4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Çiftçi hüsrana uğradı

Manisa'da yıllardır ürettiği ürünün karşılığını alamayan çiftçi, bu yıl üzümde yaşadığı fiyat sıkıntısını tane mısırda da yaşıyor.

Geçtiğimiz yıl kilosu 32 YKr'a satılan tanelik mısır bu yıl mazot, gübre, işçilik gibi giderlerin artmasına rağmen 0.90 YKr gerileyerek 23 YKr'a düştü. Yaklaşık 75 bin dönüm tarım alanına sahip Turgutlu Ovası'nın 15 bin dönümünde geçtiğimiz yıl ekilmeye başlanan ve hayvan yemi olarak işlenen tane mısırın fiyatının düşmesi çiftçiyi ise oldukça zor durumda bıraktı. Geçtiğimiz yıllarda pamukta umduğunu bulamayarak zarar eden çiftçi, pamuk ekimini yüzde 60 azaltarak, alternatif ürün olarak devletin kilo başına 0.25 YKr pirim verdiği mısıra yönelmişti.

Turgutlu Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şenol yaptığı açıklamada, "Mısır üreticisi bu fiyatlarla zarar etmektedir. Geçen yıla oranla girdiler yaklaşık yüzde 30 artmış, ancak ürün fiyatı gerilemiştir. Geçmiş yıllarda pamuk üreticisi zarar edince alternatif olarak mısıra yönelmişti, ancak bu üründe de hayal kırıklığına uğradı. Dünyanın en kaliteli pamuğunun yetiştiği Ege'de pamuk primle desteklenmeli. Üretici hakkını almalı, çünkü çok kaliteli pamuğa sahibiz. Böylelikle çiftçimiz alternatif ürün arayışına girmez" dedi.

Öte yandan, fiyatların düşük olması nedeniyle pamuklar toplanmıyor. 40 yıldır çiftçilik yaptığını belirten Hüseyin Özak, "40 yıllık çiftçilik hayatımın son 3-4 yılı neredeyse kabus. Hep zarar eder hale geldik, ürünümüz para etmiyor. Geçen yıl pamuk ektim zarar ettim, bu yıl ise mısıra yöneldim yine zarar ettim. Girdilerimiz her geçen gün artıyor, ama ürünümüz düşüyor. Anlamadım. Traktörümü satışa çıkardım alan yok, borçlarımızı ödeyemiyoruz. Devlet bizim tarlalarımızı kendisi işlesin, bize de iş sahası açsın çalışalım" diye konuştu.

Pamuk ekimi yapan bir başka çiftçi Alican Çizmeci ise, "Pamuk para yapmayınca tüm umudumuzu mısıra bağlayarak çareyi bulduğumuzu zannettik. Ancak mısırın fiyatının geçen yıla oranla gerilemesi bizi tekrar karamsarlığa sevk etti. Bu fiyatla devletin mısıra en az 10 YKr prim vermesi gerekiyor. 2005 yılı mısır primlerinin 2006 Mart ayına kadar verilmesi gerekir. Gelecek yıl hangi ürünü ekeceğimizi bilmiyoruz" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2005 Çarşamba 12:00:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?