9
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Doğalgazda yüzde 50'lik rahatlama

Manisa Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Enerji Santrali, BOTAŞ'ın doğalgaz vanalarını kapatması üzerine başlayan 45 saatlik kesintinin ardından bugün öğleye doğru yarım kapasiteyle gaz alımına başladı.

OSB Müdürü Tamer Balatlı, yüzde 50 kapasiteyle gaz alımının kendilerini kısmi de olsa rahatlattığını ifade etti. Türkiye'nin en gelişmiş sanayi bölgelerinden olan, ihracata yönelik firmaların ve çok sayıda yabancı sermayeli fabrikaların bulunduğu, ayrıca 25 bin kişiye istihdam sağlayan Manisa OSB'deki doğalgaz krizi kısmi olarak aşıldı. Konuyla ilgili bir açıklama yapan OSB Müdürü Tamer Balatlı, basına bu konuda gösterdiği duyarlılıktan dolayı teşekkür ederek, "Basınımız bu işin üzerine olması gerektiği gibi eğildi; çünkü sanayiimiz durma aşamasına gelmişti. Basınımızın gösterdiği bu ilgiden sonra yetkililerin de duyarsız kalması imkansızdı. Bugün saat 11.40 gibi yönetim kurulu başkanımız Bülent Koşmaz'dan sevindirici bir haber aldık. Enerji santralimizin yüzde 50 kapasiteyle gaz alımı BOTAŞ tarafından okeylenmiş. Yani saatte 10 bin metre küp gibi gaz alıp buhar, sıcak su ve enerji üreteceğiz. Tabi bu bizi kısmi olarak da olsa rahatlatmış olacak. Şu an geldiğimiz nokta bu" dedi.

Salı günü saat 14.00'ten başlayarak bugüne kadar süren yaklaşık 45 saatlik doğalgaz kesintisi yaşadıklarını hatırlatan Balatlı, "Bu çok ciddi bir kayıp. Tabi bu durum sadece santralimiz için geçerli değil sanayicilerimiz için de ciddi kayıp. Onlar elektriği ne kadar TEİAŞ'tan sağlasalar da santralimizden buhar ve sıcak su alıyorlar. Bizim 45.5 ton saat kapasiteli buhar üretiyoruz, yine bin 250 tonluk sıcak su üretimimiz var. Bu sıcak su ve buhar kullanıcılarına, üretimlerinde yaklaşık yüzde 20-25 gibi bir maliyet avantajı sağlıyor. Kesintinin olduğu 45 saatlik zaman zarfında bu zararı bizzat yaşadılar. Tabi bizler de yaşadık. Toplam zararı basit şekilde hesaplarsak yaklaşık 1.5 milyon doları buluyor. Tabi kaybın telafisi bundan sonra kısmi olarak olacak. Yüzde 50 gaz alımıyla gerçekleşen bu atılan adım bile bizim için çok önemlidir" diye konuştu.

Türkiye'nin yeni bir enerji politikası geliştirmek zorunda olduğunun altını çizen OSB Müdürü Tamer Balatlı, bunun çok elzem olduğunu kaydederek, "Hükümetin 'ben yaptım oldu' şeklinde değil de, sivil toplum kuruluşlarının da görüşlerini alarak, enerji politikasını yönlendirmesi gerekirdi diye düşünüyorum. Bu arada sanayiciye verilen proses gazının kesilmesi gündeme gelmişti; ancak böyle bir şey olmadı. Bu gerçekleşseydi zaten sanayiimiz durma aşamasına gelirdi. Burada bazı işletmelerimiz var, gaz kesildiğinde en az 29 gün sonra tekrar faaliyete geçebiliyorlar. Bu nedenle tabi gazın kesilmemesi sevindirici bir olay. İnşallah bu problemi kısa sürede aşacağız. Ayrıca, BOTAŞ'tan aldığımız habere göre 2. LNC tankerini taşıyan gemi karasularımıza gelmiş. Bu da boşaltım yaparsa havaların da düzelmesiyle bu sıkıntıyı aşarız diye ümit ediyorum" dedi.

.
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2006 Cuma 17:35:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?