9
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Salihli'de Bor toplantısı

Salihli'de "Bor katkılı tuğla üretimi" konulu bir toplantı düzenlendi.

Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Meclis salonunda düzenlenen toplantıya, Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Talat Zurnacı, Meclis Başkanı İsmail Balaban, meclis üyeleri ve toprak sanayicileri katıldı. Toplantıda KOBİKA A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Mustafa Tanyeli ve avukat Ali Oğuz, "Bor katkılı tuğla üretimi, bor üretiminin Salihli'de yapılması ve şirket ortaklığı" konularında bilgi verdi. Türkiye'ye yıllık getirisi 250 milyon dolar olan borun ekonomiye katkı sağlayan madenlerin başında geldiğini söyleyen Mustafa Tanyeli, günümüzdeki bilimsel çalışmalara bakıldığında, borun ileri teknoloji ürünlerinde giderek artan bir öneme sahip olduğunu, ancak Türkiye'nin bor piyasasını kontrol edebilir hale gelebilmek için ileri teknoloji üretmesi gerektiğini kaydetti. Prof. Dr. Tanyeli, borun geniş bir kullanım alanı olduğunu ifade ederek, "Bor, sabun ve deterjan, cam sanayisi, cam elyafı ve özellikle ısıya dayanıklı cam yapımında, fiberoptik, emaye ve seramik sanayisinde, yangın söndürme endüstrisinde, metalürji ve nükleer sanayisinde kullanılır. Bazı sanayilerde doğrudan kristal formunda kullanıldığı gibi ergime sıcaklığı 2300 OC olduğundan metalürji endüstrisinde döküm kalıplarının hazırlanmasında da bor işleme sokulur. Tıp ve dişçilikte de kullanım alanları vardır. Demir ve benzeri metallerin 1300 ve 1500 OC'ler üzerinde sıvı hale geçtiği düşünülürse ağır endüstride kaliteli metal dökümünde bordan faydalanılır. Bu önemli bir özelliktir. Çünkü, bu sayede istediğimiz kalıpta istediğimiz dökümü yapabiliriz. Nükleer teknolojide bor doğrudan kullanılmaz. Ancak, yüksek sıcaklığa dayanıklı oluşu nedeniyle nükleer tesislerin yüksek sıcaklık gerektirdiği bölümlerinde ve radyoaktif atıkların muhafaza edildiği kaplarda kullanılır" dedi.

Türkiye'de bor rezervlerinin değerlendirilmesinin devlet tekelinde olduğunu kaydeden avukat Ali Oğuz ise, "Türkiye, dünya bor borsasında etkili olabilmek amacıyla bor üretimini devlet tekeline almıştır. Devlet, bu cevherin aranmasını, bor ürünlerinin üretilmesini tekelde toplayarak, bu madeni stratejik maden ilan etmiştir. Yaklaşık 2 yıl önce Bor Enstitüsü (BOREN) adında bir araştırma merkezi kurulmuştur. Bu enstitünün amacı, stratejik ilan edilen bor madeninin kullanıldığı alanlarda tüketimi artırıcı ürünler oluşturmak suretiyle Türkiye Cumhuriyeti'nin bor teknolojisini, bor üretimini, bor piyasasını kontrol edebilir hale gelmesini sağlamaktır" diye konuştu.

Günümüzdeki bilimsel çalışmalara bakıldığında borun giderek önem kazandığının altını çizen Oğuz, "Ancak, Türkiye'nin bor piyasasını kontrol edebilir hale gelebilmesi için ileri teknoloji üretmesi gerekmektedir. Yapılanma ve diğer Ar-Ge tabanlı altyapı, ülke ekonomisine ve stratejik maden kavramlarına göre uygun biçimde yapılandırılmıştır" şeklinde konuştu.
Toplantıda, toprak sanayi sektöründe üretimin artırılması ve kalitenin yükseltilmesindeki standardizasyon çalışmalarının genele yayılmasıyla yüzde 100 hedefe ulaşılması için fikir birliğine vardıklarını belirten tuğla üreticileri, "Bor madeni stratejik bir maden. Bor madeninden meydana gelen tuğla hafif ekonomik ısı ve ses izolasyonu bakımından en yüksek değerlere sahiptir. Hedefimiz bölgede bulunan toprak sanayi kuruluşlarını bu sisteme geçirebilmek ve başarılı bir sezon geçirmelerini sağlamaktır" dedi.

.
Yayın Tarihi : 26 Mart 2006 Pazar 12:56:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?