4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Pamuk toplama makinası

Bu yılki düşük mısır fiyatları çiftçiyi çaresizliğe iterken, Manisa Ovası için pamuğun alternatifsiz olduğu görüşünü ileri süren çiftçi temsilcileri, pamuktaki en büyük maliyet olan toplama masrafını düşürecek çareler arıyor. Aydın'da yaygın olarak kullanılan pamuk toplayan makine, Manisa'ya getirildi ve çiftçiye tanıtıldı.

Bir günde 100 dönüm pamuk toplayabilme kapasitesine sahip makineden en üst düzeyde verim alınabilmesi için pamuğun tamamen açmış ve yapraklarının dökülmüş olması gerektiği, bunun için de toplama tarihinden 15 gün önce tarlanın ilaçlanacağı bilgisi verildi. Pamuğu büyük bir hızla toplayan makine, çiftçi tarafından ilgiyle izlendi. Ancak tarlanın ilaçlanışındaki dikkatsizlik ve Manisa Ovası'ndaki denemenin gününden önce yapılması nedeniyle çiftçide olumlu kanaat oluşmadı.

Ticaret Borsası Başkanı Arif Koşar, pamuk toplama makinesinin çiftçi için yeni bir ufuk olduğunun altını çizdi ve böylelikle hem pamukta en büyük maliyet olan toplama masrafının düşürüleceğini hem de amele bulma ve günlerce toplama eziyetinin ortadan kalkacağını söyledi. Pamuk üretiminin Manisa Ovası ve Türkiye ekonomisi açısından önemini vurgulayan Koşar, mısırın alternatif olmadığının bu yıl anlaşıldığını ve pamuk toplama makinesiyle bu yıl dibe vuran çiftçinin belki önünün açılabileceğini söyledi.

Borsa Meclis Başkanı Ergün Türek, tarımda makineleşmenin önemine değindi ve ancak pamuk toplama makineleriyle çiftçinin yeniden pamuk üretimine dönebileceğini ifade etti.

.
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2005 Cuma 22:26:58
Güncelleme :31 Ekim 2005 Pazartesi 19:54:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?