sağlığa, istihdama ayırmayanlar, IMF'ye faize, rantiyeye çok rahat kaynak ayırabiliyor" dedi.

Anne ve babalara seslenen Müftüoğlu, "Mevcut eğitim sisteminin sağlıklı bir eğitim hizmeti vermekten çok uzak olduğunu hepimiz yaşayarak görüyoruz. Eğitimin sorunlarının çözümü, öncelikli olarak eğitimin toplumsal bir hak olduğunu, bu haktan herkesin eşit ve parasız olarak yararlanması gerektiğini kabul edilmesiyle mümkündür. Eğitim Sen, yıllardır herkese eşit, parasız, nitelikli ve kamusal eğitim hakkı için mücadele yürütüyor. Bu mücadele de en büyük destekçilerimiz öğrencilerimiz ve velilerimiz oldu. Siyasal iktidarın eğitim hakkını kısıtlayıcı uygulamalarına karşın sürekli mücadele ettik ve bundan sonra da mücadelemizi büyüterek sürdürmeye kararlıyız. Bu mücadelemiz, taleplerimizle büyüyecek, halkımız desteği ile güç kazanacaktır. Ödediğimiz vergilerin IMF'ye, faizciye, hortumcuya değil eğitime, sağlığa, kamu hizmetlerine harcanması için birlikte mücadele edelim" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Eylül 2005 Cuma 19:21:11
Güncelleme :9 Eylül 2005 Cuma 19:28:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?