4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Koşar'dan Yemişçi'ye cevap

Manisa Ticaret Borsası'nın Üzüm Korbeyi'ni Manisa'da hayata geçirme çalışmalarına tepki gösteren İzmir Ticaret Borsası Başkanı Tuğrul Yemişçi'nin bu konuda basın yoluyla yaptığı açıklamaya Manisa Ticaret Borsası'ndan yanıt geldi. Başkan Arif Koşar, "Onların işlemlerini engelleyici bir tavrımız yok. İzmir Ticaret Borsası da görevi olan satış salonunu hizmete sunar, Manisa Ticaret Borsası da satış salonunu açar, kim nerede işine geliyorsa orada hizmeti alır" dedi.

Yönetim kurulu üyeleriyle birlikte borsa binasında basın toplantısı düzenleyen Manisa Ticaret Borsası Başkanı Arif Koşar, çok önemli bir faaliyeti hayata geçirmenin heyecanı içerisinde olduklarını ifade ederek, "25 özlemini duyduğumuz Manisa Ticaret Borsası Satış Salonu'nu hizmete geçireceğimizi daha önce duyurmuştuk. Burada iyi niyetle, belki de çok uzun bir zaman önce yapmamız gereken bir görevi yerine getirmeye çalışıyoruz. Evet, biz kanunumuzla bize verilen bir görevi yerine getirmenin ve tüm Manisa yöresindeki üreticimize, tüccarımıza, ihracatçımıza faydalı olacak bir eylemde bulunmanın merakı ve heyecanı içerisindeyiz. Ancak üzülerek görüyoruz ki yıllardır bir abi-kardeş ilişkisi içerisinde, karşılıklı anlayış ve saygı çerçevesinde ilişkilerimizi yürüttüğümüz, İzmir Ticaret Borsası bizim bu hareketimizi kendisine yöneltilmiş bir tehdit gibi algılamaktadır. Bize 'Kanunun size verdiği bu görevi yerine getirmeye çalışmanız anlamsızdır' deniliyor. Bu tabi kabul edilebilir ya da ciddiye alınabilir bir yaklaşım değildir. Bakın daha önce de ifade ettik yine söylüyoruz. Bizim kimseyle kavgamız yok. Bizim İzmir Ticaret Borsası ile de bir sorunumuz yok. Ya da onların işlemlerini engelleyici bir tavrımız da yok. İzmir Ticaret Borsası da görevi olan satış salonunu hizmete sunar, Manisa Ticaret Borsası da satış salonunu açar, kim nerede işine geliyorsa orada hizmeti alır.

Bu iki kere iki dört gibi net bir durum. Her geçen yıl İzmir Ticaret Borsası Korbeyi'nde işlem olan kuru üzüm miktarı azalırken Tuğrul Yemişçi bu pazarda fiyat belirleme haklarının kendilerinde olduğunu nasıl belirtebiliyor, anlamış değiliz. Manisa Borsası'nda kurulacak olan sistemin demode bir sistem olduğu söyleniyor. Bu ne demek? Biz de zamanı gelince ürün ihtisas borsacılığını, lisanslı depoculuğu düşüneceğiz ama her şeyin bir zamanı var ve biz bu zamanın çok da hızlı ilerleyeceğine inanıyoruz. Biz şu anda spot piyasayı kuruyoruz. Hepinizin takdir edeceği gibi bu piyasalar kurulmadan ve doğru bir şekilde işlemesi sağlanmadan diğer piyasalara geçmek işi doğru yapmamak demektir" dedi.

Manisalı üreticinin, tüccarın, ihracatçının borsada yeterli alışveriş miktarı sağlayacak sayıya ve üretim hacmine sahip olduğunu kaydeden Koşar, "Dünya rekabetine ayak uydurmuş Avrupa Birliği (AB) standartlarının üzerindeki üzüm işletmeleri Manisa ve ilçelerinde bulunmaktadır. Aynı zamanda Ege Bölgesi'nin sultanas olarak tabir edilen en kaliteli üzümleri de Manisa yöresindeki çiftçiler tarafından yetiştirilmektedir. Bunlar da bizim için en büyük onur kaynağıdır. Burada kurulacak şeyin adına ister pazar deyin ister borsa, üzüm fiyatları bundan sonra Manisa'da oluşacaktır ve bu durumdan hem çiftçi, hem tüccar, hem de ihracatçı kazançlı çıkacaktır. Bizim hedefimiz, Manisa ve ilçelerindeki tüm çiftçilerimizle, tüccarlarımızla, ihracatçılarımızla bütünleşmek ve bu bütünleşmeyi şehrimizin milli politikası haline getirmektir. İşte bu amaçladır ki biz satış salonu kurma kararını üretici temsilcimiz, Tariş, çevre ilçe borsaları, çevre tüccarları ve ihracatçılarıyla birlikte aldık.

Son olarak, kurumları, suçlayıcı ve hatta aşağılayıcı ifadelerle eleştirmek kadar ayıp, hiçbir görgü kuralına sığmayan bir hareket daha olamaz. Her kurum, mensupları ve çevresi hatta ülkesi için en doğrusunu yapmak için uğraşır. Bizler borsada aylıkla, hazırunla çalışmıyoruz. Burada hiçbir meclis üyesi arkadaşımızın bırakın hazurun almayı harcırah almışlığı bile yoktur. Kaldı ki haksız rekabete maruz kalacak işlemlerde bulunalım. Biz yaptığımız işle gurur duyuyoruz. Kapımızın herkese açık olduğunu bir kez daha ifade ediyor, Bayramdan sonra açılacak üzüm muamele salonumuza tüm çiftçi, tüccar ve ihracatçı arkadaşlarımızı bekliyoruz. Manisa Ticaret Borsası Satış Salonu'nu çiftçi, tüccar ve ihracatçımıza hayırlı olsun" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2005 Cuma 18:38:42
Güncelleme :9 Kasım 2005 Çarşamba 18:31:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?