4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Orman köylüsüne ek gelir kaynağı

İzmir ve Manisa ormanlarında yetişen bitkiler, köylülere geçim kaynağı oldu. İzmir'in yüzde 42'sini, Manisa'nın da yüzde 39'unu kaplayan ormanlarda çam fıstığı, defne, şimşir, kekik, adaçayı, mazı, buhur, erika, cistus, kuru hayıt yaprağı, karabaşotu, ısırganotu ve lavanta başta olmak üzere 50'nin üzerinde yan ürünün yetiştiği belirtildi.

İlaç sanayi ve kozmetikte kullanılan odun dışı orman ürünleri orman köylüsünün ana geçim kaynağı durumuna geldi. Genellikle ihraç edilen bu ürünlerden İzmir ve Manisa orman köylüsü 2004'te 874 bin 252 YTL gelir elde ederken, 2005 Eylül'üne dek 458 bin 364 YTL gelir sağladı.

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü Planlama ve Proje Şube Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, Türkiye, biyolojik çeşitlilik açısından 3 bini endemik (Dünyada sadece Türkiye'de yetişen) 9 bini aşkın bitki türü ile dünyada bulunduğu iklim kuşağında oldukça zengin floraya sahip ülkelerinden biridir. Avrupa kıta florasının 12 bine yakın türe sahip olduğu ve kıtanın ülkemizin yaklaşık15 katı büyüklükte olduğu düşünülürse, yurdumuzun floristik (Bitkisel) zenginliği daha da belirginleşiyor. Türkiye florasının ilginçliği, sahip olduğu tür zenginliğinin yanında, çok sayıda endemik tür de içermesinden kaynaklanıyor.
Odun dışı orman ürünlerine gereken önemin verilmesiyle hem orman köylüsünün önemli oranda gelir elde edeceği hem de hammadde ihtiyacının iç piyasadan temini ile ülkemiz için döviz kazancı elde edileceği belirtildi. Odun dışı orman ürünleri olarak nitelediğimiz bu kaynaklarımızın ihracından her yıl 100 Milyon doların üzerinde gelir elde ediliyor.

"ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİNİN ÖNEMİ VE DEĞERİ KAMUOYUNCA YETERİNCE BİLİNMEMEKTEDİR"
Konuya ilgili açıklama yapan İzmir Orman Bölge Müdürü İsmail Üzmez, "Sürdürülebilir orman yönetimi ilkeleri çerçevesinde orman kaynaklarımızın işletilmesi, onlardan optimum faydanın sağlanması temel ormancılık amaçlarımızın başında gelmektedir. Ormandan elde edilen odun hammaddesinin yanında odun dışı orman ürünleri adı verilen reçine, sığla yağı, tohum, yaprak, çiçek, kabuk, kök, ot, meyve gibi ürünler ile avcılık ve balıkçılık ile elde edilen ürünler bulunmaktadır. Ancak bu ürünlere ilişkin sağlıklı bir envanter yapılmadığı için, üretim, mahalli tüketim, yurt içi tüketim, ihracat ve ithalat miktarları ve yurt ekonomisine sağladığı katkılar tam olarak bilinmemektedir" dedi.
Türkiye'nin sahip olduğu bu potansiyelin en iyi şekilde korunması ve ekonomiye kazandırılması için İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'nce yoğun bir planlama ve envanter çalışmalarına başlanıldığını kaydeden Üzmez, "Bu amaçla bugüne kadar 75 adet odun dışı tali ürün planı hazırlanmış olup, özellikle fıstık çamı, delice (yabani zeytin), kekik, defne, laden gibi ürünlerin yerel bazda planları yapılmış ve çok taraflı üretim çalışmaları sürdürülmektedir. Üzülerek belirtmekteyiz ki, gerek kozmetik sanayinde, gerek ilaç endüstrisinde gerekse diğer sanayi kollarımızın önemli hammadde kaynağını oluşturan odun dışı orman ürünlerinin önemi ve değeri kamuoyunca yeterince bilinmemektedir. Odun dışı orman ürünlerine gereken önemin verilmesiyle hem orman köylümüz önemli oranda gelir elde edecek hem de hammadde ihtiyacının iç piyasadan temini ile ülkemiz için döviz kazancı elde edilecektir" dedi.
İzmir Orman Bölge Müdürü İsmail Üzmez, yaptığı açıklamada, ilaç ve kozmetik sanayinin en önemli hammaddesi olan bitkilere duyulan ihtiyacın tüm dünyanın gözünü Türkiye'ye çevirdiğini söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Eylül 2005 Cuma 21:59:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?