4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Çiftçiden hükümete eleştiri

Manisa Ziraat Odası Meclis Başkanı Hasan Topaç, düzenlediği basın toplantısında pamuk ve mısır primleri ile ilgili hükümetten açıklama beklediklerini ifade etti.

Ziraat Odası'nda düzenlenen toplantıda konuşan Meclis Başkanı Hasan Topaç, 2000'li yıllardan sonra tarımda ürün fiyatlarının yerinde seyretmeye başladığını, ancak girdi maliyetlerinde ise çıkış rotasını hiçbir zaman aşağı yöne veya paralel seyre çevirmediğini belirterek, "Üretici ilk etapta alternatif ürünler aradı. 

Kaliteli Manisa pamuğunu üretmekten vazgeçip yerine mısırı denedi. 2004 yılında mısırda ilk defa iç tüketimimizin 4/3'ünü üretebildik. Bu yıl yurt genelinde hasat bitmiş olmasa da neredeyse tüketimimizin tamamına yakın bir rekolte beklenmektedir. Bu derece yoğun olan mısır ekimi çiftçimizin boynunu fiyat konusundaki mağduriyetten dolayı bükmüştür" dedi.

Geçen yıl 33 YKr olan TMO'nun müdahale alım fiyatının bu yıl 26 YKr olarak açıklanarak mısır üreticisinin cezalandırıldığını, 31 YKr civarında olan 1kg mısırın maliyetinin ülke şartlarına uygun olarak priminin hesaplanması gerektiğini kaydeden Topaç, "Ülkemiz ve dünyanın en kaliteli iki pamuk havzasından biri neredeyse pamuk üretimine küstürülmüştür.

Kaliteli Türk tekstilinin yegane unsuru Ege pamuğudur. İlimizde bu pamuğun 1 kg maliyeti 1.40 YTL civarındadır. Üretici, primin yetkililer tarafından açıklanmasını beklerken, prim mutlaka üreticinin örgütü olan ziraat odalarının maliyet fiyatı ve oluşan pamuk fiyatları dikkate alınıp aradaki makas kapanacak nitelikte olmalıdır. Aksi halde tarımdaki en önemli istihdamı oluşturan pamuk işçisini ve üretenini hayattan silecektir.

Prim fiyatlarının zamanında ve üretim maliyetleri dikkate alınarak açıklanmadığı taktirde, çiftçi borçlarının ödenmesinde son ay olan Şubat ayında hacizler ve icralar olup, 2006 yılında üretim yapılmama endişesi hepimizi derinden düşündürmektedir" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2005 Perşembe 20:07:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?